Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A hatékony kommunikáció érdekében tervezz és imádkozz!

2020. október 11. 03:00 - FodorImi

plan_think.jpg

„Az intelligens emberek gondolkoznak, mielőtt beszélnek, hogy amit mondanak, az meggyőző és megnyerő legyen” (Péld 16,23 GNT fordítás).

Jelentőségteljes beszélgetést akarsz folytatni valakivel? Akkor szükséges tervezned és imádkoznod. Azt kell mondanod Istennek, hogy „Uram, taníts, mit mondjak, taníts, mikor mondjam, és taníts, hogyan mondjam!”

Jézus maga is ezt tette.

János evangéliuma 12. fejezetének 49. versében Jézus ezt mondja: „Nem magamtól szóltam, hanem az Atya, aki elküldött engem, ő mondta meg nekem, hogy mit mondjak és hogyan mondjam” (GW fordítás). Jézus nem csak úgy körbejárt, és beszélt a maga tehetsége szerint. Ő beszélt az Atyával, és Isten megmondta neki, hogy mit kell mondania, mikor kell mondania, és hogyan kell mondania.

Isten ugyanezt megteheti veled is. Ha nem tette, az azért van, mert nem kérted. Nem csatlakoztál Isten bölcsességéhez és erejéhez. Nem használtad ki azt a jogodat, hogy Isten gyermekeként kérd el tőle azt, amiről  úgy gondolod, hogy szükséged van rá, és bízz benne, hogy ő ellát mindazzal, amiről tudja, hogy tényleg szükséges a számodra.

Soha nem mennél felkészületlenül egy fontos találkozóra. Ugyanígy, mielőtt egy kritikus beszélgetést folytatnál a gyermekeddel, a társaddal, a főnököddel vagy egy szomszédoddal, tervezned és imádkoznod kell. Ez az egyetlen módja, hogy elérj valamit a beszélgetéseddel.

„Az intelligens emberek gondolkoznak, mielőtt beszélnek, hogy amit mondanak, az meggyőző és megnyerő legyen” (Péld 16,23 GNT fordítás). Más szavakkal, ha meggyőző, megnyerő akarsz lenni, kapcsold be az agyad, mielőtt megnyitnád a szád! Tervezd el előre, hogy mit fogsz mondani!

A beszélgetés eltervezése perspektívát ad a számodra. Teret nyit, hogy tiszta fejjel átgondold a körülményeket és az összefüggéseket. Aztán pedig kellemessé tudod tenni a beszélgetést.

Pál levele a kolosséiakhoz 4. fejezetének 6. verse azt mondja: „Minden, amit mondotok, legyen kedves és jól átgondolt” (GW fordítás).

Ha csak ezt az egy verset gyakorlod, a kommunikáció mesterévé fogsz válni. Csak az előre tervezés és az imádság által tudod biztosítani, hogy szavaid kedvesek és jól átgondoltak legyenek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Belehajszoltad-e már magad tervezés nélkül egy fontos beszélgetésbe? Mi lett az eredménye?
  • Amikor imádkozol, hogyan mutatja meg Isten, hogy mit, mikor és hogyan mondj?
  • Miért fontos a tiszta látásmód, amikor egy beszélgetésre készülsz? Miért számít a kontextus?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.04.)

Szólj hozzá!

Miért tesz jó hallgatóvá a helyesen feltett kérdés?

2020. október 10. 03:00 - Erika1832

anya_20l_c3_a1nya.jpg

„Az ember gondolatai olyanok, mint a kút mélyén a víz, de  az éleselméjű felhúzza azt” (Péld 20,5 GNT fordítás).

A figyelmes hallgatónak az egyik legnyilvánvalóbb tulajdonsága az, hogy tudja, hogyan kell kiegészítendő  kérdéseket feltenni.

Ahhoz, hogy valakivel igazán beszélgetésbe elegyedjünk, abba kell hagyni az olyan kérdések feltevését, melyekre csak egy „igen” vagy „nem” lehet a válasz. Ezek a kérdések nem vezetnek sehová! Ehelyett el kell kezdeni olyan, úgynevezett kiegészítendő kérdéseket feltenni, amelyek arra ösztönzik a beszélgető társat, hogy bővebben fejtse ki a válaszát az egyszerű, egyszavas felelet helyett.

Például ahelyett, hogy azt kérdeznéd: „Tetszett a koncert?” kérdezhetnéd azt: „Melyik volt a kedvenc részed a koncerten?” Ez egy apró változtatásnak tűnhet, de pont ettől teljesen más, mert valaki megnyílik előtted, és szívesen beszélget veled tovább.

Ha valóban szeretnéd elmélyíteni a kapcsolataidat, és szeretnéd jobban megérteni a gyermekeidet, a házastársadat és a barátaidat, akkor jobban át kell gondolnod, hogy hogyan fogalmazod meg a nekik szánt kérdéseidet. 

A példabeszédek könyve 20. fejezetének 5. verse így szól: „Az ember gondolatai olyanok, mint a kút mélyén a víz, de az éleselméjű felhúzza azt” (GNT fordítás).

Van egy megfogalmazás, ami a hallgatás mesterévé tesz téged, a „folytasd tovább!” Újra és újra használnod kell ezt az életed során, amikor a legkülönbözőbb emberekkel kapcsolatba kerülsz.

Amikor mások megnyílnak előtted, ne hagyd, hogy két vagy három mondat után leálljanak. Amikor befejezik, mondd nekik, hogy „Folytasd tovább!” Majd, amikor néhány percig tovább folytatják, újra ezt mondd: „Folytasd még!” Aztán, amikor úgy gondolják, hogy már nem figyelsz rájuk, újra: „Folytasd tovább”. Minden alkalommal, amikor azt kéred, hogy folytassák, mélyebbre mész, és lehetőséget adsz nekik, hogy még jobban kifejezzék magukat.

Elmondhatod a beszélgetőtársadnak, hogy téged tényleg érdekel a mondanivalója, de a legjobb módja annak, hogy kifejezd felé ezt az érdeklődést, az az, hogy kéred tőle, hogy mondja tovább. Ez azt jelzi számára, hogy téged érdekel az, amit mond. Ez bizonyítja felé, hogy figyelsz. És a figyelem szeretet. A kiegészítendő kérdések feltevése azt mutatja a beszélgetőtársadnak, hogy van időd a számára, oda figyelsz rá, szereted őt, és így ő meghallgatásra és megértésre talál.

Meríts mélyen a kútból! Ezzel nem csak a hallgatási készségedet és a beszélgetéseidet javítod. Ez átalakítja a kapcsolataidat is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan válhatsz jobb hallgatóvá ezen a héten?
  • Miért haboznak gyakran az emberek azt mondani egymásnak, hogy „Folytasd tovább!” a mindennapi beszélgetésikben?
  • Azzal hogy oda figyelsz másokra, hogyan mutatod meg, hogy szereted őket?


Hogyan mutatja meg Isten a szeretét?

A szeretetedet azzal fejezed ki mások felé, hogy ajándékul felajánlod a hallgató füleidet és a figyelmedet nekik. Isten teljes szeretetét abban mutatta meg, hogy felajánlotta neked az örök élet ajándékát. Hogyan kapod meg a mennyország bizonyosságát? Úgy, hogy hiszel abban, hogy Jézus Krisztus meghalt a bűneidért, és elnyered a megbocsátás ajándékát.

Ez az ígéret minden embernek szól, függetlenül a kultúrájától, fajától, a helytől, ahol él, vagy a múltjától.

„Mindenki, aki az Úr nevét segítségül hívja, üdvözül” (ApCsel 2,21 NIV fordítás). Ez a legjobb ajándék, amit valaha is felkínálnak neked. Ne várj még egy napot, hogy élj vele!

Így imádkozz: „Istenem, köszönöm a felém való jóságodat. Köszönöm, hogy szeretsz, és törődsz az életem minden részletével. Köszönöm, hogy osztozol a fájdalmamban. Legfőképpen köszönöm, hogy Jézust azért küldted el, hogy megmentsen. Hiszem, hogy meghalt értem a kereszten, és szeretném elfogadni őt mint Megváltómat. Kérlek, bocsásd meg a bűneimet, és fogadj be a családodba. Meg akarok tanulni szeretni, bízni és követni téged életem hátralévő részében itt a földön. Majd a mennyben csatlakozni hozzád, örökre. Ámen!”

Amennyiben elmondtad most ezt az imát, hogy elfogadtad Jézust, kérlek, írj nekem [angolul] a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd ezt velem. Szeretnék küldeni néhány ingyenes anyagot neked, hogy segítségedre legyenek a Jézussal való utazásod megkezdésében.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.03.)

Szólj hozzá!

Lásd meg a szavak mögött az érzelmeket!

2020. október 09. 03:00 - ReveSz

man in black jacket standing beside body of water during sunset

„Legyetek egymással együttérzők! Szeressétek egymást mint testvéreket! Legyetek lágyszívűek, és őrizzétek meg az alázatos hozzáállást!” (1Pt 3,8 NLT fordítás).

Amit az emberek mondanak egy beszélgetés alatt, az közel sem olyan fontos, mint amit éreznek. Sok esetben mondhatunk valamit, de közben teljesen mást érezhetünk.

Ha jó hallgatóvá válsz, akkor keresztül kell tudnod látnod az emberek szavain, még akkor is, hogyha támadásnak érzed azokat a szavakat. Az emberek csak bántanak és bántanak, és a szó hatékony eszköz erre. Amikor valaki csak feleslegesen járatja a száját, vagy éppen védeni akarja magát, az legtöbbször azért van, mert félnek, nem érzik magukat biztonságban, vagy csalódottak.

És tudod mit? Amikor megérted, milyen érzések lehetnek egy ember szavai mögött, sokkal könnyebb arra figyelni, hogy mit is akarnának valójában mondani. Sokkal nehezebb rokonszenvesnek találni a másikat, amikor azt gondolod, hogy az az ember egy számodra nem kedves dolgot mond, mert rosszindulatú vagy aljas.

A szavak csak úgy magukban nem mutatják meg mindig a teljes képet. Gyakran figyelned kell az emberek kifejezésére is. Figyelned kell arra, hogy a másik miket tapasztalt már meg. Meg kell kérdezned, hogy az adott személynek az adott téma miért olyan fontos. Figyelj a fájdalmára, és értsd meg, hogy annak a fájdalomnak néha semmi köze hozzád! Némely fájdalom olyan mély, hogy elhomályosítja az ember másokkal való kommunikációját. A szavak ilyenkor néha álarcot képeznek a valódi érzéseket eltakarva.

Szeretettel hallgatni a másikat azt jelenti, hogy az emberek szavai mögé kell tudnod látni, hogy valójában mit is éreznek.

„Legyetek egymással együttérzők! Szeressétek egymást mint testvéreket! Legyetek lágyszívűek, és őrizzétek meg az alázatos hozzáállást!” (1Pt 3,8 NLT fordítás).

Amikor alázatos vagy, olyankor nyitott tudsz lenni új ötletekre. Amikor szereted a másikat, és egyetértésre törekszel, akkor nem vágsz vissza. Ha egy ember mérges rád, tudod, hogyan nézz túl a haragján, és kérdezd meg: „Mitől félnek? Miért aggódnak, és mitől tartanak? Mi bántotta meg őket?”

Az embereket nem fogod tudni mindig eléggé ismerni ahhoz, hogy megtudd, mik is lehetnek pontosan az érzéseik. Amikor ez történik, meg kell nekik adnod az ártatlanság vélelmét. Barátságosnak és kedvesnek kell lenned, mintsem oda mondani az utolsó szót. Kegyelmesnek kell lenned az emberekkel, mintsem a te nézőpontodat kifejteni vagy arra törekedni. 

Még ha durva szavakat is kapsz, a jó hallgató mindig a szeretetet választja.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a különbség a szimpátia és az empátia között? Mi a nehezebb, valakit szimpatikusnak találni, vagy empatikusnak lenni vele?
  • Annak érdekében, hogy valakinek a szavai mögött megláthasd az érzéseit, milyen jellemző dolgokat kell kifejlesztened magadban, hogy jó hallgató válhasson belőled? 
  • Mit jelent valakinek oda adni az ártatlanság vélelmét?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.02.)

Szólj hozzá!

Hallgass, mielőtt bármit megpróbálsz megoldani!

2020. október 08. 03:00 - Besther

ear-3971050_1920.jpg

„Aki választ ad, mielőtt meghallgatja – ez ostobaság és szégyen neki” (Péld 18,13 CSB fordítás).

Az egyik probléma velünk, emberekkel, hogy szeretjük megjavítani a dolgokat. Amikor találkozunk egy problémával, akkor gyorsan belevetjük magunkat abba, hogy miként is lehetne megoldani, és továbbmenni. Isten viszont azt akarja, hogy előbb legyünk együttérzők, és aztán megoldók. Azt szeretné, ha előbb átéreznéd valaki fájdalmát, mielőtt megpróbálnád megoldani a bajt.

„Aki választ ad, mielőtt meghallgatja – ez ostobaság és szégyen neki” (Péld 18,13 CSB fordítás).

Lehet, hogy alig vagy benne egy beszélgetésben, de már azt hiszed: „Tudom hogyan kell ezt megoldani.” Ez viszont nem kedves. Az embereket addig nem érdekli, hogy mit tudsz, míg azt nem érzik, hogy törődsz velük. Azt akarják, hogy meghallgassák őket. Azt akarják érezni, hogy szeretik őket. Azt akarják érezni, hogy megértik őket.

Gyógyítás van az osztozásban. A te füled gyógyító eszköz, amit Isten használni tud, ha megtanulsz hallgatni anélkül, hogy megpróbálnál bármit is megjavítani.

Amikor Jézus hallotta, hogy a barátja, Lázár, beteg, akkor három napjába telt az út, melynek kevesebb, mint egy napnak kellett volna lennie. Mire Jézus megérkezett, Lázár halott volt. Nővérei gyászolták, és azt mondták Jézusnak, hogy ha korábban érkezik, akkor Lázárnak nem kellett volna meghalnia.

Jézus késése szívtelennek tűnhet, de neki terve volt: ő nem meggyógyítani akarta Lázárt. Ő fel akarta támasztani a halálból, hogy megmutassa, hogy ő, Jézus, az Isten Fia. Ő már akkor tudta a megoldást, mielőtt még Lázár megbetegedett volna.

„Jézus látta az ő [Mária] sírását, és látta, hogy a vele lévő emberek hogyan sírnak; ez megérintette a szívét, és mélyen meghatódott. »Hova temettétek őt?« – kérdezte tőlük. »Jöjj, és lásd meg, Urunk!« – válaszolták. Jézus sírt” (Jn 11,33–35 GNT fordítás).

Jézus nem volt közömbös a fájdalmuk iránt. Mikor látta, hogy körülötte mindenki sír és gyászol, visszatükrözte érzéseiket. Jézus tudja a megoldást, de ez nem tartja vissza attól, hogy osztozzon gyászukban. Az érzéseikben osztozik, nem az ő megoldását osztja meg.

Talán tudod a megoldást, de vissza kell tartanod. Ha nagyszerű hallgatóvá akarsz válni, akkor meg kell hallgatnod a másik érzéseit, és osztoznod kell fájdalmában.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha osztozol valakinek a gyászában, az hogyan segít neki a gyógyulásban?
  • Mikor lehet a megfelelő ideje annak, hogy megoszd a gondolataidat a megoldásról azzal, akinek fájdalma van vagy gyászol?
  • Hogyan gyakorolhatod a türelmet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.01.)

Szólj hozzá!

Nem tudod kibeszélni az emberekből a fájdalmat

2020. október 07. 03:00 - daniella_89

02_ways_help_someone_depression_according_psychologists_dont_know_antonioguillem.jpg

„Azután ott ültek vele a földön hét nap és hét éjjel. Senki nem szólt egy szót sem Jóbhoz, mert látták, hogy szenvedése túl nagy a szavakhoz” (Jób 2,13 NLT fordítás).

Ha mindig sietsz, sosem leszel jó hallgatóság.

Ahhoz, hogy egy nagyszerű beszélgetés részese legyél, el kell kezdened szeretettel figyelni a másik emberre, és annyi időt belefektetned, amennyi szükséges. Miért? Mert sietség közben nem tudsz figyelni. Ahhoz, hogy jól hallgass meg valakit, időre van szükség.

Jób egy gazdag ember volt, aki láthatólag mindent elveszített, beleértve a pénzét, egészségét és még gyermekeit is. „Amikor Jób három barátja meghallotta a tragédiát, amelyet elszenvedett, együtt elutaztak lakóhelyükről, hogy erősítsék és vigasztalják őt... Azután ott ültek vele a földön hét nap és hét éjjel. Senki nem szólt egy szót sem Jóbhoz, mert látták, hogy szenvedése túl nagy a szavakhoz” (Jób 2,11.13 NLT fordítás).

Ezt hívják a jelenlét szolgálatának. Mikor valaki olyan felé szolgálsz, akinek fájdalma van, emlékezned kell erre: minél mélyebb a fájdalom, annál kevesebb szót használj! Ha valakinek hajmeresztő napja van, beszélgethettek róla 30 percig. De ha jelentős krízis van az életében, az arról való hosszú beszélgetés valószínűleg nem fog segíteni.

Sok ember nem tudja, hogyan segíthet valakinek, aki válságot él át. Nem tudják, mit mondjanak.

Ugyanezek az emberek gyakran távol maradnak a krízisben lévő barátjuktól, mert attól félnek, rossz dolgot találnak mondani.

Az igazság az, hogy nem kell semmit mondanod. Legyél ott, és tegyél lakatot a szádra. Nem tudod kibeszélni az emberekből a fájdalmat. Néhány fájdalom túlmutat a szavakon. Ha eljön az idő, a megsebzett barátod mondani fog valamit. Ha eljön az idő, te is képes leszel majd mondani valamit.

Ez a fajta befektetés időigényes. Nézd meg, Jób barátai hány napon keresztül ültek vele a földön: hét! Van bárki is az életedben, aki ülne a földön veled hét napig anélkül, hogy bármit is mondana? Ehhez egy nagyon érett embernek és igaz barátnak kell lenni.

Ha te ilyen barát szeretnél lenni, akkor hajlandónak kell lenned arra, hogy áldozatot hozz azért, hogy adhass az embereknek a szeretetedből, figyelmedből és jelenlétedből. Annyit, amennyire nekik szükségük van.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit tehetsz most azért, hogy kitolva a határaidat elérhetőbb lehess a barátaid számára, amikor krízisben vannak?
  • Nehéz számodra hallgatni és nem beszélni egy beszélgetésben? Mit gondolsz, miért van ez így?
  • Miért befektetés valaki felé a jelenléted odaadásával szolgálni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.09.30.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása