Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy Isten használjon téged

2021. december 22. 03:00 - Anika Enikő

„Ha tehát valaki megtisztítja magát a gyalázatostól, akkor olyan edénnyé lesz, ami tisztességes használatra szolgál; az az ember szent lesz, a ház urának hasznos, és minden jó cselekedetre kész.” (2Tim 2,21 ESV fordítás)

Nem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy Isten használjon téged; ám meg kell tisztítanod a szívedet.

Pál második levele Timóteusnak 2. fejezetének 21. versében ezt írja: „Ha tehát valaki megtisztítja magát a gyalázatostól, akkor olyan edénnyé lesz, ami tisztességes használatra szolgál; az az ember szent lesz, a ház urának hasznos, és minden jó cselekedetre kész. (2Tim 2,21 ESV)

Isten mindenféle embert tud használni. A félénkeket ugyanúgy, mint a társaságot kedvelőket. Embereket, korra és fajra való tekintet nélkül, akik különböző élethelyzetben vannak, és akik különböző háttérből valók. Férfiakat és nőket egyaránt. Isten használni fogja az egyszerű, és használni fogja a díszített edényeket is; valamint mind a nagy, mind a kis edényeket.

Ám van egy dolog, amit nem fog használni: a koszos edényeket. Belülről meg kell tisztulnod. És íme a jó hír: nem számít ki vagy, nem számít, hogy mit tettél, tisztává tudsz válni.

Hogy hogyan is lehetséges ez? Hogyan válhatsz tisztává? Egy egyszerű szó van erre: megbánás. Augusztinusz, a keresztény vezető, aki pár száz évvel élt Jézus után a következőket mondta: „A rossz cselekedetek megvallása a jó cselekedetek kezdete.” A Biblia pedig ezt mondja János első levele 1. fejezetének 9. versében: „Ha megvalljuk bűneinket Istennek, ő megtartja ígéretét, és azt teszi, ami helyes: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minden vétkünktől. (GNT)

A ’megvallani’ szó a görögben a homologeo. A homo azt jelenti ’ugyanaz’, és a logeo pedig azt, hogy ’beszélni’, tehát a homologeo szó szerinti fordítása azt jelenti, hogy ’ugyanazt beszélni’, amit Isten tesz a bűneimmel kapcsolatban.

Azaz egyetérteni Istennel: Istenem, igazad van. Nem hiba volt. Bűn volt. Helytelen volt.

Ez nem jelenti azt, hogy alkudozol Istennel („Nem teszem meg újra”). És nem azt jelenti, hogy megvesztegeted Istent („Ígérem, hogy minden nap olvasni fogom a Bibliát, ha megbocsátasz nekem”). Csupán elismered a bűnödet.

Ez lehet, hogy túl egyszerűnek tűnik a számodra. Lehet ezt kérdezed: „Minden amit tehetek az, hogy bevallom, elismerem a bűneimet, és Isten megbocsát nekem?” Igen! Ezt hívják kegyelemnek.

Íme ez az, amit tenned kell, ha valóban szeretnéd, hogy Isten használjon téged. Ezen a héten szánj időt arra, hogy leülsz egy jegyzetfüzettel vagy a naplóddal a kezedben, és megkérdezed Istentől: „Mi az ami helytelen az életemben? Fedd fel azt a számomra! Leírom, és bevallom ezt mind, és megvallom ezeket neked, Istenem.” Aztán, amikor Isten eszedbe juttat valamit, akkor írd azt le!

Amikor én ezt először csináltam, azt gondoltam, hogy könyvet fogok írni ezekből! És ezt azóta is sokszor megtettem. Készíts egy listát, majd írd rá az 1János 1,9-et, és mondd: „Istenem, bevallom ezeket a bűneimet neked. Ezek rosszak. Nem akarom ezeket az életembe.”

Kérd Istent, hogy tisztítsa meg az életedet! Isten meg fog bocsátani neked.

Ez a kezdő lépés ahhoz, hogy Isten elkezdjen használni téged. Meg kell tisztítanod a szívedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a különbség a hiba és a bűn között?
  • Mi a különbség a tökéletesség és a tisztaság között?
  • Mit változtathatsz az időbeosztásodban ahhoz, hogy napi szinten és rendszeresen leírd megbánásodat, bűnvallásodat? Milyen egészséges szokások segítenek ezt kialakítani?

Nincs kárhoztató ítélet azok számára, akik Krisztus Jézushoz tartoznak.

János evangéliuma 3. fejezetének 18. versében ez áll: „Azok, akik hisznek a Fiúban nem ítéltetnek meg. (GNT) Pál levele a rómaiakhoz 8. fejezetének 1. verse ezt mondja: „Nincs kárhoztató ítélet azok számára, akik Krisztus Jézushoz tartoznak.”

Ha kész vagy elfogadni ezt az ígéretet, ne félj Isten ítéletétől, és bízd életedet Jézusra, majd mondd el ezt az imát:

„Drága Jézus, megígérted, ha hiszek benned, minden, amit eddig tettem megbocsáttatik, és megismerem az életem célját. Ahelyett, hogy elítélnél, befogadsz engem, és egy napon befogadsz engem örök otthonodba a mennybe.

Megvallom bűneimet, és hiszem, hogy te Isten, és az én Megváltóm vagy. Befogadlak téged mint Uramat életembe. Köszönöm, hogy nem kell megdolgoznom és kiérdemelnem a megváltásodat, hanem mint a kegyelem ajándékát csak el kell fogadnom.

Átadom neked ma az életem minden területét, és az életem hátralévő részében nem magamat, hanem téged szeretnélek szolgálni. Alázattal neked szánom életemet, és arra kérlek, hogy válts meg engem, és fogadj be  családodba. Jézus nevében. Ámen.”

Ha ezen ima elmondásakor fogadtad be Jézust az életedbe, akkor írj nekem egy emailt a Rick@PastorRick.com e-mail címre, hadd tudjak erről, mert szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, ami segít megkezdened az utadat Jézussal.

(Daily Hope by Rick Warren, 2021.12.15.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása