Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Gondoskodjatok a lelki családotokról!

2021. március 11. 03:00 - Lilla:)

baby-2717347_1920.jpg

„Ne szidd le durván az Idősebb férfit [az egyházban], hanem buzdítsd, mintha az apád lenne. Kezeld a fiatalabb férfiakat testvérként, az idősebb nőket anyaként,  a fiatalabb nőket testvérként: teljes tisztasággal!” (1Tim 5,1–2 NIV).

Ha Jézus követője vagy, nem csak a saját családodról kell gondoskodnod. Isten családjának is gondját kell viselned; a lelki családodnak.

Kik a te lelki családod? Ők azok, akik Isten családjában a testvéreid.

Jézus azt mondta: „Mert aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát, az az én testvérem és az én anyám” (Mt 12,50). Ez azt jelenti, hogy ha Jézust követed, akkor te és én rokonok vagyunk. Isten kegyelmén keresztül Jézus Krisztus összeköt minket családként. Biztosan hallottad már azt a régi mondást, hogy „A vér erősebb a víznél.” Ez igaz. Azonban a kegyelem erősebb, mint a genetika.

Az első keresztények valamelyikének szóló levél azt mondja: „Ne szidd le durván az Idősebb férfit [az egyházban], hanem buzdítsd, mintha az apád lenne. Kezeld a fiatalabb férfiakat testvérként, az idősebb nőket anyaként,  a fiatalabb nőket testvérként: teljes tisztasággal!” (1Tim 5,1–2 NIV). Isten azt várja tőled, hogy úgy tekints az emberekre Krisztus testében, mint lelki apáidra, anyáidra, öcséidre és húgaidra.

A Biblia azt mondja, hogy Jézusnak volt egy biológiai családja, ahol a testvéreivel együtt nőtt fel. Valójában legalább hat féltestvére volt, akik Mária és József gyermekei voltak. Ők rengeteg alkalommal tűnnek fel a Szentírásban, nézik, hogyan tesz Jézus csodákat. Az egyik féltestvére, Jakab írta a Bibliában szereplő Jakab levelét.

Amikor azonban Jézus haldoklott, nem a féltestvéreire bízta édesanyját, hanem szeretett tanítványára, Jánosra. Miért? János evangéliuma a 7. fejezetének 5. versében azt olvassuk, hogy Jézus egyik testvére sem vált még hívővé. Azok közé az emberek közé tartoztak, akik nem ismerték fel Jézusban az Isten Fiát és a Megváltójukat. Jakab csak a későbbiekben lett az egyik vezetője a jeruzsálemi gyülekezetnek.

Jézus azért bízta Jánosra az édesanyjáról való gondoskodást, mert János már érett hívő volt. János volt az ő lelki családja. A kegyelmen keresztül erősebb kötelék fűzte össze őket, mint a vér szerinti kapcsolat a biológiai családjával.

Isten ugyanígy tervezte meg a hitbeli családot számodra is. Közelebbi kapcsolatot alakíthatsz ki más keresztényekkel, mint akár a saját családoddal. Ezeknek a szoros kötelékeknek pedig vezetniük kellene téged, hogy különösen jól gondoskodj a lelki családodról.

Pál levele a galatákhoz 6. fejezetének 10. verse azt mondja: „Amikor lehetőségünk nyílik rá, jót kellene tennünk mindenkivel – különösen azokkal, akik a hitünk családjában vannak” (NLT).

Mindig tegyél meg mindent, amit tudsz, hogy segíts azokon az embereken, akik szükségben vannak! De fordíts különös figyelmet azokra, akik a saját lelki családodban vannak!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan változtatnál azon, ahogy más hívőkkel viselkedsz, ha a családod részeként tekintesz rájuk?
  • A lelki családodban kinek van szüksége jelenleg a segítségedre vagy gondoskodásra? Mit tehetnél ma érte?
  • Ha nem vagy része Isten családjának, mi tart vissza attól, hogy átadd az életed Jézusnak?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.03.04.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása