Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hallgass szeretettel, mielőtt ítélkezel!

2020. november 24. 03:00 - Besther

heart-1187266_1920.jpg

„A mi törvényünk szerint nem ítélhetünk el embereket, mielőtt meghallgatnánk őket, és megtudnánk, mit tettek” (Jn 7,51 GNT fordítás).

Nehéz úgy ítélkezőnek lenni, miközben könyörülettel, nyíltan, őszintén és pártatlanul próbálsz figyelni. Jakab levele 1. fejezetének 19. verse mondja: „Mindenkinek gyorsan kellene hallgatnia, lassan beszélnie és lassan mérgesnek lennie” (NIV fordítás). Figyelj, mielőtt ítélkezel!

Egyszer a farizeusok megpróbáltak ítélkezni Jézus felett anélkül, hogy ő beleszólhatott volna vagy magyarázatot adhatott volna. Nem akarták hallani a történetet az ő oldaláról. Viszont Nikodémus, a farizeusok egyike, felemelte a hangját, és ezt mondta: „A mi törvényünk szerint nem ítélhetünk el embereket, mielőtt meghallgatnánk őket, és megtudnánk, mit tettek” (Jn 7,51 GNT fordítás).

Hányszor ítéltél már meg mást – a gyermekedet, a házastársadat, a szomszédodat, az ellenségedet – anélkül, hogy először meghallgattad volna az ő történetét? Tapasztaltad már, hogy úgy bánsz valakivel, mint a farizeusok bántak Jézussal?

Amikor késztetést érzel arra, hogy máson ítélkezz, állj meg, és vegyél egy nagy levegőt! Tartsd bent, ha szükséges, ha ez kell ahhoz, hogy hallgass, mielőtt beszélsz! Ha először nem hallgatsz, akkor elköveted a mások feletti ítélkezés bűnét.

Úgy gondolod, hogy fényt kell deríteni valamire a másik életében? Ezt a dolgot valószínűleg nem neked kell leleplezned. Hagyd, hogy Isten gondoskodjon róla. A te feladatod elsőként az, hogy figyelj. Próbáld megérteni valakinek a küzdelmét, mielőtt ítélkezel.

Jézus azt mondta: „Ne ítéljetek, különben titeket is ítélnek! Mart amilyen módon ítéltek másokat, ugyanolyan módon ítélnek titeket, és azzal a mértékkel, amit használtok, fognak mérnek nektek” (Mt 7,1–2 NIV fordítás).

Cselekedj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy ők veled cselekedjenek! Hallgass szeretettel, és engedd, hogy Isten legyen a bíró!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért hiszi sok ember azt, hogy az emberek megítélésében jobb munkát tudnak végezni, mint Isten?
  • Hogyan segít a meghallgatás a szeretteid valódi megértésében, mielőtt ítélkeznél?
  • Milyen gyakorlat segít neked egy beszélgetés során abban, hogy jobb hallgatóvá válj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.17.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása