Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A sikeres tanulás Isten Igéjének tanulmányozásával kezdődik

2020. május 24. 03:00 - Deltajulietttango

20200524.jpg

„Soha ne hagyd abba, hogy elmondd ezeket a tanításokat! Gondolnod kell rájuk éjjel és nappal annyira, hogy hűségesen megtegyél majd mindent, ami meg van írva bennük! Csak akkor fogsz boldogulni, és leszel sikeres” (Józs 1,8 GW fordítás).

Ahhoz, hogy valóban kitűnj abban, amit éppen tanulsz – legyen az új képesség, egy új elmélet, vagy valami, ami egy személyről szól – először itasd át magad Isten Igéjével!

Szándékosan mondtam: "itasd át”. Ha ugyanis a teafiltert forró vízbe teszed, de gyorsan ki-be tunkolod, akkor sosem lesz teád. Ha azonban hosszasan átitatod, akkor az összes ízt kinyered a teafilterből.

Ugyanezt kell tenned Isten Igéjével, ha azt akarod, hogy kitűnj bármiben, amit tanulsz. Miközben hiszek a gyorsolvasásban, és gyakran csinálom is, soha nem olvasom így a Bibliát. Lassan olvasom, szóról szóra. Miért? Mert a Biblia azt mondja, hogy Isten minden szava igaz.

Mielőtt bármit megtanulnál, kezdd azzal, hogy átitatod magad Isten Igéjével. Ez a siker kulcsa.

Mindenki sikert akar elérni. Sikeresek akarunk lenni a munkánkban. Sikerre akarjuk vinni a kapcsolatainkat. Sikeresek akarunk lenni a tanulásban. A Biblia pedig mindenkinek, aki sikert akar elérni, világos tanácsokat ad.

Józsué könyve 1. fejezetének az 8. verse ezt mondja Isten Igéjéről: „Soha ne hagyd abba, hogy elmondd ezeket a tanításokat! Gondolnod kell rájuk éjjel és nappal annyira, hogy hűségesen megtegyél majd mindent, ami meg van írva bennük! Csak akkor fogsz boldogulni, és leszel sikeres (GW fordítás).

Isten nem hazudik. Ez itt az ő ígérete számodra. Ha sikeres és gyümölcsöző szeretnél lenni az életben, tanulmányozd folyamatosan az Igéjét!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen igazságot ismertél fel a közelmúltban Isten Igéjének tanulmányozásával és megismerésével? Hogyan segített ez az igazság közelebb kerülni Jézushoz?
  • Hogyan tervezed következetesen tanulmányozni Isten szavát?
  • Mi nehezíti meg, hogy minden nap tanulmányozd Isten Igéjét? Milyen változások segítenének abban, hogy  ebben kitartóbbá válj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.05.17.)

Szólj hozzá!

Találj olyan barátokat, akik építenek

2020. május 23. 03:00 - gerbeaud

20200523.jpg

„Ne tévelyegjetek: »A jó erkölcsöt megrontja a rossz társaság!«” (1Kor 15,33).

Isten azt akarja, hogy legyenek nem hívő barátaid. Azt akarja, hogy mindenkit szeress, légy kedves mindenkivel, és segíts mindenkinek, akinek tudsz. Ha nincsenek nem keresztény barátaid, akkor nincs kivel megoszd az Örömhírt.

De a legjobb barátaid legyenek keresztények! Mélyen hívők legyenek!

Mindig könnyebb mást lehúzni, mint felemelni. Ezért biztosnak kell lenned abban, hogy az emberek többsége, akikkel összejársz, jó irányba visz. Épülésedre szolgáljanak és ne rombolásodra!

Hol akarsz lenni 10 év múlva? Milyen ember akarsz lenni? Ha két dolgot elmondasz magadról – hogy kikkel töltöd az idődet, és hogy mit olvasol –, meg tudom mondani, hova jutsz, anélkül, hogy ismernélek. Ez a két tényező meghatározza a jövődet.

A Biblia tanít minket: „Ne tévelyegjetek: »A jó erkölcsöt megrontja a rossz társaság!«” (1Kor 15,33).

A barátaid túlságosan fontosak ahhoz, hogy véletlenszerűen válaszd meg őket. Tudatosnak kell lenned. Ezért szükséged van egy templomi közösségre. Ismerkedj meg emberekkel a templomban! Építs ki velük kapcsolatokat! Csatlakozz egy kiscsoporthoz!

Vagy indíts egy csoportot! Gyűjts össze keresztény barátokat az irodádból vagy a szomszédságodból, hogy közösen tanulmányozzátok a Bibliát például ebédidőben.

Keresztény barátokra van szükséged. Tégy meg mindent, hogy ilyen kapcsolatokat építs!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kik azok az emberek, akiknek a legnagyobb a befolyásuk az életedre? A jó irányba visznek téged?
  • Hogyan bátorítod a keresztény barátaidat lelki növekedésükben?
  • Mit jelent tudatosnak lenni a barátok megválasztásában?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.05.16.)

Szólj hozzá!

Isten új életet hoz elő a tűzből

2020. május 22. 03:00 - Tomes Lívia

20200522.jpg

„Dicséret Sadrak, Mésak és Abednégo Istenének, aki elküldte angyalát, és megmentette szolgáit! Bíztak benne, és megtagadták a király parancsát. Hajlandóak voltak inkább életüket adni ahelyett, hogy bármely más istent szolgáljanak vagy imádjanak, saját Istenükön kívül” (Dán 3,28 NIV fordítás).

Ahogyan kezeled a fájdalmadat, az bizonyságtétel a világnak. Amikor a szenvedés ellenére is bízol Istenben, azzal a hitetleneknek megmutatod Istent.

Őszintén szólva te és én nem vagyunk jó bizonyságtevők, amikor minden rendben megy az életünkben. Ilyen időszakokban bárki képes arra, hogy Istent szolgálja. De a nehéz időszakok, azok már teljesen más történetek.

Emlékszel a történetre, amikor Dániel barátait a tűzbe dobták? Bíztak Istenben, és ő csodálatos módon megmentette őket.

Ezek a férfiak hitükkel lenyűgözték a királyt. És akkoriban a királyé volt a legnagyobb hatalom.

„Dicséret Sadrak, Mésak és Abednégo Istenének, aki elküldte angyalát, és megmentette szolgáit! Bíztak benne, és megtagadták a király parancsát. Hajlandóak voltak inkább életüket adni ahelyett, hogy bármely más istent szolgáljanak vagy imádjanak, saját Istenükön kívül” (Dán 3,28 NIV fordítás).

Nebukadneccar király felismerte, hogy ezek a férfiak készek ellenállni parancsának, és kockáztatni életüket, mert bíznak Istenben.

Te miért lennél képes meghalni?

Ha nem tudod, mi az, amiért meghalnál, soha nem fogsz valóban élni. Csak létezni fogsz.

Ugyanez igaz mindannyiunkra.

Néha Isten megváltoztat más embereket, mert látják, hogy mi a tűzben is bízunk őbenne.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Volt-e olyan időszak, amikor közelebb kerültél Istenhez azért, mert láttad, hogy valaki más hogyan reagált szenvedése alatt?
  • Mik azok a dolgok, amikért képes lennél meghalni?
  • Miért vagyunk jobb bizonyságtevők a nehéz időkben, mint amikor jól megy?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.05.15.)

Szólj hozzá!

Miért kell néha keresztülmenni a tűzön?

2020. május 21. 03:00 - gabormel

20200521.jpg

„Megtisztítottalak, de nem úgy, mint ahogy az ezüstöt tisztítják, hanem a szenvedés kohójában finomítottalak” (Ézs 48,10 NLT fordítás).

Mi az, ami leköt téged? Mi tart vissza attól, hogy olyanná válj, amilyennek Isten szeretne látni?

Isten a megpróbáltatásaidat is fel tudja használni arra, hogy eltávolítsa életedből mindazt, ami visszatart.

Senki sem szereti azokat a stresszes időszakokat, amikor a határidők túl gyorsan jönnek egymás után, vagy amikor az elvárások elérhetetlennek tűnnek. De Isten néha tüzet hoz az életedbe, hogy elégesse azokat a dolgokat, amik leláncolnak. Még akkor is bíznod kell Istenben, ha fájdalmakon mész keresztül.

Isten így szól Ézsaiás könyve 48. fejezetének 10. részében: „Megtisztítottalak, de nem úgy, mint ahogy az ezüstöt tisztítják, hanem a szenvedés kohójában finomítottalak” (NLT fordítás).

Nem valószínű, hogy szó szerint tüzes kemencén fogsz keresztül menni, de nagyon sokszor fogod megtapasztalni a szenvedés kohóját. Isten megígéri, hogy ezzel a tűzzel, megtisztít téged.

Hasonlóan az ezüsthöz és aranyhoz, mint amikor ezeket felhevítik, és kiégetik belőlük az összes szennyeződést. Ezután már csak 100% tiszta arany vagy ezüst marad.

Ha azt kérdezed egy ezüstművestől, hogy miről lehet felismerni a tiszta ezüstöt, azt fogja válaszolni: akkor, amikor meglátod a tükörképedet az üstben.

Isten akkor tudja, hogy megtisztultál, amikor a saját tükörképét látja benned, mert egyre jobban hasonlítasz Jézus Krisztusra.

Csak a tűz képes arra, hogy ezt megtegye az életeddel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a tisztító célú megpróbáltatások, amelyen Isten átvezet téged? Hogyan alakítottak ezek Jézushoz hasonlóvá?
  • Szenvedésünk közepette könnyebb elfordulni Krisztustól, mint hagyni, hogy az Jézushoz hasonlóvá alakítson. Miért van ez így?
  • Miért fontos másoknak is látni, hogy a megpróbáltatások miatt jobban függünk Isten erősségétől, mint a sajátunktól?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.05.14.)

Szólj hozzá!

Amikor tűzön mégy át, Isten veled megy

2020. május 20. 03:00 - FodorImi

202005200300.jpg

„Mikor vízen kelsz át, én veled leszek, és amikor folyókon, azok nem sodornak el. Amikor tűzben jársz, nem égsz meg, a láng nem perzsel meg” (Ézs 43,2).

Van egy kifejezés, amit sokan használnak, amikor a rajtuk levő nyomás olyan erős, hogy szinte halálos. Azt mondják: „Égető a helyzet / tűzben vagyok”.

Senki nem szereti ezt az érzést.

Dániel prófétának volt három barátja, akik igazán megtapasztalták, milyen a tűzben lenni (Dán 3).

Amikor a barátok nem borultak le, hogy imádják Nebukadneccar király szobrát, a király haragjában megparancsolta, hogy dobják tűzbe őket, a kemence pedig a szokásosnál hétszer jobban be volt fűtve.

Szó szerint égető helyzetbe kerültek.

Isten azonban velük volt, velük járt ezalatt: „Nebukadneccar király felugrott, és döbbenten kérdezte a tanácsadóitól: Nem három férfit kötöztünk meg, és dobtunk a tűzbe? Azok így válaszoltak a királynak: Valóban úgy van, felség! Ő azonban így szólt: Nézzétek! Én négy férfit látok járkálni a tűzben, szabadon és sérülés nélkül. A negyedik pedig olyannak látszik, mint valami istenek fia” (Dán 3,24–25 NIV fordítás).

Természetesen te és én már tudjuk, hogy nem „valami istenek fia” volt azokkal a férfiakkal, hanem Jézus, Isten egyetlen Fia. Ő ment velük a tűzön át. És ő fog átmenni veled is.

Jézus azt mondta: „Bizony, én veletek leszek mindig, a világ végezetéig” (Mt 28,20 NIV fordítás).

A Biblia azt mondja, soha nem leszel egyedül. Isten mindig veled lesz, és mindig érted cselekszik.

„Mikor vízen kelsz át, én veled leszek, és amikor folyókon, azok nem sodornak el. Amikor tűzben jársz, nem égsz meg, a láng nem perzsel meg” (Ézs 43,2).

A Biblia nem azt mondja, hogy ha vízen kelsz át, hanem amikor vízen kelsz át.

Egész biztosan lesznek nehézségeid. Jézus azonban mindig veled lesz, mikor ezeken mégy át.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan láttad, Isten veled jár a nehéz időszakokban?
  • Miért nehéz meglátni Isten munkáját a nehézségek között?
  • Gondolj valakire, akinek éppen most szüksége van erre az üzenetre. Oszd meg vele a héten!

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.05.13.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása