Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Megbocsáthatsz, mielőtt újra megbízol

2021. november 03. 03:00 - daniella_89

hands_original_size_toa-heftiba-fbcxl_weo5m-unsplash.jpeg

„Ne ragaszkodjatok a bosszúálláshoz; ezt nem nektek kell megtennetek. Én fogom megítélni” – mondja Isten. „Én fogok erről gondoskodni.” (Róm 12,19 The Message)

Mi tart vissza attól, hogy megbocsáss valakinek, aki megbántott? Ha mély fájdalmat okoztak neked, talán hezitálsz a megbocsátással, mert nem vagy még készen arra, hogy újra megbízz abban, aki megbántott. De van itt valami, amit meg kell értened: a megbocsátás és a bizalom nem szükségszerűen jár kéz a kézben.

A megbocsátás nem azt jelenti, hogy egyúttal a bizalomnak is vissza kell állnia. A megbocsátás azonnali, a bizalmat pedig idővel lehet visszaépíteni. A megbocsátás a kegyelmen alapul, a bizalom pedig a cselekedeteken. A bizalmat meg kell érdemelni, a megbocsátást nem.

Sok ember azért nem bocsát meg másoknak, mert azt gondolják, akkor újra meg kell bízniuk bennük. De ez nem igaz. A bizalom és a megbocsátás két külön dolog! Hadd mondjam el még egyszer: A megbocsátás nem azt jelenti, hogy azután újra meg kell bíznod abban, aki megbántott. A bizalmat újra ki kell érdemelni.

Azokban a kapcsolatokban, ahol az emberek függőségekkel vagy bántalmazással küszködnek, még ott is lehetséges megbocsátani. De ez nem mindig jelenti azt, hogy a dolgok visszazökkenhetnek az eddigi kerékvágásba.

A megbocsátás és a kapcsolat helyreállítása két külön dolog.

A megbocsátás az csak a te részed. Nem függ attól, hogy a másik személy kérte-e a bocsánatodat, reagált-e a megbocsátásodra, vagy felismerte-e, hogy szükség van erre. Saját magadért bocsátasz meg.

Egy kapcsolat helyreállítása sokkal többet jelent, mint megbocsátani. Bűnbánatot jelent, kárpótlást és a bizalom újjáépítését. Ehhez pedig sokszor idő kell.

Beragadtál abba, hogy nem bocsátasz meg? Kezdd el ma a megbocsátás folyamatát! Aztán engedj időt magadnak a bizalom újjáépüléséhez!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan származott előnyöd abból, hogy megbocsátottál valakinek, annak ellenére, hogy még nem bíztál benne?
  • Hogyan dolgoztál azon, hogy valakivel újraépülhessen az egymásba vetett bizalmatok?
  • Vonakodsz megbocsátani valakinek, mert nem bízol benne? Milyen lépéseket tehetsz ma a megbocsátás felé? Készen állsz arra, hogy elkezdd újjáépíteni a bizalmadat benne?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.10.27.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása