Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Találd meg az ALKATodban a hívásodat!

2021. május 09. 03:00 - gabormel

kepkivagas.JPG

„Ő adjon meg nektek minden készséget, amire szükségetek van akarata cselekvéséhez! Hozza létre bennetek Jézus Krisztus által mindazt a jót, ami kedves számára!” (Zsid 13,21 NLT fordítás).

Egyszer régen néhány állat iskolát akart alapítani. Elfogadtak egy futásból, mászásból, úszásból és repülésből álló tantervet. Majd úgy döntöttek, hogy minden állatnak minden tantárgyon részt kell vennie.

Itt kezdődött a probléma. A kacsa jobb volt úszásban a tanáránál, azonban repülésből éppenhogy átment, futásból pedig nagyon rossz volt. Ezért arra késztették, hogy tanítás után bent maradjon gyakorolni a futást. Ennek az lett a következménye, hogy nagyon megerőltette az úszóhártyás lábait, és úszásból már csak az átlagos szintet teljesítette. De mindenki kevésbé érezte fenyegetve magát, senki nem nyugtalankodott – kivéve a kacsát.

A nyúl futásból kezdetben osztályelső volt, de a sok felzárkóztató úszás miatt tüdőgyulladást kapott, és el kellett hagynia az iskolát. A mókus kiemelkedően teljesített mászásból, de rendkívül csalódott volt a repülési órákon, mivel a tanár ragaszkodott hozzá, hogy a földről kezdjen, ne a fa tetejéről lefelé. Túlságosan megterhelte a vádlijait, így mászásból csak hármast, míg futásból csak kettest kapott. A sas problémás tanulónak számított, és rendetlen viselkedése miatt fegyelmezték. Például a mászásórákon, a fa tetejéig való jutásban mindenki mástól jobb volt, azonban ragaszkodott a saját módszereihez – repüléssel teljesítette. Végül kizárták, mivel nem volt hajlandó részt venni az úszás órákon.

Mit mond ez a történet neked és nekem?

Isten olyan fajta állatokat tervezett, hogy kiemelkedőek legyenek bizonyos területeken, és nem vár el tőlük minden más dolgot. A kacsát kacsának teremtette, és nem valami másnak. Az emberekre ugyanez vonatkozik. Ha azt hiszed, hogy minden ember azonos képességekkel és ajándékokkal rendelkezik, akkor csalódás, középszerűség és kudarc lesz az osztályrészed.

Téged azért alkotott, hogy te legyél – és ne valaki más. Isten egyedi képességekkel ruházott fel, és azt akarja, hogy egyedi célokra használd azokat.

A képességeid a hívásodnak felelnek meg. Néhányan úgy gondolják, hogy a hívás csak a papoknak, az apácáknak vagy a misszionáriusoknak szól. Isten azonban minden embert hív.

Először az üdvösségre hívattunk. Másodszor pedig a szolgálatra. Tudni fogod, hogy mire hívattál, ha megvizsgálod az ALKATodat – lelki ajándékaid, lelkületed, képességeid, adottságaid és a tapasztalataid.

Hívásod van az életedre. Van egy életre szóló küldetésed, egy életre szóló üzeneted, egy életre szóló célod és egy életre szóló terved.

Hogyan fogod használni az egyedi ALKATodat a hívásod teljesítéséhez?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az ALKATod alapján mit gondolsz, mit akar Isten, hogy tegyél az életeddel?
  • Hogyan próbáltál kitűnő lenni egy olyan területen, amely nem illik az ALKATodhoz? Ez hogyan akadályozta meg, hogy a legjobb szolgálatod tedd?
  • Miért adott Isten mindegyikünknek különböző alkatot?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.02.)

Szólj hozzá!

Miért van szükségünk egymásra?

2021. május 08. 03:00 - Erika1832

csapat.jpg

„Mint Isten sokszínű kegyelmének jó sáfárai, legyetek egymás szolgálatára, ki-ki azzal az adománnyal, amit kapott!” (1Pt 4,10 GW fordítás).

A képességeidet azért kaptad, hogy mások javát szolgáld velük. A Biblia, Péter első versének 4. fejezetében, a 10. versben ezt mondja: Mint Isten sokszínű kegyelmének jó sáfárai, legyetek egymás szolgálatára, ki-ki azzal az adománnyal, amit kapott!

Szükségem van rád, és neked is rám. Egyikünk sem ért mindenhez. Olyan ember nincs, aki mindenben tehetséges. Nincs olyan tökéletes ember, aki így szólhatna a világhoz: „Nincs szükségem másokra!”

Szükségünk van egymásra! Úgy alkottak meg minket, hogy csapatban tevékenykedjünk! Szóval, szükséged van egy kiscsoportnyi társra és egy gyülekezeti családra. Együtt jobbak vagyunk!

A siker első kulcsa ez: építs erősségeidre és akkor gyengeségeid lényegtelenné válnak. A sikeres emberek mind ezt teszik. Tedd azt, amiben jó vagy, és válj még jobbá.

A siker második kulcsa: olyan emberekkel fogj össze, akik jók abban, amiben te nem vagy jó. Vedd körül magad olyanokkal, akik kiegészítenek téged. Mindenkinek van valamihez tehetsége, amit hozzá tud adni a többiekéhez. Senkinek sincs meg minden egyszerre. Szükségünk van egymásra!

Egyébként ez a házasság egyik célja. Azért vagyunk egybeszerkesztve a házasságban, hogy kiegészítsük egymás erősségeit és ellensúlyozzuk egymás gyengeségeit. Mi történik akkor, ha nem egyenlítjük ki egymás gyengeségeit? Kritizáljuk egymást, pedig a házasság nem ezért van. A házasságban két bűnös ember kerül össze, így ez a kapcsolat nem lehet tökéletes. De abban a házasságban, ahol ismered a másik gyengeségeit, segíthetsz azok ellensúlyozásában.

Vegyük például a számlák kifizetését és a költségvetés megtervezését. Kinek kellene ezt megcsinálnia? Annak, aki jobb ebben! A Biblia nem szól arról, hogy kinek kell egyik vagy másik feladatot elvégezni. Csak derüljön ki, hogy ki csinálja ezt jobban, és ezzel ellensúlyozza a másik gyenge pontját. Ezért vezeti nálunk az autót mindig Kay, a feleségem, és nem én. Ő nálam sokkal óvatosabb sofőr.

Ez a munkádra is vonatkozik. Ha azt akarod, hogy vállalkozásod hatékony legyen, íme a legfontosabb: ALKAT szerint végy magad mellé munkatársakat! Segíts az embereknek felfedezni, mi az ALKAT-uk - azaz lelki Ajándékaik, Lelkületük, Képességeik, személyi Adottságaik és Tapasztalataik -, és olyan pozíciókba tedd őket, amiben jók. Ha ezt teszed, akkor nem kell „kézi vezérléssel” irányítanod vagy ösztönöznöd őket. Miért? Mert azt fogják csinálni, amiben jók és amit szeretnek.

Isten azt akarja, hogy mindenki arra használja képességeit, hogy segítsen másokat. Szükségünk van egymásra!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan támogatott, ösztönzött vagy segített téged valakit, aki teljesen más ALKAT-ú, mint te?
  • Sokan egyedül, csak saját erejükre támaszkodva akarják megvalósítani céljaikat. Ha te is ezek közé tartozol, hogyan tudnál aktívan dolgozni azon, hogy olyan embereket vonj be az életedbe, akik ellensúlyozzák gyengeségeidet és bátorítják erősségeid használatát?
  • Az emberek ALKAT-ának megértése hogyan segít neked abban, hogy értékeld és elfogadd a különbözőségünket?

*(Daily Hope by Rick Warren 2021.05.01.)

Szólj hozzá!

Hogyan hozd ki a legtöbbet a képességeidből?

2021. május 07. 03:00 - Anita.B

miguel-bruna-tzvn0xqhwaq-unsplash.jpg

„Amikor a mester jön és szolgáját munkáját végezve találja, áldott lesz az a szolga” (Lk 12,43 NCV).

Mindannyiunknak vannak kihasználatlan képességeink. Talán még mindig azon tűnődsz, milyen Istentől kapott képességeid vannak. Vagy talán vannak olyan képességeid, amikről már lemondtál, esetleg figyelmen kívül hagytad őket az életkörülményeid miatt.

De Isten okkal adta neked azokat a képességeket: azt akarja, hogy őt és másokat szolgálva használd azokat! Három módja van annak, hogy elkezd képességeidet jóra és Isten dicsőségére használni.

  1. Mérd fel képességeidet!
    Csinálj számvetést képességeidről! Miben vagy jó? Készíts róluk listát. Ha egy dolgot mondhatok a fiataloknak arról, hogy hogyan felkészüljenek fel jövőjükre, akkor az a következő: derítsd fel erősségeidet és gyengeségeidet. Vedd számba azokat a képességeket, amikkel Isten megajándékozott. Ha gondod adódna képességeid felismerésével, kérj meg valakit, aki közel áll hozzád, hogy segítsen ebben!
  2. Szolgálj Istennek a képességeiddel!
    „Ajánljátok fel magatokat élő áldozatként Istennek, időt szentelve szolgálatára az ő tetszése szerint!” (Róm 12,1 GNT). Mondd Istennek: „Megadtad nekem ezeket a képességeket. Most visszaadom neked őket. Arra a célra akarom használni őket, amire te szántad.”
  3. Ápold képességeidet!
    Ez azt jelenti, hogy gyakorold, javítsd, erősítsd és fejleszd őket. Bármilyen-fajta Istentől kapott képességet gyakorlással tudsz fejleszteni. A prédikátorok könyve 10. fejezetének 10. verse ezt mondja: „Ha kicsorbul a fejsze, és nem köszörülik ki, akkor több erőt kell kifejteni. A helyesen alkalmazott bölcsesség a hasznos.”

Hogyan tudsz készségekre szert tenni? Gyakorlással. Köszörüld a „fejszét”, és dolgozz okosabban, ne keményebben. A képességeid, adottságaid és készségeid fejlesztése lelki felelősség.

Isten rengeteget fektetett beléd. Először is, megalkotott téged. Másodszor, lelki ajándékokkal és egyedi személyiséggel formált meg. Majd elküldte Jézust, hogy meghaljon érted.

Isten elképesztő befektetést tett életedbe! És e befektetés megtérülésére számít. Egy nap majd megkérdezi tőled: „Mit kezdtél azzal, amit kaptál? Hogyan használtad képességeidet arra, hogy tisztelj engem, hogy másokat szolgálj, hogy megélj belőle, és hogy példaként szolgálj?”

Jézus azt mondja: „Amikor a mester jön, és szolgáját munkáját végezve találja, áldott lesz az a szolga” (Lk 12,43 NCV).

Isten meg akarja áldani életedet. Amikor Isten rád tekint, úgy akar látni téged, hogy használod képességeidet, és ha ezt az ő szándéka szerint teszed, akkor meg fogod tapasztalni áldásait.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért fontos ismerni mind az erősségeidet, mind a gyengeségeidet, amikor a képességeidet próbálod használni?
  • Hogyan tudod megmutatni Istennek, hogy az ő szolgálatára akarod használni képességeidet?
  • Milyen gyakorlati módokon tudod képességeidet fejleszteni azért, hogy jobban tudj szolgálni Istennek és más embereknek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.30.)

Szólj hozzá!

Hogyan szolgáljam Istent örömmel?

2021. május 06. 03:00 - ReveSz

four person hands wrap around shoulders while looking at sunset

„Légy őszinte, amikor felméred önmagad!” (Róm 12,3 NLT fordítás).

Hallgass a szívedre!

Ez úgy hangzik, mint egy, a pop-kultúrából vett szlogen, de a Biblia azt mondja: Isten azt akarja, hogy ezt tedd. Azt akarja, hogy lásd meg, mire teremtett téged, és ezzel megismered, hogy mit vár tőled. Napjainkban azonban a legtöbb ember olyan nagy sietséggel futkos, hogy egyszerűen nincs idejük a figyelni a szívükre.

A világon megannyi ember cél nélkül rohangál. Nagy sietségben vannak, stresszelnek, hogy túl sok mindent kell még megtenni, és csak akkor veszik észre, amikor már túl késő, hogy nem kellett volna olyan sokat tevékenykedni.

Isten nem ezt tervezte számodra. Azt akarja, hogy lassíts és hallgass a szívedre. Pál apostol rómaiakhoz szóló levelének 12. fejezetében, a 3. vers azt mondja: „Légy őszinte, amikor felméred önmagad!” (NLT fordítás).

Azt ajánlom, vonulj félre Istennel, és tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:

  • Miket szeretek csinálni?
  • Miket csinálok álmaimban?
  • Mi az, ami elbűvöl, ami magával ragad?
  • Mi az, amiről egész nap tudnék beszélgetni, gondolkodni és tanulni anélkül, hogy unatkoznék?
  • Hol voltam a legeredményesebb életemben?

Egyszer a saddleback-i gyülekezetben bemerítettem egy 80 éves asszonyt a szertartás után. Egy kis házi csoport házigazdája szeretett volna lenni. Ez annyira jó – egy 80 éves házi csoport vezető! Azt mondta: „Bárcsak már évekkel ezelőtt megtanultam volna, hogy Istent azért szolgáljuk, mert arra teremtett minket, és nem kötelességből!”

Azt kívánom, mindenki tanulja meg azt az igazságot, hogy az ALKAT – a lelki Ajándékok, a Lelkület, a Képességek, a személyi Adottságok és a Tapasztalatok – a lényeg. Azért szolgálod Istent, mert erre teremtett, és olyan módon, amit az ALKAT-od jelez. Istent ne kötelességből, kényszerből vagy bűntudatból szolgáld, hanem szeretetből. Mert ha úgy szolgálod őt, ahogyan ő „bekötött” téged, akkor azzal dicsőséget hozol neki.

Gondosan tárd fel, hogy ki is vagy, és mi is az a munka, amit neked szánt – más szóval azokat a tevékenységeket, amikért Isten téged a földre helyezett! Szolgáld Istent örömből és hálából! Így kell élnünk.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi volt a motivációd ahhoz, hogy gyülekezetben szolgálj? Hogyan hatott ez a szolgálathoz való hozzáállásodra?
  • Mit gondolsz, milyen célból helyezett téged Isten a földre, miket kellene tenned?
  • Milyen lépéseket tudsz tenni már ma, hogy képességeid felhasználásával szolgáld őt, és hogy életfeladataid megvalósításáért kezdj el tevékenykedni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.29.)

Szólj hozzá!

Összetört a szíved? Az Úr közel van!

2021. május 05. 03:00 - FodorImi

heart-742712_1920.jpg 

„Közel van az ÚR a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti" (Zsolt 34,19).

Valamilyen módon mindannyiunknak összetört már a szíve csalódás, félelem, szégyen vagy gúny miatt. Barátodként mondhatom, hogy sajnálom. Tényleg sajnálom. Törődöm azzal a sérülésekkel, amik értek, és Istennek is gondja van rád. Veled együtt fáj neki is.

Mit tett Isten, amikor te sírtál? Ő is sírt. Sőt fájdalmaid közepette van hozzád a legközelebb Isten akár tudatában vagy ennek, akár nem.

A 34. zsoltár 19. versében azt mondja a Biblia:Közel van az ÚR a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti.” Hogyan csinálja? Szívátültetést végez rajtad. Ez a specialitása.

Ez olyan, mintha azt mondaná Isten: „A bűnös szíved helyett adok egy másikat, ami már bocsánatot nyert. A haragos szíved helyett egy békességgel teljes szívet adok. Aggódó, gondterhelt szíved helyett magabiztos, elégedett szívet. Magányos szív helyett olyat, ami telve van szeretettel. Keserű és haragos szív helyett megbocsátó, szerető, nagylelkű szívet. Megengeded, hogy elvégezzem a szívátültetést? Szabaddá akarlak tenni.”

Miért van szükséged szabadságra? Mert Krisztus nélkül rabszolgasorban élsz. Más emberek elvárásainak, a múlt emlékeinek, a jövőtől való félelemnek, a jelen nyomásának, a társadalomban kialakult véleményeknek a rabszolgája vagy. A sort pedig még sokáig tovább folytathatnám.

Azonban csak annyit kell tenned, hogy megnyitod a szíved Jézus Krisztus előtt, és mindezeket átadod neki. Éppúgy, amint Dávid a 119. zsoltár 32. versében, te is mondhatod Istennek: „Rendelkezéseid útján akarok haladni, hiszen szívemet kitágítottad.”

Lehet, hogy a szíved összetört, de nem kell így maradnia. Határozd el ma, hogy nem szabsz határt Istennek életedben! Ő olyan sok mindent meg akar tenni életedben – többet, mint azt el tudnád képzelni. Tárd ki szíved Istennek, és engedd, hogy elvégezze a szívátültetést, és az ő saját szívét adja oda neked!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mikor érezted magad a legközelebb Istenhez? Milyenek voltak akkor a körülményeid?
  • Volt olyan időszak, amikor nem érezted Isten jelenlétét még akkor sem, ha tudtad, hogy ő ott van? Mit gondolsz, miért történhetett ez meg?
  • Te hogyan szabsz határt Istennek életedben? Mi lett ennek az eredménye?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.28.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása