Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A fajgyűlölet ellenszere: szeress úgy, mint Jézus

2020. június 21. 03:00 - csmsdvd

ezgif_com-resize.jpg

„Amikor a mi Urunkba, Jézus Krisztusba vetett hitetek szerint éltek, ne legyetek személyválogatók a külső megjelenés szerint” (Jak 2,1 GNB fordítás).

A fajgyűlölet szeretethiánnyal kezdődik. Nem tudsz egyszerre úgy szeretni valakit, ahogy Jézus teszi, és közben előítéletet rejtegetni a szívedben iránta. Ez lehetetlen. Minden embert egyformán kell szeretni, ahogy Jézus is teszi.

Jézus ez pontosan kifejezi János evangéliuma 15. fejezetének a 12. versében: „Az az én parancsolatom, hogy úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket”. Hogyan szeret Jézus bennünket? Feltétel nélkül, szabadon, teljesen és folyamatosan. Tehát hogyan tudsz más embereket szeretni, akár más bőrszínűt is? Feltétel nélkül, szabadon, teljesen és folyamatosan.

A szeretet nem azt jelenti, hogy mindent elfogadok, amit a másik tesz. Jézus nem hagy mindent jóvá, amit teszünk, ennek ellenére szeret minket.

A Biblia azt mondja: „Amikor a mi Urunkba, Jézus Krisztusba vetett hitetek szerint éltek, ne legyetek személyválogatók a külső megjelenés szerint” (Jak 2,1 GNB fordítás). Lehet, hogy az ember úgy néz ki, mint egy hajléktalan, mégis úgy kell vele bánnod, mint a cégvezetővel.

A szeretet nagyon praktikus. A gyülekezeti kiscsoportomban van egy házaspár, akinek 7 gyereke van, 4 vér szerinti és 3 Ruandából, akiket örökbefogadtak. Tudva, hogy a ruandai gyerekek megtapasztalták a fajgyűlöletet, megkérdeztem tőlük, hogyan kell a keresztyéneknek a fajgyűlöletet kezelniük.

1. Ne légy színvak! Ők szeretik a bőrszínüket. Efelett nem kell szemet hunyni. Csak döntéseidet ne a bőrszínük alapján hozd meg!

2. Az igaztalanul elítélt embereknek ne mond, hogy érted őket. Nem érted. Senki sem érti az igaztalanságot, amit más szenvedett el.

3. Ne felejtsd el, hogy a te múltad más, mint az övék. Más a múltja egy belső Chicagóban született embernek, és egy Gallupon, farmon felnövőnek, Új-Mexikó államban. A múlt számít.

4. Ne tagadd meg a múltad, vagy ne mond: „Lépjél túl rajta!” A fájdalom számít. Ez a három gyerek, akikkel beszélgettem, árvák voltak, mert szüleiket tömeggyilkosságban ölték meg. A te szüleidet nem ölték meg tömeggyilkosságban. Nem valószínű, hogy át tudod élni az ő szenvedésüket.

5. Küzdjél minden sztereotípia, előítélet ellen. Mindenki a világon úgy érzi, sztereotipizálják. Viszont ezek az előítéletek nem igazak. Kötelezzük el magunkat arra, hogy minden embert egyénként kezelünk bőrszíne, hite vagy nemzetiségétől függetlenül, előítélet nélkül.

Ha együtt szeretünk Jézussal, akkor meg tudjuk semmisíteni a fajgyűlöletet.

Készen állsz rá?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Vajon miért teszünk gyakran egyenlőségjelet a szeretet és az elfogadás közé? Miért veszélyes ez?
  • Hogyan örülhetünk a világ sokszínűségnek, ahelyett hogy „színvakságra” törekednénk?
  • Mik azok a negatív előítéletek, amiket az életedben rejtegettél, amikről később kiderül, hogy hamisak, amikor más típusú emberekkel ismerkedtél meg? Ez hogyan változtatta meg azt, ahogy kapcsolatba lépsz másokkal?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.14.)

Szólj hozzá!

Légy színekben áldott, ne színvak!

2020. június 20. 03:00 - gabormel

20200620.jpg

„Az ÚR nem azt nézi, amit az ember. Az ember a külsőt nézi, az ÚR pedig a szívet” (1Sám 16,7 NIV fordítás).

Néhányan azt mondják: „Amikor az emberekre nézek, nem nézem a fajukat, és hogy milyen a bőrszínük.” Erre létezik egy szó: hazugság!

Senki sem lehet színvak, amikor az emberi fajról van szó. Isten nem akarja, hogy színvakká válj, hanem azt szeretné, hogy színekkel áldott légy.

Isten szereti a színeket. Csak nézz körül! Minden, amit teremtett, színben úszik, mint a naplemente és a virágok. Nézd a világ különböző embereit! Isten szereti a színt! Ezt bizonyítja az is, ahogyan megteremtett téged.

Meg kell tanulnunk úgy látni minden embert, ahogy Isten látja őket.

A Biblia így szól: „Az ÚR nem azt nézi, amit az ember. Az ember a külsőt nézi, az ÚR pedig a szívet” (1Sám 16,7 NIV fordítás).

Őszintén szólva, ez a legtöbbünk számára elég nehezen teljesíthető parancs, ugyanis nem az a természetes, hogy a bensőre figyeljünk még mielőtt a külsőt néznénk. Elég nagy gyakorlatunk van ugyanis abban, hogy gyorsan ítélkezzünk a külső megjelenés alapján.

Egyesekben ránézésre megbízol, míg másokban nem. A könyveket a borítóik alapján ítélik meg, a házakat pedig az előkertjeik alapján. Az embereket pedig az alapján ítélik meg, ahogyan kinéznek, amilyen ruhát viselnek és ahogyan beszélnek.

Szóval kérd Istent, hogy segítsen abban, hogy úgy kezd el látni az embereket, ahogyan ő látja őket. A szívüket nézd, ne a bőrszínt!

Ez az első lépés az előítéletek leküzdése felé az életedben, és a körülötted a világban.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor volt olyan, hogy a megjelenésed alapján ítéltek meg ahelyett, hogy a bensőt nézték volna? Milyen hatással volt ez rád?
  • Milyen előítéleteid vannak más emberekkel szemben? Vidd ezeket Isten elé, és valld be! Kérd meg, hogy változtassa meg azt a módot, ahogy másokra nézel, és ítélkezel másokról!
  • Milyen lépéseket tehetsz annak érdekében, hogy a színvakság helyett színekben áldott légy?
  • A jövőben mit fogsz tenni, ha azt tapasztalod, hogy valakit a külső megjelenése alapján ítélsz meg?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.13.)

Szólj hozzá!

Isten gyűlöli az előítéletet. Nekünk is kellene.

2020. június 19. 03:00 - FodorImi

20200619.jpg

„Az ÚR a mi Istenünk nem tűri az elferdített igazságot, a részrehajlást vagy a megvesztegetést” (2Krón 19,7 NLT fordítás).

Nemzetünknek égetően szüksége van a gyógyulásra a rasszizmus kérdésében. Zűrzavarban, mocsokban vagyunk, és az egyház nem maradhat csendben. Krisztus Testének beszélnie kell erről, akkor is, ha ez kényelmetlen.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a rasszizmust egészen egyszerűen azért, mert Isten gyűlöli azt. Ha Isten gyűlöli a faji előítéleteket, nekünk is így kellene tennünk.

Miért gyűlöli Isten a faji előítéletet?

A faji előítélet megkérdőjelezi Isten teremtését.
Mindannyian nézhetnénk ki ugyanúgy, Isten teremthetett volna mindannyiunkat egyformának, azonban nem így tette. Ő szereti a változatosságot.

A faji előítélet a tudatlanság jele.
Amikor mi előítéletet nyilvánítunk ki, azt mutatjuk a világnak, hogy nem ismerjük azt, amiről beszélünk. Nyilvánvalóvá tesszük az ostobaságunkat.

A Biblia azt mondja: „Aki gyűlöli testvérét, az sötétségben van, a sötétségben jár, és nem tudja, hová megy, mert a sötétség megvakította” (1Jn 2,11 NIV fordítás).

A Biblia azt mondja, hogyha gyűlölök valakit csak azért, mert az a személy másmilyen, akkor a sötétségben vagyok, és vak vagyok. Ez elég komoly vád Isten részéről.

A faji megkülönböztetés engedetlenség a Nagy Parancsolattal szemben.
Pál azt mondja: „Az egész törvény betöltése egyetlen parancsolat megtartása: »Szeresd felebarátodat, mint magadat«. Ha marjátok és faljátok egymást, vigyázzatok, különben el fogjátok pusztítani egymást” (Gal 5,14–15 NIV fordítás).

Ha rasszista magatartást mutatsz, nyilvánvalóan engedetlen vagy ebben az igében a Szentírásból. Nem ítélkezhetünk más emberek felett a külső megjelenésük alapján, ha igazán szeretjük őket.

A faji megkülönböztetés súlyos bűn.
Az előítélet haragra indítja Istent. A Biblia azt mondja: „Ha külső megjelenésük alapján bántok az emberekkel, akkor bűnt követtek el, és a törvény elítél titeket mint törvényszegőket” (Jak 2,9 TEV fordítás) A rasszizmus a bűn, nem pedig a bőrszín problémája. Egy napon számot fogunk adni Isten előtt ezért a bűnért.

Amint kutatjuk a szívünkben az előítéletet és a bigottságot, fontos emlékeznünk arra, hogy „Ha megvalljuk bűneinket, ő hűséges és igaz, megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden igazságtalanságtól” (1Jn 1,9 – NIV fordítás). Csak úgy tudjuk eltávolítani az előítéletet, ha mindannyiunk szívét átformálja Isten szeretete. Ő meg akar változtatni minket, és képes erre.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha Isten gyűlöli az előítéletet, miért olyan nehéz az egyház számára kezelni ezt a bűnt sok éven keresztül? Hogyan győzhetjük ezt le?
  • A fent említett négy ok közül, amiért Isten gyűlöli az előítéletet, melyik a legjelentősebb számodra? Miért?
  • Kérd Istent, mutassa meg az életedben az előítéletet. Ha egyszer megteszi, valld meg mint bűnt, és kérd Jézust, gyógyítsa meg az összetörtségedet, és vezessen tovább a faji megbékélés irányában.

(* Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.12.)

Szólj hozzá!

Még egy grill parti is lehet híd a szeretethez

2020. június 18. 03:00 - ReveSz

20200618.jpg

„Aki pedig világi javakkal rendelkezik, de elnézi, hogy a testvére szükséget szenved, és bezárja előtte a szívét, abban hogyan lehetne az Isten szeretete?” (1Jn 3,17).

Isten egyedi tehetséget, ajándékokat, adottságokat és képességeket adott neked. De ezek a dolgok nem a te javaidra adattak, hanem hogy mások javára váljék. És mindannak ellenére, hogy manapság otthon kell maradni, sosem volt jobb alkalom arra, hogy ezeket az adottságokat arra használjuk, hogy engedelmeskedjünk Isten azon parancsának, hogy szeressük a szomszédainkat.

Amikor az emberek szükségeit a szolgáló emberek betöltik, akkor működik a szeretet. A Biblia mondja János első levele 3. fejezetének 17. versében: „Aki pedig világi javakkal rendelkezik, de elnézi, hogy a testvére szükséget szenved, és bezárja előtte a szívét, abban hogyan lehetne az Isten szeretete?”

Nagyon sok újszerű lehetőségről hallottam, ahogyan az emberek elkezdtek szolgálni a szomszédaik felé mióta ez a veszélyhelyzet elkezdődött. Mikor elmennek a zöldségeshez, megkérdezik a szomszédaikat, kiváltképp az idősebbeket, hogy szükségük van-e valamire. Felajánlották, hogy lenyírják a gyepüket vagy lemossák a kocsijukat. Van, hogy valakinek kérdései vannak a gyerekei oktatásáról, az adókkal kapcsolatban vagy a kocsijukkal van probléma, amit te lehet, hogy meg tudsz válaszolni egyedi ajándékodnak köszönhetően.

Az étel mindig lehetőségeket teremt! Készíts ételt valakinek, vagy csak süss sütiket egy családnak.

Segíts nekik a postát átvenni. Ajánld fel, hogy segítesz gazolni vagy egy kültéri projektben. Add meg a számodat másoknak, hogy tudjanak neked írni, amikor segítségre van szükségük. Hallottam egy családról, akik QR kódokat raktak postaládákba, hogy egy olyan csoporthoz csatlakozhass, amelyik segítséget tud nyújtani a veszélyhelyzet alatt.

Mindezek mellett mégis az a legfontosabb, hogy a szomszédaidnak a legnagyobb szükségeikben szolgálj: osszd meg velük, hogy mennyire szereti őket Isten, és hogy Jézus Krisztus meghalt értük, hogy megmentse őket.

Meg kell tanulnod, hogyan magyarázd el a szomszédaidnak azt, miként lehetnek barátok Jézussal. Nem olyan nehéz, egyszerűen barátok. Osszd meg velük, hogy múltjuk megbocsátható, hogy lehet célja az életüknek, és hogy otthonuk lehet a mennyben. Egy grill parti is lehet híd a szeretethez közted és azok között, akik részt vesznek azon. Bármilyen kapcsolat, esemény, akár egy közúti ellenőrzés is lehetőséget kínál, amikor engeded Jézust munkálkodni.

A legjobb lehetőségek, hogy szeresd a szomszédaidat az az, hogy bemutatod nekik Jézust. Élj a legtöbb lehetőséggel, ami adódik, hogy szolgálhass a körülötted lévő embereknek, amely szeretetben megy végbe. Akkor megtapasztalhatják az addig általuk ismert legnagyobb szeretet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha jól ismered a szomszédaidat, megosztottad már velük, hogy Isten mennyire szereti őket, és hogy Jézus mit tett értük? Ha nem, mi tart vissza ettől a beszélgetéstől?
  • Mikor volt olyan, hogy egy konkrét bátor cselekedet közelebb vitt téged Jézushoz?
  • Mi az az egyedi lehetőség, amivel el tudnád érni a szomszédaidat ezen a héten, hogy ezen keresztül megoszthasd Krisztus szeretetét velük? Ki az, aki számon tud kérni, hogy ezt meg is teszed?
  • Hogyan tudjá a gyülekezeted vagy egy kisebb csoport veled együtt a szomszédaidat elérni? Hogyan tudsz együtt szolgálni más keresztényekkel, akik az utcádban élnek?

(*Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.11.)

Szólj hozzá!

Hogyan szeresd a szomszédod távolról?

2020. június 17. 03:00 - Erika1832

20200617.jpg

„Ha valóban betartjátok a királyi törvényt az Írás szerint, »Szeresd a szomszédod, mint magadat«, helyesen teszitek” (Jak 2,8 NIV fordítás).

A garázsajtót kezelő távirányító egy csodálatos eszköz, nem? Amikor egy hosszú munkanap után hazaérsz, egyszerűen behajthatsz, és becsukhatod a kaput biztosítva, hogy ne kelljen egy lélekkel sem összefutnod, mielőtt eléred az otthonod kényelmét.

De egy világjárvány alatt – és valójában bármikor – ez a kényelmes megoldás visszatarthatja a keresztényeket abban, hogy a Biblia egyik legalapvetőbb parancsát követhessék: „Ha valóban betartjátok a királyi törvényt az Írás szerint, »Szeresd a szomszédod, mint magadat«, helyesen teszitek” (Jak 2,8 NIV fordítás). Szeresd a szomszédodat, mint magadat. Ez egy ilyen egyszerű parancs, de a legtöbb amerikai nem is ismeri a szomszédjait, és nem tudsz szeretni olyan valakit, akit nem is ismersz.

Tudtad, hogy Isten örömmel nézi, amikor az általa teremtett emberek közösségben vannak egymással? Zakariás próféta könyve 3. fejezetének 10. versében azt mondja: „Mindannyian meg fogjátok hívni szomszédjaitokat, hogy jöjjenek el hozzátok, és élvezzék a békét és a biztonságot körülvéve szőlőskertekkel és fügefákkal” (GNT fordítás).

Valószínűleg nem ültettél szőlőt a kertedbe, de talán akad egy fa a társasházatok közös parkjában. Talán még padok is vannak benne! Vagy ha a külvárosban laksz, lehet, hogy van egy virágoskerted, egy tűzrakó vagy csak egy foltnyi füves terület. A lényeg nem az, hogy egy ámulatra méltó helyet kínálj fel, hanem, hogy azt válaszd, hogy barátságos legyél, és ismerkedj össze a szomszédjaiddal.

Ez egy egyedülálló idő, ami rengeteg lehetőséget kínál arra, hogy megismerd a környezetedben élő embereket. Te is tudod, hogy most a legtöbb ember otthon van. És többnyire ők is kint az udvaron tornáznak. Miért nem ülsz csak úgy ki a verandádra, integetsz nekik és köszöntöd az embereket, akik arra járnak? Soha nem tudhatod, mikor torkollhat egy baráti gesztus végül szellemi beszélgetésbe.

Épp a kertedet újítod fel? Szánj időt rá, hogy a szomszédaiddal még több kapcsolatot teremts! Menj a kutyafuttatóba, és határozd el, hogy legalább egy emberrel beszélgetni fogsz, amíg ott vagytok. Ajánld fel a szomszédodnak, hogy megosztasz vele egy kirakót vagy egy társasjátékot. Grilleztek a családdal a kertben, vagy tábortűzi édességet csináltok? Vigyél ki az udvarra, és kínáld meg vele a szomszédaidat! Általában futni és kocogni szoktál? Gondold át, hogy inkább sétálsz, és otthon hagyod a fülhallgatód, hogy könnyebben beszédbe elegyedhess másokkal.

A logikának ellentmond, hogy akkor kerülj közelebb az emberekhez, amikor fizikai távolságot kell tartani. De nagyon sokféleképpen kifejezheted a szeretetedet a szomszédod felé még akkor is, ha 180 centi távolságra vagytok egymástól.

Ne hagyd, hogy a jelenlegi körülmények szolgáljanak mentségül, hogy ne kövesd Isten parancsát, hogy szeresd a szomszédaid. Úgy számolj a 2020-as esztendővel, hogy ez egy olyan év, amikor kinyújtod a kezed, megnyitod és megosztod az életed a szomszédaiddal, hogy egy nap megoszthasd velük az örökkévalóságot.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • A járvány alatt felvetted a kapcsolatot a szomszédaiddal? Ha nem, hogyan kezdhetnél el ezt ma?
  • Gondoltál úgy erre az idei évre, hogy csak  legyünk túl rajta, vagy hogy ez egy pocsék év? Hogyan fog megváltozni a gondolkozásmódod, ha inkább Isten királyságára összpontosítasz, és barátokat szerzel az örökkévalóságra?
  • Milyen más módon lehetsz barátságos a szomszédaiddal, ami csak egyedül a te helyzetedre jellemző?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.10.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása