Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Továbbra is gyakorolj megbocsájtást!

2020. október 27. 03:00 - Erika1832

megbocsajtani003.jpg

„Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket” (Mt 5,44 GNT fordítás).

Akképpen gondolkodni, mint Jézus, valójában azt jelenti, hogy hajlandó vagy megbocsátani azoknak, akik bántottak téged.

Jézus még a kereszten is megbocsátott. Lukács evangéliuma 23. fejezetének 34. versében így szól az ott lévő emberekről, akik megkínozták és megfeszítették őt: „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit tesznek” (NIV fordítás).

Ki bántott meg leginkább az életedben? Kivel szemben tartod fenn a neheztelésedet? Milyen fájdalmat tartogatsz még magadban, mert nem tudsz megbocsátani?

Amikor ragaszkodsz a sérelmedhez, akkor ezzel igazán csak magadnak okozol fájdalmat. Meg kell bocsátanod az embereknek, nem azért, mert megérdemlik, hanem azért, mert Isten megbocsátott neked, és azt várja tőled, hogy te is így cselekedj. Azért bocsájtasz meg, mert nem akarod, hogy a fájdalmad keserűségbe és neheztelésbe torkoljon. Engesztelhetetlennek lenni olyan, mint amikor valaki mérget iszik, és azt remélni, hogy ez nem neki, hanem annak a másik személynek okoz fájdalmat.

Jézus mindig megbocsát, de soha nem áll meg csupán a megbocsátásnál. Radikális példát mutat azzal, amikor azt mondja: „Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket” (Mt 5,44 GNT fordítás).

Nem elég csak megbocsátani. Isten azt akarja, hogy megtanuld, hogy a rosszra jóval válaszolj, áldjad azokat, akik bántottak téged. Azt akarja, hogy imádkozz a javukra.

Miért tennél így? Mert a Jézuséhoz hasonló gondolkodásmód a legegészségesebb, a legboldogabb és a leggyógyítóbb életforma.

Ha a gondolkodásmódod világi, akkor csak a múlt fájdalmaiban fogsz élni.

Amikor Krisztusi a gondolkodásmódod, szabad vagy a megbocsátásra és az áldásra. Szabadon haladhatsz előre az életeddel a megváltás biztonságában, és a jövődre is reménységgel tekinthetsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik azok a sérelmek, amelyek visszatartottak téged a gyümölcsözőbb lelki növekedéstől?
  • Azért, hogy imádkozz a másikért, elég, ha a másik fél elfogadja a megbocsátásodat, vagy ehhez az is szükséges, hogy a kibékülést is kezdeményezze veled?
  • Tettek veled olyasmit, vagy te tettél valakivel olyasmit, amit nem lehet megbocsátani? Van olyan tettünk, ami miatt Isten kevésbé szeret minket? Mi bátorít arra, hogy úgy válaszolj ezekre a kérdésekre, ahogy válaszoltál?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2020. október 20.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása