Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hallgass, mielőtt bármit megpróbálsz megoldani!

2020. október 08. 03:00 - Besther

ear-3971050_1920.jpg

„Aki választ ad, mielőtt meghallgatja – ez ostobaság és szégyen neki” (Péld 18,13 CSB fordítás).

Az egyik probléma velünk, emberekkel, hogy szeretjük megjavítani a dolgokat. Amikor találkozunk egy problémával, akkor gyorsan belevetjük magunkat abba, hogy miként is lehetne megoldani, és továbbmenni. Isten viszont azt akarja, hogy előbb legyünk együttérzők, és aztán megoldók. Azt szeretné, ha előbb átéreznéd valaki fájdalmát, mielőtt megpróbálnád megoldani a bajt.

„Aki választ ad, mielőtt meghallgatja – ez ostobaság és szégyen neki” (Péld 18,13 CSB fordítás).

Lehet, hogy alig vagy benne egy beszélgetésben, de már azt hiszed: „Tudom hogyan kell ezt megoldani.” Ez viszont nem kedves. Az embereket addig nem érdekli, hogy mit tudsz, míg azt nem érzik, hogy törődsz velük. Azt akarják, hogy meghallgassák őket. Azt akarják érezni, hogy szeretik őket. Azt akarják érezni, hogy megértik őket.

Gyógyítás van az osztozásban. A te füled gyógyító eszköz, amit Isten használni tud, ha megtanulsz hallgatni anélkül, hogy megpróbálnál bármit is megjavítani.

Amikor Jézus hallotta, hogy a barátja, Lázár, beteg, akkor három napjába telt az út, melynek kevesebb, mint egy napnak kellett volna lennie. Mire Jézus megérkezett, Lázár halott volt. Nővérei gyászolták, és azt mondták Jézusnak, hogy ha korábban érkezik, akkor Lázárnak nem kellett volna meghalnia.

Jézus késése szívtelennek tűnhet, de neki terve volt: ő nem meggyógyítani akarta Lázárt. Ő fel akarta támasztani a halálból, hogy megmutassa, hogy ő, Jézus, az Isten Fia. Ő már akkor tudta a megoldást, mielőtt még Lázár megbetegedett volna.

„Jézus látta az ő [Mária] sírását, és látta, hogy a vele lévő emberek hogyan sírnak; ez megérintette a szívét, és mélyen meghatódott. »Hova temettétek őt?« – kérdezte tőlük. »Jöjj, és lásd meg, Urunk!« – válaszolták. Jézus sírt” (Jn 11,33–35 GNT fordítás).

Jézus nem volt közömbös a fájdalmuk iránt. Mikor látta, hogy körülötte mindenki sír és gyászol, visszatükrözte érzéseiket. Jézus tudja a megoldást, de ez nem tartja vissza attól, hogy osztozzon gyászukban. Az érzéseikben osztozik, nem az ő megoldását osztja meg.

Talán tudod a megoldást, de vissza kell tartanod. Ha nagyszerű hallgatóvá akarsz válni, akkor meg kell hallgatnod a másik érzéseit, és osztoznod kell fájdalmában.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha osztozol valakinek a gyászában, az hogyan segít neki a gyógyulásban?
  • Mikor lehet a megfelelő ideje annak, hogy megoszd a gondolataidat a megoldásról azzal, akinek fájdalma van vagy gyászol?
  • Hogyan gyakorolhatod a türelmet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.01.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása