Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bölcs emberek kerülik a vitákat

2020. december 20. 03:00 - Anika Enikő

„Az igazi bölcsesség – Isten bölcsessége – a szent élettel kezdődik, és az jellemzi, hogy másokkal jól kijön” (Jak 3,17 The Message).

Könnyen megsértődsz? Mindig keresed, hogy kibe köthetnél bele? Amikor beszélgetsz, gyakran bekapcsol a védekező mechanizmusod? A Biblia azt mondja, ha bölcs vagy, nem fogsz szembeszállni senki haragjával: „Az igazi bölcsesség – Isten bölcsessége – a szent élettel kezdődik, és az jellemzi, hogy másokkal jól kijön” (Jak 3,17 The Message).

A bölcs emberek békességre és harmóniára törekszenek. Nem neheztelnek másokra és nem sértődnek meg könnyen. Nem mondanak és nem tesznek olyan dolgot, amiről tudják, hogy a másik embert haragra gerjeszti.

„Az ostobák hamar vitába keverednek, ám megbecsülést érdemel az, aki távol marad ezektől” (Péld 20,3 GNT).

Bölcsnek lenni a kapcsolataidban azt jelenti, hogy kerülöd a vitákat. Egész listát lehetne írni arról, hogy mi minden válthat ki vitát. Ezek közül most nézzünk meg három konkrét dolgot, ami kerülendő, ha tisztelettel akarsz bánni az emberekkel, és békés, szeretetteljes kapcsolatokat akarsz építeni!

Ne hasonlíts össze! Az összehasonlítás vitákat szül, mert arra enged következtetni, hogy nem vagy elégedett azzal, amid van és amilyennek Isten teremtett. Ha elégedett vagy az életeddel, az az egészséges kapcsolataidban fog megmutatkozni.

Ne ítélkezz! Nem meglepő, hogy az ilyen kijelentések: „Ez mind a te hibád!” vagy „Szégyelld magad!” vitákat eredményeznek. Persze ez megjelenhet más megfogalmazásban is: a „neked kellene...”, a "neked nem kellene...", a „te mindig...”, vagy a „te soha...”. Ha ilyen kifejezéseket használsz, és megítélsz másokat, akkor  más emberek fölé helyezed magad. De Jézus nem ilyen.

Ne cáfold meg! Ha már belekerültél egy vitába, ne akadj fenn apró, lényegtelen dolgokon. Ha valaki téved egy részlettel kapcsolatban, egyszerűen csak engedd el! William James, egy híres pszichológus ezt mondta: „A bölcsesség annak a művészete, hogy tudjuk, mit kell figyelmen kívül hagyni.” Ha megtanulod elengedni a dolgokat, észre fogod venni, hogy sokkal nyugodtabbak lesznek a kapcsolataid.

Az összehasonlítás, az ítélkezés és a megcáfolás mindig vitákhoz vezet. De ha úgy döntesz, hogy inkább irgalmas és elnéző leszel, Isten teljesen át tudja formálni a kapcsolataidat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az összehasonlítás, az ítélkezés és a megcáfolás közül melyik az, ami a leggyakrabban jelen van a beszélgetéseid során? Miért?
  • Mit gondolsz, miért nehéz elengedni valamit, amivel nem értünk egyet? Miért kell, hogy oly gyakran a miénk legyen az utolsó szó?
  • Hogyan volt Jézus béketeremtő az ő kapcsolataiban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.13.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása