Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A kudarc jót tehet neked

2023. november 24. 03:00 - FodorImi

paper-5309229_1920.jpg

„Az az ember, aki nem hajlandó beismerni a hibáit, soha nem lehet sikeres.”

Példabeszédek 28:13 (TLB)

A kudarcra általában negatívumként gondolunk. A bölcs emberek azonban tudják, hogyan használják ki a kudarcot. Tanulnak belőle. Tanulságként használják fel.

Életed egyik célja, hogy egyre inkább Jézus Krisztushoz válj hasonlóvá. Az egyik legfontosabb eszköz pedig, amit Isten használ az életedben, hogy olyanná tegyen, amilyenné akar tenni, az a kudarc.

Hogyan lehet a kudarc jó?

1. Isten a kudarcot arra használja, hogy neveljen minket. A hibák egyszerűen tanulási tapasztalatok. Néhány leckét pedig csak kudarcok által lehet megtanulni. A Biblia azt mondja: „Az az ember, aki nem hajlandó beismerni a hibáit, soha nem lehet sikeres” (Példabeszédek 28:13 TLB).

Ha nem követsz el hibákat, akkor nem tanulsz. Ha nem vállalsz kockázatot, akkor nem fejlődsz. El kell engedned a kudarctól való félelmedet, mert ez tart vissza attól a fajta lelki növekedéstől, amit Isten tervezett számodra. A növekedés szabadsága: megszabadulni a kudarctól való félelemtől.

2. Isten a kudarcot arra használja, hogy motiváljon minket. „Néha egy fájdalmas helyzet kell ahhoz, hogy megváltoztassuk az utunkat” (Példabeszédek 20:30 GNT). Gyakran akkor változtatunk, amikor érezzük a forróságot, nem pedig akkor, amikor meglátjuk a fényt. Ha félsz a kudarctól, akkor megrekedsz! Amikor kudarcot vallasz, Isten talán megpróbálja felhívni a figyelmedet, hogy új irányba mozdulj el.

3. Isten arra használja a kudarcot, hogy a jellemünket építse. „Örülhetünk, amikor problémákba és próbatételekbe ütközünk, mert tudjuk, hogy ezek jót tesznek nekünk – segítenek megtanulni türelmesnek lenni. A türelem pedig fejleszti a jellem erősségét „ (Róma 5:3-4 TLB).

A kudarcok meglágyítják a szívünket. Segítenek felnőni és éretté válni. Érzékennyé tesznek bennünket mások iránt. Kevésbé ítélkezővé tesznek, és segítenek, hogy egy kicsit megértőbbek legyünk a körülöttünk lévő, fájdalmat szenvedő emberekkel szemben.

A kudarc nem növeli automatikusan a jellemet. Néha csak megkeseríti az embereket. A kudarc csak akkor építi a jellemet, ha megfelelő perspektívából nézzük, helyesen reagálunk rá, és tanulunk belőle.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan motivált egy kudarc arra, hogy olyan lépést vagy változást tegyél, amiből végül valami jó lett?
  • Gondolj vissza az egyik legrosszabb kudarcodra. Hogyan segített az abban, hogy képletesen vagy szó szerint arra a helyre kerülj, ahol lenned kell?
  • Hogyan láttad, hogy a kudarcok hatására a te vagy valaki más jelleme átalakult?

(Daily Hope by Rick Warren – 2023.11.17.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása