Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne hibáztass, a problémát old meg!

2021. május 25. 03:00 - Lencsés Tamás

„Most azonban vessétek el magatoktól mindezt: a haragot, az indulatot, a gonoszságot, az istenkáromlást és a szátokból a gyalázatos beszédet!” (Kol 3,8 NIV fordítás).

Az érzelmi energiánk is elfogyhat. Amikor egy konfliktust próbálsz megoldani, felhasználhatod ezt az energiát arra, hogy hibáztatásra, vagy arra, hogy megoldd az egész problémát. Nincs elég energiád mindkettőhöz. Tehát meg kell kérdezned magadtól, hogy mi a fontosabb: a másik ember hibáztatása vagy a konfliktus megoldása?

A probléma megoldását válaszd, ne pedig a vádaskodást!

Amikor problémák megoldásáról van szó, előzetesen el kell döntened, hogy tisztességesen fogsz küzdeni! Házasságodban vagy a családodban határozz meg alapszabályokat azokra a szavakra, amelyeket soha nem fogsz használni, olyan szavakra, amelyek felérnek egy tömegpusztító fegyver hatásával.

A hidegháború idején, amikor Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok egymás torkának estek, az Egyesült Államok több ezer interkontinentális rakétával (tömegpusztító fegyverrel) rendelkezett Oroszország ellen. Elpusztíthatták volna az egész országot. Oroszország is több ezer interkontinentális rakétát irányított az Egyesült Államokra.

De a hidegháború ellenére a legjobb, hogy a feszültségekkel legjobban teli időszakokban mindkét félnek volt annyi esze, hogy ne használja ezeket a fegyvereket. Ezt a stratégiát MAD-nek hívták: ha bármelyik fél úgy dönt, hogy használja a fegyvereket, az eredmény „kölcsönösen biztosított pusztulás” lesz. Valójában az országok azt mondták: „Ha te használod a tied, akkor mi is használni fogjuk a sajátunkat. Elpusztítjuk egymást, és nem léteznek tovább ezek az országok.” Tehát akkor is, ha egy probléma ellentétes oldalán állunk, legalább megállapodhatunk abban, hogy nem használjuk ezeket a fegyvereket.

A kapcsolatoknak is gyakran vannak tömegpusztító fegyvereik. Amikor ezeket a fegyvereket használod, lehet, hogy kijavítod az adott hibát, de soha nem oldod meg a problémát. A házasságokban ilyen fegyver lehet a válással való fenyegetés vagy egymás szüleinek felemlegetése. Meg kell értened, bármennyire is ideges vagy, ezek a szavak túlmennek a határon. Ezek a kölcsönösen biztosított megsemmisítés szavai, a bizalom lerombolásával tönkretesznek egy kapcsolatot.

A Biblia konkrétan szól arról, hogy mi esik határon kívülre egy kapcsolatban. Pál levele a kolosséiakhoz 3. fejezetének 8. verse így szól: „Most azonban vessétek el magatoktól mindezt: a haragot, az indulatot, a gonoszságot, az istenkáromlást és a szátokból a gyalázatos beszédet!” (NIV).

Ezek tömegpusztító fegyverek. A hibák kijavítására szoktuk használni, és amikor kijavítjuk a hibát, akkor egyben ítélkezünk is. Azonban csak Istennek van joga ítélkezni.

Ehelyett tedd félre a pusztító fegyvereket, és használd fel az energiád arra, ami igazán számít! Oldd meg a problémát!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik a „tömegpusztító fegyverek” a kapcsolataidban?
  • Milyen gyakorlati lépéseket tehetsz a vádaskodás megszüntetése érdekében, hogy helyette a problémát oldd meg?
  • Miért fontos határokat szabni a „tisztességes küzdelemnek” egy kapcsolatban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.18.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása