Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bölcs emberek figyelembe veszik mások érzéseit

2021. május 20. 03:00 - Anita.B

joseph-frank-avtr-h28qmi-unsplash.jpg

A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, figyelmes, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és nem képmutató(Jak 3,17).

Tudod, mi az a két legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek egy kapcsolatban? Az egyik, hogy arra reagálnak, amit a másik mond, anélkül, hogy figyelembe vennék, hogyan érez az a személy. A második, hogy nem törődnek a másik érzéseivel, mert ők maguk nem érzik ugyanazt.

Mindkét eset ellenszere ugyanaz: egyszerűen légy figyelmes!

Vegyük szemügyre közelebbről ezeket a hibákat és azt, hogy mit tehetsz helyettük!

1. hiba: anélkül reagálsz, hogy próbálnál megértő lenni.

Az emberek gyakran túl nagy figyelmet szentelnek valaki szavainak, és nem figyelnek eléggé a mögöttük rejlő érzelmekre. Amikor valaki dühös, gyakran mond olyat, amit nem gondol komolyan. Túloznak, és olyan szavakat használnak, amiket nem állt szándékukban használni. Ahelyett, hogy pusztán meghallgatod a szavakat, keresd a mögöttük megbújó érzelmeket. Az emberek nem mindig azt mondják, amire gondolnak – de mindig azt érzik, amit éreznek.

Ha a kapcsolatokat illetően bölcs vagy, figyelni fogsz az érzésekre. Ne csak arra koncentrálj, amit a gyermeked, a házastársad, a szomszédod vagy a főnököd mond – ezek a szavak talán haragot váltanak ki belőled. Ehelyett figyelj arra, hogy vajon mit éreznek. Amikor az emberek gorombák vagy undokok, valójában azt kiáltják a világnak, hogy: „Fájdalmat érzek!” A sértett emberek mindig bántják társaikat. És valójában ezeknek a goromba embereknek van a leginkább szüksége a kedves szavakra.

2. hiba: nem törődsz az érzésekkel, amiket te nem érzel.

Amikor nem érzed ugyanazt, amit valaki más, akkor talán teljes mértékben elutasítod az érzéseit. Engedd meg, hogy feltegyek egy kérdést: Lehetséges, hogy az egyik ember fázik, a másiknak pedig melege van, miközben ugyanabban a szobában vannak? Igen. Tehát miért kellene vitát generálni abból, ahogyan az emberek éreznek?

Amikor nem törődsz valakinek az érzéseivel, akkor lekicsinyled őt. Valaki talán azt mondja neked: „Hülyének érzem magam.” Ne csak annyival rendezd le, hogy azt mondod: „Nem vagy hülye.” Helyette kérdezd meg: „Miért érzel így? Mi mondatja ezt veled?” A szavak mögé kell látnod, és eljutni a valódi okokig.

Az érzések nem jók és nem is rosszak. Egyszerűen csak vannak. Senkinek nem kell megvédeni az érzéseit. Csak arra van szükségük, hogy ezt mondd: „Hallak téged.”

A Biblia azt mondja: „A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, figyelmes, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és nem képmutató (Jak 3,17).

A mennyből jövő bölcsesség által megálljt parancsolhatsz annak, hogy figyelmen kívül hagyod vagy elutasítod mások érzéseit. Hagyhatod, hogy a barátod fáradtnak érezze magát, és nem próbálod meg lebeszélni róla. Hagyhatod, hogy a házastársad szomorú legyen, és nem próbálod meg lebeszélni róla. A bölcs emberek figyelembe veszik mások érzéseit.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen hatást vált ki az emberekből, amikor bántanak, te pedig mégis kedves vagy velük?
  • Milyen szokásokat kell megváltoztatnod vagy felvenned ahhoz, hogy inkább az emberek érzéseire figyelj, ne csak a szavaikra?
  • Mennyire fontos figyelemmel hallgatni, amikor megpróbáljuk megérteni az emberek érzéseit?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.13.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása