Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A figyelem felszítja a romantika lángját

2021. június 15. 03:00 - Lilla:)

people-2562102_1920.jpg

„Légy gyors, hogy hallj, lassú, hogy beszélj, és lassú, hogy mérges legyél!” (Jak 1,19 NIV).

A jó házasság nem csak úgy megtörténik. A házasság az, amivé teszed. Ha teszel érte, gyakorlatot és bölcsességet szerezhetsz, amivel egy nagyszerű kapcsolatot építhetsz attól függetlenül, hogy most milyennek tűnik a házasságod.

A következő napokban néhány praktikus módszert fogunk megnézni, melyek segítségével házastársaddal közelebb kerülhettek mind egymáshoz, mind Istenhez. Ezen alapelvek közül sok alkalmazható bármilyen szoros kapcsolatra életed bármely szakaszában.

Van egy dolog, amit bárki megtanulhat, hogy jobbá tehesse a kapcsolatait – legyen szó házasságról vagy barátságról –, hogy hogyan figyeljen a másikra.

Amikor figyelmedet szenteled valakinek, és rá összpontosítasz, az olyan, mint ha az életed egy darabját adnád neki.

Az időd az életed, hiszen sosem kaphatod vissza. Ezért a legszeretőbb cselekedet, amit adhatsz a házastársadnak, hogy figyelsz rá. A meghitt megosztásnak ezek az összpontosított pillanatai az egyik legfontosabb módja annak, ahogyan azt mondod: „Szeretlek.”

Az az igazság, hogy szerelembe is azért esel, mert odafigyelsz a másikra. Kölcsönösen elkezdtek figyelni egymásra. Virágot veszel, üzeneteket írsz, és órákig beszélgettek telefonon. Együtt töltitek a szabadidőtöket.

A figyelmed azonban fokozatosan változik. Lehetséges, hogy ma sokkal jobban koncentrálsz arra, hogy be legyenek fizetve a számlák, gondoskodj a gyermekeidről, végezhesd a hobbidat vagy építhesd a karriered. Többé már nem a házastársad áll a figyelmed középpontjában. Ez egy természetesen jelenség, azonban ha a figyelmeteket nem koncentráljátok ismét egymásra, akkor a házasságotok darabokra fog hullani.

Az egyik módja, amivel a házasságban a figyelmeteket halványulni engedhetitek, ha nem hallgatjátok meg egymást. A büszkeséged arra késztet, hogy azt feltételezd, tudod, mit mondana a házastársad – mivel azt gondolod, hogy évek óta csak ugyanazt mondja újra és újra.

Ha már nem hallgatod meg a házastársad, akkor ma kezdd el újra meghallgatni! Miért? Először is azért, mert szereted azt az embert. Azzal, hogy figyelmet szentelsz neki, megmutathatod, hogy szereted. Másodszor pedig, előfordul, hogy Isten a házastársadon keresztül szól hozzád. Sőt a Biblia mellett ez Isten kedvenc módja, hogy szóljon hozzád.

Isten egy nagyszerű receptet tár elénk az ő Igéjében arra vonatkozóan, hogy az összpontosított, figyelmes hallgatás teszi a házasságot növekedővé. Jakab levele 1. fejezetének 19. versében azt olvashatjuk: „Légy gyors, hogy hallj, lassú, hogy beszélj, és lassú, hogy mérges legyél!” (NIV). Ha a vers első két részét megteszed, akkor a harmadik már automatikusan jön. Ahogy elkezdesz eszerint élni, a házasságod folyamatosan növekedni fog.

Hogy a házasságodban felszíthasd a romantika lángját, kezdd el visszahozni a kapcsolatotokba az összpontosított figyelmet! Mutasd ki a törődésed azáltal, hogy odafigyelsz! Amint odafigyeltek egymásra, észreveszitek majd, hogy közelebb kerültök egymáshoz még akkor is, ha gyerekeket neveltek, karriert építetek, és végül együtt öregszetek meg.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  •  A kapcsolatotok elején milyen gesztusokkal mutattad ki a figyelmedet a házastársad felé?
  • Jakab levele 1. fejezetének 19. verse arra tanít, hogy „Légy gyors, hogy hallj, lassú, hogy beszélj, és lassú, hogy mérges legyél!” (NIV). Hogyan alkalmazhatod ezt a házasságodra és az életedben lévő szoros kapcsolatokra?
  • Min az az egy dolog, amin ma változtathatnál, ami növelheti azt a képességedet, hogy a házastársadra szánd a figyelmedet? Ez lehet munkahelyi kötelezettség, a tévé kikapcsolása vagy félretehetnéd a telefont, amíg együtt vagytok.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.08.)

(NIV: A bibliaidézet szövege az angol New International Version fordításból származik.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása