Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi a te mindennapi kenyered?

2021. október 24. 03:00 - ReveSz

person holding pastry

„Az emberek nem csak kenyéren élnek; inkább minden szóval élünk, amely az ÚR szájából származik.” (5Móz 8,3 NLT)

Amikor Jézus azt mondja, imádkozz így: „mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma” (Mt 6,11 ESV), akkor jóval többről beszél, mint csak a kenyérről. Valójában a Biblia azt mondja, hogy a kenyér négy dolgot képvisel.

A kenyér képviseli az élet szükségleteit. Amikor imádkozol: „mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma”, nem ülsz a kanapén, és várod Istent, hogy pénzt dobjon neked. El kell menned dolgozni.

Isten azt mondja ezzel, hogy „Én szállítom. Te összegyűjtöd.” Ez Isten gazdasága. Még a zsidóknak is ki kellett menniük, és felszedni a mannákat. A munka Isten céljának a része az életedben. Jellemet formál. A példabeszédek könyve 14. fejezetének 23. verse mondja: „A kemény munka mindig kifizetődik, pusztán a beszéd nem tesz kenyeret az asztalra.” (The Message)

A kenyér képviseli Isten Igéjét. A Biblia mondja: „Az emberek nem csak kenyéren élnek; inkább minden szóval élünk, amely az ÚR szájából származik.” (5Móz 8,3 NLT) A Biblia a mi lelki táplálékunk.

Amikor Izráel gyermekei az ígéret földje felé vándoroltak, Isten mannát adott az égből, mert nem volt, mit enniük. Isten kenyeret adott nekik, hogy megmutassa többre van szükségük a fizikai ételnél az élethez, függniük kellett tőle. A valódi élet az Úr minden szavából táplálkozik. Nem csak fizikai táplálékra van szükségünk, lelki táplálékra is szükségünk van.

A kenyér képviseli Isten családját és kapcsolatát. A Bibliában olvashatjuk: „A kenyér, amelyet megtörünk, nem részesedés Krisztus testében?” (1Kor 10,16 AMP)

A kenyér Isten családjának metaforája. Szükség van Isten embereire az életedben. Akár van fizikai családod, akár nincs, Isten azt szeretné, ha te is tagja lennél az ő örökké tartó családjának, a gyülekezetnek. Isten azt a közösség helyévé tette.

A kenyér képviseli a megváltást. Az úrvacsora során Jézus a kenyeret használta arra, hogy ábrázolhassa az ő testének az áldozatát. Minden alkalommal, amikor eszed a kenyeret és iszod a bort (vagy gyümölcslevet), az egy emlékeztető arra, hogy Isten mennyire szeret téged, és emlékeztet arra az áldozatra, amelyet Jézus hozott, hogy a mennybe kerülhess.

Bármi legyen is a mai szükségleted – legyen az fizikai, érzelmi, kapcsolati vagy lelki –, Istentől függ, hogy betölti-e ezt az igényt. Imádkozz egyszerűen: „mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma.” Aztán bízz Istenben, hogy gondoskodik rólad!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miután megértjük azt a négy dolgot, amit a kenyér képvisel, hogyan lehet konkrétabban imádkozni, amikor azt kérjük: „mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma”
  • Milyen módon táplálja Isten szava a lelki növekedésedet?
  • Hogyan tükrözi az életed, hogy szükséged van Isten ellátására, Igéjére, családjára és az üdvösségre, hogy élj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.17.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása