Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Válaszd az áldást a pletykálás helyett!

2021. június 05. 03:00 - Besther

old-man-1739154_1920.jpg

„Aki szeretetre törekszik, fátyolt borít a vétekre, de aki folyton arról beszél, elszakad a barátjától” (Péld 17,9).

Mindannyiunk életében vannak őrjítően idegesítő emberek. Ők azok, akik arra használnak minket, hogy telefonon felhívjuk legjobb barátainkat, és azt mondjuk róluk: „Nem fogjátok elhinni, hogy most mit tett!”

Az ilyen emberek azt akarják, hogy beszélj róluk, terjeszd, hogy mennyire eszementek, hallani akarják, ahogy a barátaid azt mondják: „Hú! Ez őrült!” Akit a barátai megerősítenek, az jól érzi magát. De híreket terjeszteni, az pletykálás, és abban nincs szeretet.

A Biblia azt mondja, hogy még ellenségednek is bocsáss meg. A példabeszédek könyve 17. fejezetnének 9. versében azt mondja: „Aki szeretetre törekszik, fátyolt borít a vétekre, de aki folyton arról beszél, elszakad a barátjától.”

Mi a pletyka? A pletyka: információ megosztás egy olyan emberrel, aki nem része sem a problémának, sem a megoldásnak. A pletyka lényegében a megtorlás egy formája. Valakiről a háta mögött beszélsz ahelyett, hogy közvetlenül személyesen vele beszélnéd meg a dolgokat.

A pletykától talán rövid távon jobban érzed magad, de végső soron hagyod, hogy legyőzzön egy olyan ember, aki valójában őrjítően idegesít. Ez lehetővé teszi számára, hogy irányítsa beszélgetéseidet és érzelmeidet. Egyszer csak azzal töltöd az időd, hogy erről az emberről pletykálsz ahelyett, hogy az élet valamilyen nagyszerű dolgáról beszélnél. Amikor pletykálsz, akkor hagyod, hogy legyőzzenek.

A pletyka hihetetlenül romboló. Gyülekezeteket, családokat és vállalkozásokat rombol. Barátokat választ szét. Még az életedet is tönkreteheti. 

Ne engedd ezt! Választhatod azt, hogy nem pletykálsz, hanem a rossz dolgokat, amik értek, inkább áldással viszonzod.

A Biblia azt mondja a Péter első levele 3. fejezetének 9. versében: „Ne fizessetek a gonoszért gonosszal, vagy a gyalázkodásért gyalázkodással, hanem ellenkezőleg: mondjatok áldást, hiszen arra hívattatok el, hogy áldást örököljetek.”

Pletykálhatsz, de akkor lemaradsz Isten áldásáról. 

Vagy ehelyett, választhatod, hogy a pozitív beszélgetéseket folytatsz, és olyan szavakat használsz, amik másokat felemelnek. Ha így teszel, akkor életed Isten áldásában fog részesülni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor vagy leginkább kitéve a pletykálás csábításának? Hogyan tudnád ezt a kísértést a jövőben elkerülni?
  • A pletyka milyen negatív eredményét láttad már az életedben?
  • Mikor volt olyan, amikor inkább az áldás mellet döntöttél a susmogás és pletyka helyett? Milyen eredményei voltak ennek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.29.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása