Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A beszélgetés nem rólad szól

2020. október 12. 03:00 - gabormel

conversation.jpg

„Semmiféle ártalmas szó ne hagyja el a szátokat, csakis olyan, amely alkalmas arra, hogy mások építését szolgálja, és amiben kell, javára váljon hallgatóinak” (Ef 4,29 NIV fordítás).

Fontos, hogy minden beszélgetés során emlékezz ugyanarra az igazságra, amely az életed minden más területére is érvényes: ez nem rólad szól.

Mit gondolsz, mi fog történni, ha a napirendedről, a sérelmeidről, a betegségedről vagy a problémáidról kezdesz el beszélni? Nem fogsz nagyon messzire jutni!

Minden beszélgetést úgy kellene kezdeni, hogy átéljük a másik ember szükségeit. Milyen sérelmei vannak, mi érdekli, mitől fél, milyen problémákkal küzd?

„Semmiféle ártalmas szó ne hagyja el a szátokat, csakis olyan, amely alkalmas arra, hogy mások építését szolgálja, és amiben kell, javára váljon hallgatóinak” (Ef 4,29 NIV fordítás).

Ez az Ige négy parancsot rejt magában: csak olyat mondj, ami hasznos, ami mások építését szolgálja, mások szükségleteihez igazodik, és mások javára válik. A parancsok egyike sem rólad szól.

Eljön az idő, mikor rád kerül a sor. Lehetőséged lesz beszélni a csalódottságodról, a félelmeidről, a szükségleteidről vagy a véleményedről – de ne ezzel kezdd!

Kezdd így: amikor leülsz valakivel beszélgetni, ezt mondd: „Előbb te beszélj!” Ezután hagyd beszélni, anélkül, hogy félbeszakítanád! Ne tegyél fel kérdéseket! Ne tisztázd a dolgokat! Ne vond kérdőre! Ha szükséges, jegyzetelj! Csak hagyd beszélni! Ez azt mutatja, hogy érdeklődő vagy. Megmutatja, hogy figyelsz, és törődsz a másikkal.

Van egy másik módja annak, hogy megmutasd a mások iránti törődést: foglald össze a másik által mondottakat. Mondd ezt: „Hadd ismételjem meg, amit szerintem mondtál!” Átfogalmazod a hallottakat, így a beszélgetőpartnered meg tud erősíteni, vagy ki tud javítani, és fenntarthatjátok az egészséges kommunikációt. Mindez visszajelzés a számukra, hogy eléggé gondosan meghallgattad őket, valamint megbizonyosodnak arról, hogy meg is értetted, amit mondtak. Ez igen hathatós módja a szeretet kimutatásának minden kapcsolatban.

Az emberi természet velejárója, hogy elsősorban magadra akarsz koncentrálni. Viszont a beszélgetés mesterének lenni annyit jelent, hogy rendelkezel elég alázatossággal ahhoz, hogy a másik ember kerüljön a beszélgetés középpontjába, és meghallgatottnak, megértettnek érezze magát.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen bánásmódra vágysz a beszélgetéseid során? Ugyanezt a tiszteletet kiterjeszted másokra is?
  • Lehet, hogy azt hiszed, hogy nem tudod elismételni azt, amit szerinted az emberek mondtak, de mint minden más dolog, a jó kommunikáció is gyakorlatot igényel. Keresd meg annak a módját, hogy hogyan gyakorolhatod ezt a készséget ezen a héten, és figyeld meg, hogyan reagál az a személy, akit meghallgatsz és visszaismételsz!
  • Milyen nem verbális módokon lehet azt kommunikálni az emberek felé, hogy figyelsz rájuk a beszélgetés során?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.05.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása