Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bölcs emberek kérdeznek, azután pedig odafigyelnek a válaszra

2021. december 09. 03:00 - csmsdvd

fecskek.jpg

„Az emberek gondolatai olyanok, mint a mély kút, de az értelmes megtalálja benne a bölcsességet.” (Péld 20,5 NCV)

Ha bölcs szeretnél lenni, akkor meg kell tanulnod bölcs kérdéseket feltenni.

A példabeszédek könyve 20,5 szerint „Az emberek gondolatai olyanok, mint a mély kút, de az értelmes megtalálja benne a bölcsességet.” (NCV). Másképp megfogalmazva: mindenkitől tanulhatsz valamit. Ahogy megéri az erőfeszítést, hogy vizet húzzunk a kútból, megéri időt szánni és odafigyelni egy másik emberre, hogy bölcsességet merítsünk tőle.

Hogyan tudod valakiből a felszínre hozni a bölcsességet? Úgy, hogy megtanulsz okos kérdéseket feltenni.

Utazásaim során taxisofőröknek is és miniszterelnököknek is tettem fel kérdéseket, és mindegyiküktől tanultam valamit. Ha a megfelelő kérdéseket teszed fel, bárkitől tanulhatsz.

Rájöttem arra is, hogy amíg én beszélek, semmi újat nem tanulok. Amíg mozog a szám, addig nem tudok meg semmi újat. Beszéd közben képtelenség tanulni. Azáltal tanulsz, hogy másokra figyelsz. Ezért meg kell tanulnod odafigyelni arra, amit hallasz.

Egy amerikai televíziós műsorvezető, Larry King  mondta egyszer: Ha egy beszélgetős show-műsorban a kérdező házigazda beszél a műsor felében, akkor valami nagyon nincs rendben. A műsor házigazdájának kell a legkevesebbet beszélnie és a legtöbbet hallgatnia. A jó műsorvezető előre összeállítja a kérdéseket, és utána csak hallgat.

Az évek során nagyon sok interjút adtam már, és azt tapasztalom, hogy egyre kevesebb műsorvezető házigazda követi Larry King tanácsát. A beszélgetős show-műsorok egyre inkább a kérdező műsorvezetőről szólnak, akik inkább magukra akarják irányítani a figyelmet, nem a vendégeikre.

Az életben te inkább olyan legyél, mint az a show-műsor házigazda, aki megtanult hallgatni. Legyél inkább olyan ember, aki úgy gondolja, hogy mindenkitől tanulhat.

Csak tegyél fel jó kérdéseket, és utána hallgasd meg a választ! Ez jellemzi a bölcs embert.  

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Próbáld meg, hogy egy egész napon át arra figyelsz, amit mások mondanak, és nem te beszélsz. Milyen változást érzékelsz?
  • Mit üzensz azzal a másiknak, hogy – miután feltetted a kérdésed – odafigyelve és érdeklődéssel végighallgatod a válaszát?
  • Ahhoz, hogy valakiből bölcs dolgot hozzál ki, tudnod kell bölcs kérdéseket feltenni. Tudnál példát mondani bölcs kérdésre?

Ha már a fontos kérdéseknél tartunk, te tudod biztosan, hogy hová fogsz kerülni, amikor meghalsz?

Sok ember fél a haláltól többek között azért, mert nem tudják, hová fognak kerülni haláluk után. Jézus azonban azért jött, hogy megszabadítson a haláltól való félelmeinktől.

A Biblia azt mondja, mindannyian vétkeztünk, és a bűn zsoldja a halál. Viszont Isten annyira szeret, hogy elküldte Fiát, Jézust, hogy váltságul adja magát bűneidért, Isten népe közé fogadjon be téged, és megszabadítson a halál félelmétől.

Amennyiben készen állsz Isten népe közé tartozni, kezdd azzal, hogy elmondod a következő imát: „Istenem, tudom, hogy amikor meghalok, számot kell adnom neked az életemről. Megvallom, eddig figyelmen kívül hagytalak. Tudom, hogy bűnt követtem el ellened, és a saját terveim szerint éltem, nem a tiéd szerint. Most szeretnék változtatni ezen. Szeretnék elfordulni a bűneimtől, és feléd fordulni.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon minden rosszért, amit tettem, hogy nekem ne kelljen ezért bűnhődnöm. Tudom, hogy nem érdemlem meg a bűnbocsánatod, és tudom, Uram, hogy csak a kegyelmed menthet meg.

Jézus, köszönöm, hogy annyira szerettél, hogy magadra vállaltad minden bűnömet. Elfogadhatóvá tettél engem a menny számára, és most alázattal kérlek, ments meg engem. Kérlek, szabadíts meg a bűneimtől és a haláltól való félelmemtől. Hiszek benned, Jézus. És hiszek abban, hogy ígéretedet megtartod, hogy azonnal, biztosan, teljesen és mindörökre megmentesz engem. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.12.02.)

(NCV: Az angol New Century Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása