Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan szerezheted meg örökséged?

2021. március 14. 03:00 - Besther

bible-2276726_1920.jpg

„Most pedig Istenre bízlak titeket és kegyelme igéjére, akinek van hatalma arra, hogy építsen és örökséget adjon a szentek közösségében.” (ApCsel 20,32)

Követed Jézust? Olvasod a Bibliát? Ha mindkettő igaz rád, akkor örökséged lesz.

A Biblia azt mondja Az apostolok cselekedetei 20 fejezetének 32. versében, hogy „Most pedig Istenre bízlak titeket és kegyelme igéjére, akinek van hatalma arra, hogy építsen és örökséget adjon a szentek közösségében.”

Egy örökség olyan dolog, melyre jogosult vagy, csak azért, mert a család tagja vagy. Azért, hogy az előnyeit élvezhesd, követelned kell azt.

Képzeld el, hogy a szüleid milliárdosak voltak. Bolond lennél, ha sosem szánnád rá az időt, hogy elolvasd a végrendeletüket. Nem kapnád meg azt, ami jogosan járna neked. Nem lenne hasznod abból, ami gyermekükként hozzád tartozik.

Amikor Jézus követőjévé válsz, akkor nem csak hívővé válsz, hanem hozzá is tartozol. Isten családjának részévé válsz. Az összes családi kiváltsággal együtt jár a lelki örökség is.

De még így is lehetséges, hogy úgy éld le az életed, hogy nem tudod, milyen javaid vannak Isten gyermekeként. Ezt az életet választani szomorú és bolondság.

Isten azt akarja, hogy tudd, mi érhető el számodra. Azt akarja, hogy megkapd lelki örökségedet, és ehhez olvasnod kell a Bibliát.

A Biblia azt mondja Pál második levele Timóteushoz  3. fejezetének 16-17. verseiben: „A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy az Isten embere tökéletes és minden jó cselekedetre felkészített legyen.”

A Biblia segít, hogy Isten céljainak megfelelő életet élhess. Alaposan felkészít arra, hogy mit kell tenned. Ez a lelki örökséged. Itt van négy dolog, amit a Szentíráson keresztül Isten ad, hogy a lelki örökséged átadja:

  • Tanít téged: Isten megmutatja azt az utat, melyen járnod kell.
  • Megfedd téged: megmutatja azt is, ha letértél az útról.
  • Kijavít: Isten megmutatja, hogy mikén térhetsz vissza az ösvényre.
  • Képez téged: megmutatja, hogy miként maradj az ösvényen.

Ahogy Isten tanít, megfedd, kijavít és képez téged, úgy válsz felkészültté arra, hogy Isten terveinek megfelelő életet élj. Képes leszel arra, hogy megszerezd és élvezd a lelki örökséged!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a különbség a hívő és a valahová tartozó között?
  • Hogyan használta Isten a Bibliát, hogy téged tanítson, megfeddjen, kijavítson vagy képezzen?
  • Abban az igazságban élsz, hogy örökséged van a királyok Királyától? Ha így van, akkor ez miben változtatta meg az életed? Ha nem így van, akkor milyen változtatást tudsz megtenni már ma, hogy így kezdj élni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.03.07.)

Szólj hozzá!

Hogyan segíthetsz?

2021. március 13. 03:00 - daniella_89

how-to-help-others-getty-sladic.jpg

„Mindannyiunknak a körülöttünk lévő emberek javát kell néznünk megkérdezve magunktól: »Hogyan segíthetek?«” (Róm 15,2 The Message).

Ha az autópályán haladva defektet kapsz, és az Egyesült Államok elnöke halad el melletted, senki nem várja el tőle, hogy megálljon segíteni neked kicseréli a kereked. Ő túl fontos személy ahhoz, hogy a te problémáiddal foglalkozzon.

De ez nem a mennyei, hanem a földi értékrend. Jézus azt mondta, ha nagy akarsz lenni, mindenkinek a szolgájává kell lenned. Minél többet adsz magadból és szolgálsz másokat, annál nagyobb vagy Isten királyságában.

A feleségemnek van egy nemzetközi szolgálata, az egész világon tart előadásokat. Emlékszem, néhány éve négy jelentősebb beszédre kötelezte el magát rövid időn belül. Amikor hazaért az egyik utazásról, teljesen ki volt merülve. Azonnal a konyhába ment, és elkezdett főzni az egyik közelben lakó család számára, akik éppen egy nagyobb küzdelmen mentek keresztül. Nem gondolta, hogy ő maga túl fontos lenne. Félretette a kimerültségét, hogy másoknak segíthessen. Újra és újra megteszi ezt azóta is, mert olyan akar lenni, mint Jézus. Szolgálni akar.

Mit jelent úgy szeretni, mint Jézus? „Mindannyiunknak a körülöttünk lévő emberek javát kell néznünk megkérdezve magunktól: »Hogyan segíthetek?«” (Róm 15,2 The Message).

Keresd, hol van Jézus egy sérült ember képébe rejtőzve! Talán ott van a vízautomatánál hétfő reggel.
Lehet, hogy ott van a focin. Lehet, hogy ő az utánad következő ember az élelmiszerbolt sorában. Lehet, hogy ő a legkevésbé szerethető ember, akit ismersz, aki mély fájdalmat hordoz. Ha szeretnéd Jézust szolgálni, kezdd azzal, hogy ezt megmutatod a körülötted lévő sérült embereken.

Pál levele a rómaiakhoz 12. fejezetének 13. verse azt mondja: „Ha Isten gyermekei szükségben vannak, legyél te az, aki kisegíti őket. Vedd fel azt a jó szokást, hogy vendégeket fogadsz otthonodban ebédre, vagy ha szállásra van szükségük, éjszakára” (TLB fordítás).

Sokan vannak a gyülekezetedben, környékeden és még a családodban is, akik egyedülálló anyák azért dolgozva, hogy ételt tegyenek az asztalra, vagy özvegyek, akik magányosak az üres házaikban, tanulók, akiket túlterhelt az élet a járványidőszakban.

Hogyan tudod őket ma úgy szeretni, mint Jézus?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha nem vagy tisztában az életedben lévő emberek fájdalmaival, hogyan jössz rá, hogy küzdelmeik vannak, és hogyan tudod segíteni őket?
  • Hogyan mutatott példát számunkra Jézus abban, mit jelent szolgának lenni?
  • A járvány talán otthon tart téged, de nem kell  távol tartania a szolgálattól. Hogyan lehet kreatív eszközöket és szolgálati lehetőségeket keresni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.03.06.)

Szólj hozzá!

A fájdalom enyhül, ha másokon segítesz

2021. március 12. 03:00 - csmsdvd

szenvedes_es_orom.jpg

„Mivel tehát Krisztus szenvedett, és fájdalmakon ment át, hasonlót kell nektek is tanúsítanotok: legyetek ti is készek a szenvedésre! Emlékezzetek, hogy amikor valaki testileg szenved, a bűn elveszti erejét!” (1Pt 4,1 TLB).

Amikor fájdalmaid vannak, kire gondolsz leginkább? Magadra.

Emberi természetedből adódik, hogy énközpontú vagy. Amikor szenvedsz, az enyhülésre vársz. Amikor beteg vagy, törődésre vágyódsz. Amikor szomorú vagy, szeretnéd, ha számon tartanának. A fájdalom magadba fordít.

Ezzel ellentétben Isten azt mondja, ha megtanulod tőlem, hogy úgy szeress másokat, ahogyan én, akkor meg kell próbálnod meglátni mások szenvedéseit, miközben neked is fájdalmaid vannak.

Jézus a legjobb példa erre. Amikor a kereszten függött, hatalmas testi, lelki és érzelmi fájdalmak közepette volt. A világ összes bűnét hordozta. Halála óráján mégis észrevette mások fájdalmát. Így imádkozott: „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek!” (Lk 25,34). És a mellette lévő férfinak azt mondta: „Ma velem leszel a paradicsomban” (Lk 24,43). Azt is biztosította, hogy anyjával törődjenek. Még haláltusája közben sem csak magával törődött.

Isten igéje azt mondja, olyan legyen a hozzáállásunk mint Jézusé volt (Fil 2,5). Azaz, amikor fájdalmunk van, nézzünk szét, és lássuk meg, kinek vannak még fajdalmai. Másokra is gondolnod kell éppen úgy, ahogy magaddal is törődsz.

Ez nagyon-nagyon nehéz. Hogyan tekintesz mások fájdalmára, amikor te is szenvedsz?

„Mivel tehát Krisztus szenvedett, és fájdalmakon ment át, hasonlót kell nektek is tanúsítanotok: legyetek ti is készek a szenvedésre! Emlékezzetek, hogy amikor valaki testileg szenved, a bűn elveszti erejét!” (1Pt 4,1 TLB).

Isten kegyelméből magad mögött tudhatod a saját fájdalmad. Amikor ezt teszed, a bűn elveszti erejét, és jobban hasonlítasz Jézusra.

El sem tudom mondani, hány emberen segítettünk feleségemmel Matthew fiúnk hét évvel ezelőtti halála óta. Olyan embereknek, akik szellemileg betegek voltak, és a gyermekük elvesztésének gyásza feltört a háttérből, és segítségre és biztatásra volt szükségük. Isten kegyelmével tudtunk segíteni mások szenvedésén, miközben mi is hordoztuk mélységes bánatunkat. Emiatt Isten célt adott fájdalmunknak, és sok embernek segített, hogy elinduljanak a gyógyulás felé.

Isten fel tudja használni szenvedésünket is: arra, hogy másokon segítsünk, amikor ugyanazokkal a gondokkal küzdenek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Saját átélt szenvedésed közül mit gondolsz, Isten melyiket tudná felhasználni, hogy mások hasonló helyzetében segíteni tudj?
  • Gyakorlatban hogyan tudnál magadon segíteni úgy, hogy közben másokkal is jobban törődsz?
  • Mit gondolsz, miért gyógyulsz, ha másokon segítesz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.03.05.)

Szólj hozzá!

Gondoskodjatok a lelki családotokról!

2021. március 11. 03:00 - Lilla:)

baby-2717347_1920.jpg

„Ne szidd le durván az Idősebb férfit [az egyházban], hanem buzdítsd, mintha az apád lenne. Kezeld a fiatalabb férfiakat testvérként, az idősebb nőket anyaként,  a fiatalabb nőket testvérként: teljes tisztasággal!” (1Tim 5,1–2 NIV).

Ha Jézus követője vagy, nem csak a saját családodról kell gondoskodnod. Isten családjának is gondját kell viselned; a lelki családodnak.

Kik a te lelki családod? Ők azok, akik Isten családjában a testvéreid.

Jézus azt mondta: „Mert aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát, az az én testvérem és az én anyám” (Mt 12,50). Ez azt jelenti, hogy ha Jézust követed, akkor te és én rokonok vagyunk. Isten kegyelmén keresztül Jézus Krisztus összeköt minket családként. Biztosan hallottad már azt a régi mondást, hogy „A vér erősebb a víznél.” Ez igaz. Azonban a kegyelem erősebb, mint a genetika.

Az első keresztények valamelyikének szóló levél azt mondja: „Ne szidd le durván az Idősebb férfit [az egyházban], hanem buzdítsd, mintha az apád lenne. Kezeld a fiatalabb férfiakat testvérként, az idősebb nőket anyaként,  a fiatalabb nőket testvérként: teljes tisztasággal!” (1Tim 5,1–2 NIV). Isten azt várja tőled, hogy úgy tekints az emberekre Krisztus testében, mint lelki apáidra, anyáidra, öcséidre és húgaidra.

A Biblia azt mondja, hogy Jézusnak volt egy biológiai családja, ahol a testvéreivel együtt nőtt fel. Valójában legalább hat féltestvére volt, akik Mária és József gyermekei voltak. Ők rengeteg alkalommal tűnnek fel a Szentírásban, nézik, hogyan tesz Jézus csodákat. Az egyik féltestvére, Jakab írta a Bibliában szereplő Jakab levelét.

Amikor azonban Jézus haldoklott, nem a féltestvéreire bízta édesanyját, hanem szeretett tanítványára, Jánosra. Miért? János evangéliuma a 7. fejezetének 5. versében azt olvassuk, hogy Jézus egyik testvére sem vált még hívővé. Azok közé az emberek közé tartoztak, akik nem ismerték fel Jézusban az Isten Fiát és a Megváltójukat. Jakab csak a későbbiekben lett az egyik vezetője a jeruzsálemi gyülekezetnek.

Jézus azért bízta Jánosra az édesanyjáról való gondoskodást, mert János már érett hívő volt. János volt az ő lelki családja. A kegyelmen keresztül erősebb kötelék fűzte össze őket, mint a vér szerinti kapcsolat a biológiai családjával.

Isten ugyanígy tervezte meg a hitbeli családot számodra is. Közelebbi kapcsolatot alakíthatsz ki más keresztényekkel, mint akár a saját családoddal. Ezeknek a szoros kötelékeknek pedig vezetniük kellene téged, hogy különösen jól gondoskodj a lelki családodról.

Pál levele a galatákhoz 6. fejezetének 10. verse azt mondja: „Amikor lehetőségünk nyílik rá, jót kellene tennünk mindenkivel – különösen azokkal, akik a hitünk családjában vannak” (NLT).

Mindig tegyél meg mindent, amit tudsz, hogy segíts azokon az embereken, akik szükségben vannak! De fordíts különös figyelmet azokra, akik a saját lelki családodban vannak!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan változtatnál azon, ahogy más hívőkkel viselkedsz, ha a családod részeként tekintesz rájuk?
  • A lelki családodban kinek van szüksége jelenleg a segítségedre vagy gondoskodásra? Mit tehetnél ma érte?
  • Ha nem vagy része Isten családjának, mi tart vissza attól, hogy átadd az életed Jézusnak?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.03.04.)

Szólj hozzá!

Rendezd el az üdvösséged még ma!

2021. március 10. 03:00 - Anika Enikő

20210310.jpg

„Biztosítalak, ma velem leszel a paradicsomban" (Lk 23,43 NLT fordítás).

Amikor a keresztre feszített bűnöző ott függött Jézus mellett, azt kérte Jézustól, hogy emlékezzen meg róla, és Jézus a következőt felelte: „Biztosítalak, ma velem leszel a paradicsomban" (Lk 23,43 NLT fordítás). Válaszával Jézus az üdvösségnek négy olyan tulajdonságát adta meg, amelyekben megbízhatsz, és minden kétséget kizáróan hihetsz.

Először: azt mondta, hogy: „ma”. Amikor meghalsz, akkor vagy egyenesen Istenhez csatlakozol, vagy azonnal elválasztódsz tőle. A megváltás, az üdvösség azonnali dolog. Abban a percben, amikor megkéred Jézus Krisztust, hogy mentsen meg, ez azonnal megtörténik.

Másodszor: a megváltás garantált dolog. Ezt mondta: „Ma leszel”. Nem azt mondta, hogy: „lehetséges” vagy „remélem”. A válasza nem ez volt: „Hadd gondolkodjam erről!”

Jézus azt mondta: „leszel”. Amikor befogadod Krisztust, bizonyos lehetsz a megmentésedben, megváltásodban, üdvösségedben.

Harmadszor: a megváltás kapcsolat. Jézus azt mondta: „velem leszel”.

A megváltás nem vallás, nem szabályok, rituálék és szabályozások sora, hanem kapcsolat. És ez a kapcsolat nem akkor kezdődik, amikor a mennybe érkezel, hanem itt a földön. Jézus Krisztus a legjobb barátod akar lenni, ő állandóan beszélgetni akar veled. Isten a vele való kapcsolatra teremtett téged.

Negyedszer: ezt mondta Jézus: „Ma velem leszel a paradicsomban.” A mennyország valóságos hely, és örökké tart.

Jobbról is és balról is 1-1 bűnözőt feszítettek keresztre Jézussal együtt. Jézus megadta nekik a választás lehetőségét megváltásukról. Neked is megadja ugyanezt a választást. Nem erőszakolja rád, hogy szeresd őt. Azt sem fogja rád erőszakolni, hogy bízz benne, vagy hogy elfogadd a mennyországot.

A két bűnöző közül az egyik elutasította Jézust. A másik hittel fordult hozzá. Neked is megvan ugyanez a döntési lehetőséged.

Pál levele a rómaiakhoz 10. fejezetének 13. verse mondja: „Mindenki, aki hívja az Úr nevét, megmenekül” (NIV fordítás). Hiszed-e ezeket az igazságokat az üdvösségről? Kész vagy, hívni az Úr nevét?

A Biblia mondja: „Ez az az óra, hogy elfogadd Isten jóindulatát; ma van az a nap, hogy megmentett legyél!" (2Kor.6,2 GNT fordítás).

Válaszd azt, hogy ma elrendezed a sorsodat, hogy az örökkévalóságba juss! Bízz Jézus üdvösségének ígéretében! Kezdheted azzal, hogy elmondod ezt az imát:

Kedves Jézus! Megígérted, ha hiszek benned, minden rosszat, amit valaha is elkövettem, megbocsátasz, megtudom életem célját, és egy napon befogadsz örök otthonodba, a mennyországba.  Köszönöm, hogy biztos lehetek abban, hogy te megtartod ígéreteidet, és hogy biztos lehetek saját üdvösségemben.

Megvallom, hogy bűnös vagyok. Hiszem, hogy Isten vagy, és te vagy az én Megváltóm. Befogadlak mint Uramat az életembe, és életem minden területét átadom neked. Követni akarlak téged, és azt tenni, amit te szeretnél, hogy cselekedjek.

Hálás vagyok neked, Jézus, a szeretetedért és az áldozatodért, ami lehetővé teszi számomra, hogy a mennyben veled lehessek. Köszönöm, hogy nem kell kiérdemelnem vagy megdolgoznom az üdvösségemért, mert tudom, hogy az lehetetlen. Az életem további részét arra szeretném használni, hogy téged szolgáljalak és ne magamat. Alázattal kész vagyok átadni neked életemet, és arra kérlek, hogy ments meg engem, és fogadj be családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor meghalsz, azonnal Istenhez kerülsz, vagy azonnal elválasztódsz tőle. Ez az igazság bátorítással vagy félelemmel tölt el? Mit mond ez neked mennyire  van szükséged az üdvösségre?
  • Az üdvösség szót hallva inkább vallásra vagy kapcsolatra gondolsz? Mi az az első lépés, amit megtehetnél ma azért, hogy fejlődjön Jézussal a kapcsolatod?
  • Üdvösséget nyertél már Jézusban? Ha még nem, akkor mi az, ami visszatart attól, hogy még ma imádkozz hozzá a megváltásért és a bűneid bocsánatáért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.03.03.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása