Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért számit az, hogy mire fókuszálsz?

2021. február 19. 03:00 - csmsdvd

buza.jpg

„Követői megvitatták ennek a jelentését mondván: »Azért mondta ezt, mert nincs kenyerünk.« Tudva, hogy miről beszélnek, Jézus megkérdezte tőlük: »Miért beszéltek arról, hogy nincs kenyér? Még mindig nem látjátok és nem értitek? Bezárult az elmétek?«” (Mk 8,16–17 NCV).

Amikor nem a helyes dolgokra figyelsz, nem veszed észre, amit Isten az életedben cselekszik.

Amikor csak az „itt és most”-ra figyelsz, elmulasztod Isten hosszú távú tervét. Amikor csak a kényelmedre gondolsz, kihagyod a jellemet. Amikor csak a boldogságra figyelsz, megfeledkezel a szentségről. Amikor csak a pillanatot akarod élvezni, akkor lehet, hogy nem készülsz az örökkévalóságra.

Amikor csak rövid távon gondolkodsz, akkor nem látod meg, hogy Isten milyen szellemi, lelki munkát végez körülötted.

Ez történt a tanítványokkal is a Márk evangéliuma 8. fejezetében, amit így ír le a Biblia: „Ezután Jézus elhagyta a farizeusokat, és a csónakban a tó túlsó partjára ment. Híveinek csak egy vekni kenyerük volt a csónakban; elfelejtettek többet hozni. Jézus figyelmeztette őket: »Vigyázzatok! Óvakodjatok a farizeusok kovászától és Heródes kovászától!«” (Mk 8,13–15 NCV).

De a tanítványok nem értették a lényeget: „Követői megvitatták ennek a jelentését mondván: »Azért mondta ezt, mert nincs kenyerünk.« Tudva, hogy miről beszélnek, Jézus megkérdezte tőlük: »Miért beszéltek arról, hogy nincs kenyér? Még mindig nem látjátok, és nem értitek? Bezárult az elmétek?«” (Mk 8,16–17 NCV).

A kovászt mint hasonlatot használva, Jézus a tanítványokat a büszkeség leckéjére próbálta tanítani. De nem értették meg a mélyebb értelmét – azt gondolták, hogy az ebédről beszél.

Míg Jézus az éretté válás szükségességéről beszélt, addig a tanítványok a következő étkezésről beszéltek. Ez a rövid távú gondolkodás.

Valahányszor csak rövid távon gondolkodsz, nem láthatod meg a nagyobb képet arról, amit Isten cselekszik az életedben. Kérd meg tehát Istent ma, hogy adjon neked egy futó bepillantást az örökkévalóságba, és hogy segítsen neked megtapasztalni azt a reményt, ami abból fakad, hogy látod az ő hosszú távú tervét.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A te családodban hogyan néz ki a hosszú távú gondolkodás? A karriereddel kapcsolatban? Az Istennel való járásoddal kapcsolatban?
  • Milyen gyakorlati módszerek vannak arra, hogy a hosszú távú gondolkodásmódod fenn tudd tartani egész nap?
  • Életed mely területein látod, hogy Isten cselekszik?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.02.12.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása