Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért értéktelen az aggódás?

2021. szeptember 09. 03:00 - Erika1832

hazi-verebek.jpg

„Ne izguljatok, és ne aggódjatok! Aggódás helyett imádkozzatok! Hagyjátok, hogy a kéréseitek és a dicséreteitek imákká formálják az aggódásotokat, hogy Isten megismerje gondjaitokat. Mielőtt észrevennétek, Isten teljességének érzése és minden, ami jóra fordul, el fog jönni, és békességet fog hozni nektek. Csodálatos, hogy mi történik, amikor Krisztus kiszorítja az aggodalmat az életed középpontjából” (Fil 4,6–7 The Message).

A Bibliának az egyik legnehezebben megtartható parancsolata talán a „ne aggódjatok”. Ezt a parancsolatot mindannyian megszegjük. Folyamatosan vétünk ellene, mivel az aggódás a természetünkből fakad.

Jézus így mondta: „Ne aggódj a holnap miatt, mert a holnap aggódni fog önmagáért! Minden napnak van elég baja” (Mt 6,34 NIV). Azért zavarodsz össze, mert érzelmi energiád nagy részét arra használod el, hogy a múltadon sajnálkozol, és a jövőd miatt aggódsz.

De az aggódás soha nem változtatott semmin. Az aggódás semmit sem ér. Nem változtathatja meg a múltat. Nem tudja irányítani a jövőt. Az aggodalom csak boldogtalanná tehet ma. Életed minden aggódással töltött pillanata elpazarolt idő.

Az aggodalom a félelmeidre irányítja a figyelmedet az Istenbe vetett bizalmad helyett, és ez gyakorlatilag ateizmus. Amikor aggódsz, úgy viselkedsz, mint egy árva gyerek. Úgy teszel, mintha nem lenne egy mennyei Atyád, aki megígérte, hogy törődik a szükségeiddel. Azt gondolod, hogy rajtad múlik, hogy megoldjad a problémáidat. A Bibliában nem ez szerepel – ez az önsegítő könyvekben található, és egyszerűen nem igaz.

Ha az életedben fel akarod számolni az aggódásra való hajlamod, meg kell tanulnod valami másra koncentrálni. A böjtölés – amikor egy bizonyos ideig tartózkodsz valamitől, és hagyod, hogy a hiány közelebb vigyen Istenhez – segíthet ebben, és az imádság is segíthet.

A Biblia azt mondja a Róma 8,6-ban: „Ha az emberek gondolkodását a bűnös én irányítja, annak eredménye halál. De ha gondolkodásukat a Szellem irányítja, akkor az életet és békességet hoz” (NCV).

El kell döntened, hogy mire figyelsz. Ha úgy gondolod, hogy rajtad múlik a megoldás, akkor valószínű, hogy aggódni, félni és szorongani fogsz. Aggódni fogsz, mivel a bűnös természeted irányít. Ha Istenre figyelsz, és Isten Szelleme van benned, nem aggódsz. Ez élethez és békéhez vezet.

Az aggodalom leküzdésének kulcsa nem az, hogy azt mondogatjuk, hogy „nem fogok aggódni.” Ez sosem fog működni, mert arra figyelsz, amit nem akarsz.

A lényeg, hogy válts csatornát! Ne állj ellen! Fókuszálj újra! Összpontosíts Istenre, és bízz abban, hogy ő szeret téged, és bízz a neked tett ígéreteiben!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az aggódás hogyan érintett téged mentálisan, érzelmileg, esetleg még fizikailag is?
  • Milyen gyakorlati módszerekkel tudsz Istenre figyelni?
  • Hogyan segít a Szentírás memorizálása abban, hogy egész nap Istenre figyelj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.02.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása