Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogy leküzd a kísértést, változtass a fókuszodon!

2021. november 07. 03:00 - Anita.B

direction-g5b44999b5_1920.jpg

„Elfogunk minden gondolatot, feladásra és Krisztus iránti engedelmességre késztetjük azokat.” (2Kor 10,5 NCV)

Íme a kísértés titka: ne harcolj ellene! Csak helyezd át a fókuszt!

Aminek ellenállsz, az megmarad. Tudtad, hogy a Biblia egyszer sem mondja, hogy állj ellen a kísértésnek? Azt mondja, hogy állj ellen az ördögnek, de ez teljesen más dolog. A kísértés leküzdésének kulcsa, hogy ne taszítsd vissza. Változtass azon, amire koncentrálsz!

Ami megkapja a figyelmedet, téged is elnyer. A bűnért folytatott harc mindig az elmében kezdődik. Ezért mondja a Biblia a 119. zsoltár 6. versében: „A te parancsolataidon való gondolkodás megóv attól, hogy valami ostobaságot tegyek.” (CEV) Miért? Mert ha Isten igazságára gondolsz, akkor nem elmélkedsz kevésbé fontos dolgokon.

Ez az élet minden területére igaz – legyen az jó vagy rossz. Ha Istentől való dolgokra összpontosítasz, azok Istentől való irányba terelnek. Ha a tévében és a közösségi médiában látottakra koncentrálsz, azok más irányba vezetnek majd. Bármire is fókuszálsz, az leköti a figyelmedet. Bármi is köti le figyelmedet, az magával ragad.

A kulcs a gondolataid megváltoztatása.

A kísértés minden esetben kiszámítható mintát követ: figyelem, izgalom és cselekvés. Az elméd rákapcsolódik, az érzelmeid beindulnak, majd akcióba lendülsz.

Tehát ne harcolj a kísértés ellen; csak fordítsd másra a gondolataidat!

A Biblia ezt így mondja: „Elfogunk minden gondolatot, feladásra és Krisztus iránti engedelmességre késztetjük azokat” (2Kor 10,5 NCV). A helyzet az, hogy a legtöbb ember nem igazán tud minden gondolatot megragadni, és Krisztus felé fordítani, mert ez sok gyakorlást igényel. Nem mindig tudod kontrollálni a körülményeidet, és gyakran az érzéseidet sem tudod irányítani.

De irányíthatod azt, hogy min gondolkodsz. Ez mindig a te választásod. És ha változtatsz a gondolkodásmódodon, az megváltoztatja az érzéseidet, ez pedig megváltoztatja azt is, ahogyan cselekszel. 

Hagyj fel ma a kísértés elleni harccal! Ehelyett változtass azon, amin gondolkozol! Mert ez megváltoztatja az életedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Min gondolkodsz időtöltésed során? Hova kalandozik az elméd, amikor nem valami konkrét dologra koncentrálsz?
  • Milyen helyzetekben tudod, hogy az elméd olyan dolgokra összpontosít, amelyek bűnre késztetnek?
  • Hogyan képezheted magad arra, hogy természetesebb legyen számodra Isten Igéjére és igazságaira összpontosítani a kísértéshez vezető dolgok helyett?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.10.31.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása