Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan győzd le a csüggedést?

2021. november 27. 03:00 - Erika1832

izraelinfo-siratofal.jpg

„Júda népe ezt mondta: »A munkások kimerültek, és túl sok a törmelék. Nem tudjuk tovább építeni a falat.«” (Neh 4,10 GW)

A csüggedés gyógyítható. Amikor én is elbátortalanodom, azonnal Nehémiás könyvéhez fordulok. Az ókori Izrael e nagyszerű vezetője megértette, hogy négy oka lehet a csüggedésnek.

Először is, elfáradsz. Egyszerűen elfáradsz, mint a munkások  Nehémiás 4,10-ben: „Júda népe ezt mondta: »A munkások kimerültek, és túl sok a törmelék. Nem tudjuk tovább építeni a falat.«” (GW)

Emberek vagyunk, és elfáradunk. Nem égetheted a gyertyát mindkét végén. Ha elkedvetlenedtél, lehet, hogy nem kell változtatnod semmin, csak pihenned kell. Néha a legszellemibb dolog, amit tehetsz, hogy elmész aludni.

Másodszor, frusztrálttá válsz. Nehémiás azt írja, hogy kövek és törmelék hevert mindenütt, amik a fal újjáépítésének folytatását akadályozták. A te életedben is vannak ilyen „kövek”? Észrevetted már, hogy bármikor, amikor valami újat csinálsz, a kövek (a frusztrációk, amelyek akadályoznak a célod elérésében) elkezdenek felhalmozódni?

Ha ezeket nem takarítod el rendszeresen, megállítanak a fejlődésben. Ahhoz, hogy a céljaidra tudjál összpontosítani, meg kell tanulnod ezeket felismerni, és gyorsan megszabadulni tőlük. Ezt nem tudod megúszni.

Harmadszor, azt hiszed, kudarcot vallottál. Nehémiás emberei nem tudták befejezni a feladatukat az eredeti ütemterv szerint, és emiatt az önbizalmuk összeomlott. Azt gondolták: „Ostobák voltunk, hogy azt hittük, hogy valaha is újjáépíthetjük ezt a falat.”

De tudod, mit teszek, ha nem sikerül a kitűzött időben megvalósítanom egy célomat? Egy új cél tűzök ki magamnak. Nem adom fel. Mindenkit érhet kudarc. Mindenki követhet el butaságokat.

A probléma nem az, hogy kudarcot vallottál valamiben; hanem az, ahogyan erre reagálsz.

Engedsz az önsajnálatnak? Másokat hibáztatsz? Elkezdesz panaszkodni, hogy ez lehetetlen? Vagy újra Isten útmutatásaira összpontosítasz, és újra nekiállsz a dolognak?

Végül engedsz a félelemnek. A félelemnek való engedmény csüggedést hoz. Nehémiás 4 azt mondja, hogy a félelemnek leginkább azok adják át magukat, akiket negatív emberek vesznek körül. Ahhoz, hogy kordában tartsd a negatív gondolataidat, amennyire csak lehet, kerüld a negatív embereket!

Talán elbátortalanodtál a félelem miatt, és azt mondod: „Én ezt nem tudom kézben tartani! Ez túl nagy felelősség!” Talán mások kritikájától is tartasz. Vagy azt hiszed, nem érdemled meg a sikert. A félelem tönkreteszi az életed, ha hagyod. De dönthetsz úgy, hogy ellenállsz a csüggedésnek, és azt mondod: „Istenem, segíts a tekintetemet a problémáról és a körülményekről rád emelni.”

Nem kell a csüggedésedben ragadnod. Kérd Isten segítségét abban, hogy felismerd ennek az okát, foglalkozz vele, és kezdj el magabiztosan haladni!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A „kövek” (a frusztrációk, amelyek megakadályozzák, hogy elérd a célod) felemésztik az időd és az energiád, és akadályozzák, hogy megvalósítsd azt, amire Isten elhívott. Mik ezek a kövek az életedben?
  • Hogyan tudnád csökkenteni a negativitást, ami elbátortalanít?
  • Feladtad egy célod a csüggedés miatt? Hogyan tudsz újra összpontosítani arra, hogy elérd azt, amire Isten elhívott?

(*Daily Hope by Rick Warren, 2021.11.20.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása