Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az ima helyreállítja az érzelmi egészséget

2021. augusztus 02. 03:00 - Lencsés Tamás

20210802_2.jpg

„A király felkiáltott: »Kérlek, kérd az URat, a te Istenedet, hogy állítsa helyre a kezemet!« Így az Isten embere imádkozott az ÚRhoz, és a király keze helyreállt, és újra mozgatni tudta” (1Kir 13,6 NLT).

Bénultál-e már meg valaha olyan érzelmektől, mint például a bánat, a félelem, a bűntudat vagy a szégyen? Én igen. Lehet, hogy azt gondolod, hogy nem tehetsz semmit az érzelmeiddel – csak ez nem igaz. Amikor a érzelmeid megbénítanak, az ima segít felépülnöd.

Az Ószövetségben van egy férfi, Jeroboám király, aki érzelmileg belesodródott egy helyzetbe. Isten egy másik embert küldött a királyhoz, hogy hírt mondjon neki a jövőről, de a királynak nem tetszett, amit hallott. Valójában Jeroboám király annyira mérges lett emiatt, hogy dührohamot kapott – mindezt azért, mert nem akarta hallani az igazságot önmagáról és arról, ami következik.

Igaz volt ez rád valaha? Lehet, hogy nem tetszett, amikor rossz híreket mondanak neked. Vagy nem szereted, ha azt mondják, hogy problémákat okoztál, így érzelemből reagálsz. Ez történt Jeroboám királlyal is.

Aztán A királyok első könyve 13 fejezetének 4. verse ezt mondja: „Amikor Jeroboám király ezt meghallotta, rámutatott, és megparancsolta: »Ragadjátok meg azt az embert!« A király karja azonnal megbénult, hogy ne tudja azt visszahúzni” (GNT). Érzelmileg túlzottan bevonódott a problémába, és megbénult a keze.

Ami ezután történt, az elképesztő. A király felkiáltott: „»Kérlek, kérd az URat, a te Istenedet, hogy állítsa helyre a kezemet!« Így az Isten embere imádkozott az ÚRhoz, és a király keze helyreállt, és újra mozgatni tudta” (1Kir 13,6 NLT). Jeroboám király tudta, hogy ima nélkül nem fog meggyógyulni.

Mi bénított ma le téged? Lehet, hogy az érzelmeid. Fordulj Istenhez imában, és kérj meg másokat, hogy imádkozzanak érted! Ugyanúgy, ahogy Jeroboám király kezének normális használata helyreállt az ima által, Isten segíthet neked, hogy helyreálljon az érzelmeid egészséges használata.

Az ima elengedhetetlen része az átfogó tervednek, hogy helyreállítsd az érzelmi egészségedet. Enélkül nincs tartós helyreállás.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen típusú beszélgetések váltanak ki benned érzelmi reakciót?
  • Milyen példák vannak az egészséges érzelmi válaszokra?
  • Hogyan használhatja Isten az érzelmeidet, hogy közelebb vigyen magához?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.07.26.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása