Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Erős meggyőződés kifejlesztése

2021. november 21. 03:00 - Lilla:)

path-4610699_1920.jpg

„A hit a remélt dolgok ígérete, a nem látott dolgokról való meggyőződés” (Zsid 11,1 NRSV)

A szótárak a "meggyőződés" szót általában úgy definiálják, hogy állandó vagy erős hit - azonban a meggyőződés jóval több ennél. A hitrendszereden mellett, a meggyőződésed magába foglalja az értékrendedet, a kötelezettségvállalásaidat és a motivációidat is.

Szeretem azt a definíciót, melyet egyszer egy nagyszerű Biblia oktatótól, Howard Hendricks-től hallottam. Ő azt mondta: "A hit valami olyasmi, amit megvitatsz. A meggyőződés pedig valami olyasmi, amiért meg is halnál."

A meggyőződésed határozza meg a viselkedésedet. Arra motivál, hogy kiállj mellette és az értékrended szerint cselekedj.

Amikor kereszténnyé válsz, először gyakran azért teszel meg dolgokat, mert a körülötted lévő keresztények ezt javasolják és követed az ő mintáikat. Lehet, hogy imádkozol, Bibliát olvasol és szolgálatot vállalsz a gyülekezetedben, azért, mert ezt a példát látod magad előtt.

Ez egy friss kereszténynél rendben is van; a kisgyermekek is hasonlóképpen tanulnak. Azonban ahogy fejlődsz, ki kell alakítanod a tetteid mögött álló saját indítékokat, okokat és ezek az indítékok válnak később a meggyőződéseiddé.

A Biblián alapuló meggyőződés elengedhetetlen a lelki fejlődéshez és érettséghez. Ironikus, hogy manapság számos ember rendelkezik erős meggyőződéssel kevésbé fontos ügyek kapcsán, mint  pl. a divat, vagy a futball. Ugyanakkor fontos ügyekben, nincs vagy gyenge a meggyőződésük, pl. mi helyes vagy helytelen.

A Zsidókhoz írt levél 11. részének 1. verse azt mondja: "A hit a remélt dolgok ígérete, a nem látott dolgokról való meggyőződés." (NRSV fordítás)

Erős biblikus meggyőződés kifejlesztése időbe telik és elköteleződést kíván. De megéri. Hosszútávon ez segít, hogy kiegyensúlyozott, és a hit által vezérelt életet tudj élni.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez

  • Hogyan hatnak a meggyőződéseid a döntéseidre?
  • Amikor nem a meggyőződésed alapján hoztál döntést, mi lett az eredménye?
  • Milyen helyzetekben szükséges, hogy biztos alapon álló meggyőződéssel rendelkezz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.11.14.)

(NRSV: Az angol New Revised Standard Version bibliafordítás rövidítése.)

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csilla vargáné 2022.01.18. 17:06:36

Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy legyenek kedvesek segíteni nekem. Tüzelőt szeretnék vásárolni, de sajnos volt egy mütétem.
(Bocsanat leirom: A herezacskon folyamatos magas cukor miatt ,lett egy tályog ill. a lágyrészen megmütöttek ,, és a mütét után kialakult egy sipoly.
A sipolyból 9 hónapig lógott belöllem egy műtét közben bennem hagyott géz darab.
A sipoly, ami a lágyrészen van, nem lehet emelni, hajolni, mert még váladékozik.
Még dolgozom, közmunkán vagyok. Mindkettönk fizetéséböl von végrehajtó.

Köszönök minden segítséget!

Az adományt a tüzelőre az alábbi elérhetőségekre lehetne küldeni:
Varga Zoltán
3636 Vadna
Szabadság tér 15 )) délután 14 óra után vagyunk itthon))

vagy Vargáné Szücs Csilla
Erste Bank 116 00006 00000000 25766862
vagy
Török Péter
Sajokaza fatelep
20 324 39 66
-- swift bic kod:gibahuhb...iban hu8911600006 00000000 -
25766862 --
süti beállítások módosítása