Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Véletlenül nem változhatsz

2021. január 12. 03:00 - FodorImi

trapeze.jpg

„Vessétek le a régi, bűnös természeteteket és a korábbi életmódotokat, amelyet a testi vágy és a megtévesztés megrontott” (Ef 4,22 NLT).

A változáshoz döntés szükséges. Nem elég álmodni a változásról. Nem elég vágyni a változásra. A változáshoz döntést kell hoznod. Választanod kell a változást.

A változás szándékból fakad. Fogsz változni a következő hat hónapban? Jobb leszel egy év múlva? Egészségesebb, erősebb, érettebb leszel? Boldogabb leszel? Kevesebb adósságod lesz? Még inkább az leszel, akinek Isten akar látni?

Most azonnal meg tudom mondani a választ: csak akkor fog megtörténni, ha a változást választod, mert véletlenül nem fog megtörténni. Szükséges előre elgondolnod, hol akarsz lenni ennek az évnek a végén, és hol akarsz lenni három, hat, valamint tíz év múlva. Én azt szeretném, hogy jobb legyél tíz év múlva, mint most, de ez nem fog megtörténni, hacsak te nem választod azt, hogy így legyen.

A változáshoz döntés kell.

Sokszor azt gondoljuk, hogy várunk Istenre, hogy megváltoztasson minket. De nem így van, nem te vársz Istenre. Isten vár rád. Vár rád, hogy azt mondd, „Igen Uram, hajlandó vagyok megtenni ezeket a változásokat.”

Szándékosan, céltudatosan kell választanunk a növekedést. Nincs növekedés változás nélkül, nincs változás veszteség nélkül, nincs veszteség fájdalom nélkül. Ha növekedni akarsz, változnod kell, és a változás azt jelenti, hogy el kell engedned a régi dolgokat, és meg kell ragadnod az újakat.

Olyan ez, mint a lengő trapéz. Az artista ellendül az egyik rúdról, aztán eléri és megragadja a másik rudat. Egy bizonyos ponton elengedi az egyik rudat, hogy elkaphassa a másikat, különben nem kerülne a másik oldalra. Ha azt gondolná, hogy mindkét rudat megtartja, mi történne? Középen ragadna, és leesne.

Talán te is középen ragadtál, és esel lefelé, mert nem engedted el a régi mintákat, régi szokásokat, régi gondolkodásmódot. El kell hagynod a régi útjaidat!

A Biblia azt mondja: „Vessétek le a régi, bűnös természeteteket és a korábbi életmódotokat!” (Ef 4,22 NLT). Más szavakkal: engedd el! Azokat a régi szokásokat, azokat a régi sebeket, azokat a régi mintákat, azokat a régi bűnöket az életedben: engedd el! A Biblia azt mondja, vesd le ezeket, és bízz benne, hogy Isten munkálja benned „az akarást és a cselekvést, hogy betöltsd az ő jó célját” (Filippi 2,13 NIV).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért kell veszteség a változáshoz? Hogyan volt igaz ez a te életedben?
  • Milyen régi szokásokat, mintákat kell „ledobnod” ahhoz, hogy növekedj, és változz ebben az évben?
  • Milyen ígéretekre hivatkozhatsz Isten Igéjéből, amelyek minden nap segítenek neked változni és növekedni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.01.05.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása