Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért szükséges mindig a megbocsátást választanod?

2020. augusztus 16. 03:00 - gerbeaud

„Ha nem bocsátotok meg másoknak, akkor Atyátok sem fogja megbocsátani nektek a hibáitokat, amit elkövettek” (Mt 6,15 GNT fordítás).

Ha nem akarsz megbocsátani másoknak, és azt sem akarod, hogy Isten megbocsásson nekik, az megmutatja a keserűséget és a neheztelést az életedben.

Ha azt akarod, hogy a másikat megbüntessék, de te a rossz cselekedeteidért megbocsátást vársz, csak magadat teszed boldogtalanná. Nem őket bántod, kizárólag magadat.

Jézus azt mondta: „Ha nem bocsátotok meg másoknak, akkor Atyátok sem fogja megbocsátani nektek a hibáitokat, amit elkövettek” (Mt 6,15 GNT fordítás).

A megbocsátás magában foglalja a múltadat, a jelenedet és a jövődet:

  • Isten már számtalanszor megbocsátott neked a múltban
  • a megbocsátás hiánya boldogtalanná tesz a jelenben
  • a jövőben is szükséged lesz Isten bocsánatára

Gondolj Jónásra! Miután figyelmeztette Ninive lakóit Isten ítéletéről, azok bűnbánatot tartottak, és ezért Isten megbocsátott nekik, és nem büntette meg őket. Ez csalódást okozott Jónásnak, és keserűvé tette.

De emlékszel, hogyan fordult el eredetileg Istentől? Isten bocsánatát akarta a saját engedetlenségének bűnére. Azonban nem akarta, hogy Isten megbocsásson a niniveieknek.

Ezért Jónás így imádkozott: „Tudtam, hogy te szerető és irgalmas Isten vagy, mindig türelmes, mindig kedves, és mindig kész vagy arra, hogy meggondold magad, és ne büntess. Na mármost, Uram, hadd haljak meg! Jobb leszek holtan, mint élve” (Jón 4,2–3 GNT fordítás). 

Jónás neheztelése csak magának ártott. Míg a niniveiek már Isten kegyelmét élvezték, Jónás beleragadt az önsajnálatba.

Meghatározó, hogy megbocsáss mindenkinek, aki a múltban megbántott. És hogy megbocsáss bárkinek, aki ma megbánt téged, mert Isten megbocsátotta a múltbeli bűneidet, és megígérte, hogy a jövőben is megbocsát neked.

„Ha megvalljuk bűneinket, ő hű és igaz, és meg fogja bocsátani bűneinket, és megtisztít minket minden igazságtalanságtól” (1Jn 1,9 NIV fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan hatott rád a neheztelésed és a meg nem bocsátásod? Hogy látod, ez a magatartás hogyan érint másokat?
  • Mi a legnagyobb kihívás abban, hogy megbocsáss annak, aki a legjobban megbántott az életed során? Hogyan tudod leküzdeni ezt az akadályt?
  • Állj meg egy pillanatra, és gondold át, szükséges-e ma megbocsátanod valakinek? Ha igen, kész vagy megtenni ezt a lépést?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.08.09.)

Szólj hozzá!

Amikor a terveid nem egyeznek Isten terveivel

2020. augusztus 15. 03:00 - gabormel

jonas.jpg

„Az én gondolataim nem olyanok, mint a ti gondolataitok. A ti útjaitok nem olyanok, mint az én útjaim” (Ézs 55,8 NCV fordítás).

Az élet tele van megszakításokkal. Olykor nagy terveink vannak a karrier, a család vagy a szolgálatvégzéssel kapcsolatosan, de Isten más irányba viszi az életünket.

Amikor a terveink és Isten tervei nem egyeznek, gyakran megpróbálunk rúgni egyet az ajtón, de a dolgok ezután még rosszabbá válnak.

Csak kérdezd Jónást! Saját kárán tanulta meg, hogy hogyan kell reagálni, amikor Isten tervei nem egyeztek az övéivel. Isten azt mondta Jónásnak, hogy figyelmeztesse Ninive lakóit: tartsanak bűnbánatot, és térjenek le a gonosz útjaikról. Jónás azonban elfutott Isten elől, és végül egy nagy hal hasában kötött ki, így Istennek meg kellett mentenie őt.

Ezután Jónás azt tette, amire Isten kérte, de amikor Ninive népe bűnbánatot tartott, és Isten nem büntette meg őket, a próféta rendkívül csalódott lett.

Isten tehát megleckéztette Jónást. Elég nagyra növesztett egy növényt, hogy Jónás árnyékot kapjon. Majd egy férget küldött, amely megtámadta, és megölte a növényt. Másnap, amint a nap Jónás fejére tűzött, csalódottságát fejezte ki Isten előtt.

Isten akkor négy igazságra emlékeztette Jónást, hogy ne feledje ezeket, mikor Isten tervei különböznek a mieinktől.

Isten képes olyan dolgokat látni, amelyeket te nem. Egyszerre látja a múltat, a jelent és a jövőt. Ő teremtette az időt, így rá nem vonatkoznak az idő törvényei.

Isten jó hozzád akkor is, mikor te bolond módjára viselkedsz. Lehet, hogy Istennel ellentétes irányban haladsz, de még mindig árnyékkal véd meg téged. Isten törődik veled, érdekli a jóléted, mert ő ilyen Isten. Még akkor is szeret, amikor nem vagy szeretetreméltó.

Isten irányítja életed minden részletét. A terveid nem véletlenül fulladnak kudarcba. Istennek mindennel célja van az életedben. Jónás megmutatja nekünk, hogy Isten mind a nagyot (a nagy halat), mind a kicsit (a férget) felhasználja életünk irányítására, és mindezt az irányítása alatt tartja.

Isten azt akarja, hogy koncentrálj arra, ami maradandó. A legnagyobb része annak, ami nyugtalanít téged, már nem lesz ott holnap. Isten azt akarta, hogy Jónás gondoskodjon Ninive lakóinak üdvösségéről, és nem egy olyan növényről, amely másnap kipusztul. Mindenekelőtt arra összpontosíts, hogy Isten Igéje kerüljön a szívedbe, és hozz embereket az ő családjába!

Csak azért, mert a terveid nem úgy alakulnak, ahogyan szeretnéd, nem azt jelenti, hogy Isten nem vesz részt szorosan minden lépésedben. Kérd meg Istent, hogy segítsen meglátni a kezét a széttört terveid között, és bízz a jóságában, amint megmutatja, hogy merre haladj tovább!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Írd le azt az időt, amikor terveid nem egyeztek Isten terveivel! Hogy oldódott ez meg?
  • Ha megnézed a mai áhítat négy igazságát, téged melyikre kell leginkább emlékeztetni, amikor azzal küszködsz, hogy mit csinál Isten? Miért?
  • Milyen módon tarthatod észben az örökkévalóságot, miközben alkalmazkodsz Isten tervéhez, ami a sajátod fölött van?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.08.08.)

Szólj hozzá!

Egy új nap új lehetőség, hogy betöltsd a küldetésed

2020. augusztus 14. 03:00 - FodorImi

uj_nap_hogy.jpg

„[Az Úr] türelmes hozzátok a ti kedvetekért. Nem akarja, hogy bárki is elvesszen, hanem hogy mindenki megtérjen” (2Pt 3,9 NLT fordítás).

Isten csak tökéletlen, összetört embereket használ. Ha Isten csak tökéletes embereket használna, akkor semmi sem lenne elvégezve, mert tökéletes ember nem létezik!

Ha akarod, hogy Isten használjon, ő használni fog. Nem számít, hogy mit tettél a múltban. A küldetésed nem változott.

Jónás egy közönséges ember volt, aki ráadásul nem akarta azt tenni, amit Isten mondott neki. Isten mégis adott neki egy újabb esélyt, aztán megtette azt, amire az elhívása szólt.

Bár engedelmeskedett Istennek, Jónás rossz hozzáállással teljesítette a feladatát. Isten mégis használta őt.

Isten egy hat szavas prédikációt adott Jónásnak: „Még negyven nap, és elpusztul Ninive!” (Jón 3,4). Ez az egyszerű üzenet vezetett a történelem egyik legnagyobb szellemi ébredéséhez. Egy hatalmas város alázatban Istenhez fordult. Ez nagyobb csoda volt, mint hogy Jónás kikerült a nagy hal hasából.

Isten használta ezt a tökéletlen, vonakodó prófétát, hogy egy hihetetlen ébredést vezessen.

Isten türelmes volt Jónáshoz, és soha nem mondott le róla. Isten soha nem adja fel, soha nem mond le rólad sem.

A Biblia azt mondja: „[Az Úr] türelmes hozzátok a ti kedvetekért. Nem akarja, hogy bárki is elvesszen, hanem hogy mindenki megtérjen” (2Pt 3,9 NLT fordítás).

Ha holnap reggel felébredsz, az azt jelenti, hogy Isten adott neked még egy napot – még egy lehetőséget –, hogy betöltsd a küldetésed.

Várd, hogy Isten használjon, és ő használni fog!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj az életed egy olyan időszakára, amikor kétségbe vontad, vajon Isten tud-e használni téged. Miért kételkedtél?
  • Miért nehéz elhinni, hogy Isten képes használni azután, hogy elrontottunk dolgokat?
  • Mivel Isten türelmes hozzád, milyen módon lehetsz te is türelmesebb másokkal?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.08.07.)

Szólj hozzá!

Igei felelősségünk van, hogy másokat figyelmeztessünk

2020. augusztus 13. 03:00 - Erika1832

83054e57b9b9b4336bd91079178a4f8f.jpg

„Jónás engedelmeskedett az ÚRnak, és elment Ninivébe. A város olyan nagy volt, hogy három napjába telt, hogy bejárja. Miután egy napja járkált a városban, Jónás így figyelmeztette annak lakóit: »Negyven nap múlva Ninive elpusztul!«” (Jón 3,3–4 CEV fordítás).

Isten azzal a megbízással küldte Jónást Ninivébe, hogy figyelmeztesse az ott élő embereket, hogy engedetlenségük súlyos következményekkel jár. Isten tudatni akarta velük, hogy ítéletük hamarosan bekövetkezik, de egyúttal azt is, hogy még van lehetőség a bűnbánatra és az engedelmességre. 

Isten egy második esélyt akart adni Ninive népének.

De adnia kellett Jónásnak is egy második esélyt, mivel a próféta épp egy nagy halban üldögélt. Miután Isten ebből a helyzetből kimentette őt, azt mondja a Biblia, hogy „Jónás engedelmeskedett az ÚRnak, és elment Ninivébe. A város olyan nagy volt, hogy három napjába telt, hogy bejárja. Miután egy napja járkált a városban, Jónás így figyelmeztette annak lakóit: »Negyven nap múlva Ninive elpusztul!«” (Jón 3,3–4 CEV fordítás).

A figyelmeztetés egy óvatos tanács valamilyen veszéllyel, csapdával vagy problémával kapcsolatban. Előfordul, hogy Isten embereket küld az életünkbe, hogy figyelmeztessenek bennünket, mert nem hallgatunk az ő figyelmeztetésére.

Az Újszövetség több mint 100 igeverse szól arról, hogy figyelmeztessünk másokat. Jézus követőiként ez a felelősségünk része.

Az apostolok cselekedetei 20. fejezetének 31. versében Pál ezt írja: „Emlékezzetek arra, hogy három éven át soha nem hagytam abba, hogy könnyek között figyelmeztesselek titeket éjjel-nappal” (NIV fordítás).

Figyeljük meg, hogy Pál azt mondja: „könnyek között” figyelmeztette az efezusiakat. Miért tette ezt? Mert szerette őket!

Isten a figyelmeztetés szolgálatával bíz meg minden hívőt. Amikor figyelmeztetsz valakit, azt mutatja, hogy szereted Istent és azt a személyt is. Például ha tudod, hogy egy híd le van zárva, és látod, hogy valaki 80 km/h-val hajt felé, akkor a szeretetből fakadó dolog az, hogy figyelmezteted.

Ha szereted az életedben jelenlévő embereket, akkor figyelmeztetni fogod őket az oktalan cselekedeteik vagy döntéseik következményére, mert az isteni figyelmeztetés a szeretet megnyilvánulása.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Mesélj arról, amikor valaki figyelmeztetett valamire, és ez megmentett attól, hogy rossz döntést hozz.
  • Könnyen és készségesen elfogadod, amikor mások figyelmeztetnek? Miért igen, vagy miért nem?
  • Mi a legnehezebb azzal kapcsolatban, amikor másokat figyelmeztetünk?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.08.06.)

Szólj hozzá!

Amikor Isten ad egy második esélyt, ragadd meg!

2020. augusztus 12. 03:00 - ReveSz

michael-coury-dikkjkvdi64-unsplash.jpg

„Mivel Isten munkatársai vagyunk, arra ösztönzünk titeket, ne hagyjátok, hogy Isten elpazarolja rátok a jóságát!” (2Kor 6,1 GW fordítás).

Amikor Isten ad egy második esélyt, hogy betöltsd a küldetésed, használd ki! Ne vesztegesd el! Ez annak az ideje, hogy Istennek az életedre vonatkozó egyedi elhívására összpontosíts.

Pál második levele a korinthusiakhoz 6. fejezetének 1. versében írja: „Mivel Isten munkatársai vagyunk, arra ösztönzünk titeket, ne hagyjátok, hogy Isten elpazarolja rátok a jóságát!” (GW fordítás). Isten nagyon sokat tett már érted. Megbocsátotta a bűneidet. Többet adott neked, mint a második esély.

Új lehetőséget ad neked, hogy szolgálhasd őt.

Nézd meg Pált! Keresztényeket ölt, mert úgy gondolta, eretnekek, és egy halott, megszégyenített vezetőt követnek.

De miután Jézus a damaszkuszi úton megjelent Pálnak, és kérdőre vonta, adott neki egy második esélyt, hogy betöltse valódi küldetését a földön. Pál elfogadta a megbízatást, és tett egy 180 fokos fordulatot. Soha többé nem felejtette el, hogy kapott egy második esélyt Istentől.

Későbbi szolgálata során Pál ezt mondja: „Nem érdekel a saját életem. A legfontosabb dolog az, hogy betöltsem a küldetésem, a munkát, amelyet az Úr Jézus adott nekem, hogy elmondjam az embereknek a jó hírt Isten kegyelméről” (ApCsel 20,24 NCV fordítás).

Mivel Pál olyan hálás volt, hogy Isten használta őt, semmi más nem számított neki.

Nem számít, mennyire rontottál el dolgokat, Isten nem változtatta meg a küldetésedet. Lehet, hogy most egy kicsit más irányba mész, de Isten továbbra sem változtatta meg a küldetésed.

Szóval, vágjál bele! Kezdd el ma! Amikor Isten ad egy másik esélyt, ne habozz, és ne késlekedj! Engedelmeskedj!

Isten második esélyei rámutatnak arra, hogy ő milyen kegyelmes, és mennyire szeret téged.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Van olyan területe az életednek, ahol még halogatod, hogy engedelmeskedj Istennek? Meg tudod magyarázni, miért?
  • Mi akadályoz meg abban, hogy megragadd a lehetőséget, hogy azt tedd, amire Isten elhívott téged?
  • Miközben betöltöd Isten elhívását, ki lehet az a személy, aki ezt számon kérheti tőled, és aki imádkozhatna veled?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.08.05.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása