Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan legyünk irgalmasok mindenkivel?

2021. január 26. 03:00 - Erika1832

elengedes.jpg

„Bánj mindenkivel tisztességgel, akivel találkozol!” (1Pt 2,7 The Message).

A Biblia szerint Isten azt várja tőled, hogy irgalmas légy mindenkihez. Hogyan lehet így tenni? Három egyszerű, gyakorlati módszert mutatok neked, hogy Isten irgalmasságának megbízottja légy a világban.

Bocsásd meg az embereknek, ha valamit elrontanak! „Amikor az emberek vétkeznek, bocsássatok meg nekik, és vigasztaljátok meg őket, és így a bánat nem emészti fel őket” (2Kor 2,7 CEV). A szokásos reakció, amikor valaki megbánt téged: vagy ki akarod egyenlíteni ezt, vagy leírod a másikat. De egy irgalmas ember megbocsát az elesetteknek.

Az Úr imájának egy része így hangzik: „Bocsásd meg a bűneinket, miképpen mi is megbocsátunk azoknak, akik ellenünk vétkeznek” (Lk 11,4 NLT). Amikor ezt imádkozod, ezt mondod: „Istenem, azt akarom, hogy úgy bocsáss meg nekem, ahogyan én megbocsátok mindenkinek, aki ellenem vétkezik.” Készen állsz arra, hogy így imádkozz?

Légy türelmes az emberek furcsaságaihoz! Mindannyiunknak megvannak a sajátosságai, és a többieket olykor irritáló szokásai. Ez még veled is így van. Amikor eldöntöd, hogy nem gurulsz méregbe mások szokásai miatt, akkor kegyelmet gyakorolsz.

A világjárvány alatt – mivel nagyon sokat otthon ragadtak – a legfontosabb tanácsom, amit a házasoknak adhatok, Pál levele az efezusiakhoz 4. fejezetének 2. verse: „Legyetek türelmesek egymáshoz elviselve egymás hibáit!” (TLB). Az első hely, ahol kegyelmet kell gyakorolnod, az otthonod.

Mutass tiszteletet azok iránt, akikkel nem értesz egyet! Nem kell mindenkivel egyetérteni. Lehetsz más véleményen anélkül, hogy ezt bántó módon fejeznéd ki. Isten azt mondja: „Bánj mindenkivel tisztességgel, akivel találkozol!” (1Pt 2,17 The Message). Azok az emberek is ide tartoznak, akikkel nem értesz egyet, és akiket nem kedvelsz? Igen. Bánj mindenkivel tisztességesen!

Jézus nagyon határozott az irgalommal kapcsolatban. Lukács evangéliuma 6. fejezetének 35. verse azt mondja, hogy szeressük ellenségeinket, és tegyünk jót velük. Ez azzal kezdődik, hogy félreteszed azt a törekvésedet, hogy mindig igazad legyen, és hogy minden vitából te kerülj ki győztesen.

A vitát akarod megnyerni, vagy embereket akarsz megnyerni Krisztusnak? Ahhoz, hogy embereket nyerj meg Krisztusnak, válaszd az irgalmat!

Mikor tettél utoljára valami jót egy ellenségeddel? Mikor tettél utoljára valami jót valakiért, akivel politikailag vagy szellemi értelemben nem értettél egyet? Mikor mutattál kegyelmet valaki felé az otthonodban?

Isten látja, amikor az irgalmat választod, és ő becsülni fogja az engedelmességedet. Gyakran nehéz lesz, de mindig megéri irgalmasnak lenni, ahogy Isten, az Atyád is irgalmas.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ki volt az, aki a közelmúltban leginkább megbántott? Hogy tudsz kegyelmet gyakorolni efelé a személy felé?
  • Melyik a nehezebb számodra: irgalmat gyakorolni az ellenséggel, vagy irgalmat mutatni valakinek a családban? Miért?
  • Szerinted miért mondja Jézus, hogy ne csak szeresd az ellenségeidet, hanem tégy is jót velük?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.01.19.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása