Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az alázat boldogsághoz vezet

2021. június 20. 03:00 - ReveSz

man reading book in grass field

„Bár ő Isten volt, nem gondolta, hogy az Istennel való egyenlőség olyan dolog, mint amihez ragaszkodni kell. Helyette feladta isteni kiváltságait, felvette egy rabszolga alázatos helyzetét, és megszületett mint emberi lény. Amikor megjelent emberi formában, megalázta magát az Istennek való engedelmességben, és bűnözőként halt meg a kereszten” (Fil 2,6–8 NLT).

A boldogság az egyetértésből fakad, az egyetértés pedig az alázatból. Jézus az alázatnak a lehető legjobb példája számunkra. Ha boldog és alázatos ember szeretnél lenni, akkor meg kell tanulnod feltenni ezt a kérdést: „Mit tenne Jézus?”

Mit tenne Jézus ezzel a problémával? Mit tenne Jézus azért az emberért, aki éppen szenved? Mit tenne Jézus a munkahelyeden, a golfpályán vagy a házasságodban?

Amikor megkérdezed magadtól, hogy mit tenne Jézus, a válaszod mindig egy alázatos valaki lesz, aki inkább egyetértést és boldogságot épít, mint nehézséget, vereséget, keserűséget vagy haragot.

Szóval mit jelent úgy tenni és cselekedni, mint Jézus?

1. Ne követeld azt, amit szerinted megérdemelsz! „Bár ő Isten volt, nem gondolta, hogy az Istennel való egyenlőség olyan dolog, mint amihez ragaszkodni kell” (Fil 2,6 NLT).

Tudod milyen ellentétes a kultúránkkal az, hogy feladd a jogodat valamihez? Igen, vannak jogaid, de ezeknek a jogoknak a követelése nem a legjobb módja annak, hogy kielégítsd a szükségleteid. Lehetsz kedves úgy is, hogy nem adod fel a véleményed, és lehetsz megértő úgy is, hogy nem követelsz dolgokat.

2. Keresd a módját annak, hogy szolgálhass! „Helyette feladta isteni kiváltságait, felvette egy rabszolga alázatos helyzetét, és megszületett mint emberi lény” (Fil 2,7 NLT).

Ha olyanná akarsz válni, mint Jézus, akkor meg kell tanulnod szolgálni. Hogyha nem tudod, hogy hogyan vagy hol szolgálj, akkor először elemezd az ALKAT-odat, aztán nézd meg, hogy a környezetedben kinek van szüksége segítségre!

3. Tedd azt, ami helyes, még akkor is, amikor fájdalmas!Megalázta magát az Istennek való engedelmességben, és bűnözőként halt meg a kereszten” (Fil 2,8 NLT).

Jézus az alázat végső mintája. Valójában Pál levele a filippiekhez tovább megy, hogy elmondja azt, hogy Jézus alázata miatt „Isten felemelte őt a legnagyobb dicsőség helyére” (Fil 2,9 NLT).

Amikor Jézus példáját követed, Isten meg fogja dicsőíteni a te alázatosságodat is egyetértéssel és boldogsággal.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen kapcsolat van a boldogság, az egyetértés és az alázat között?
  • Egy emberi kapcsolatban hogyan lehetsz kedves úgy, hogy nem adod fel a véleményed, és hogyan lehetsz megértő úgy, hogy nem követelsz dolgokat?
  • Milyen gyakorlati módon követheted Jézus példáját, és választhatod azt, hogy szolgálsz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.13.)

(NLT: A bibliaidézet szövege az angol New Living Translation fordításból származik.)

Szólj hozzá!

A házaspárok együttes szellemi növekedésének öt lehetséges módja

2021. június 19. 03:00 - FodorImi

hand-865294_640.jpg

„Tartsátok gyökereiteket mélyen őbenne, építsétek életeteket őrá, és váljatok erősebbé a hitben!” (Kol 2,7 GNT).

Sok különböző dolgot tehetsz, hogy a házasságod növekedésben tartsd. Mutathatsz gyengédséget, jóindulatot, cselekedhetsz önzetlenül és megbocsáthattok egymásnak. Azonban messze a legfontosabb döntés, amit te és a párod meghozhattok, hogy Jézus elkötelezett követői maradtok együtt.

A Biblia azt mondja: „Tartsátok gyökereiteket mélyen őbenne, építsétek életeteket őrá, és váljatok erősebbé a hitben!” (Kol 2,7 GNT). Mind te, mind a párod az életetek egy bizonyos pontján elkötelezhettétek magatokat Jézus követésére, de meg kell kérdeznetek magatoktól: „Folytatjuk a hitünk megélését együtt mint házaspár?”

Itt van néhány gyakorlati mód, hogyan követhetitek Jézust együtt (ezek az ötletek alkalmazhatók más családi kapcsolatokra is):

1. Merítkezzetek be együtt! Ha még nem tettétek meg, valljátok meg együtt nyilvánosan, hogy keresztények vagytok! Ha Jézus lesz a házasságotok középpontjában, az annyit jelent, hogy mindketten megmondjátok a világnak, hogy ti őt követitek. Szeretem látni, amint a férj és a feleség együtt merítkezik be. Ez csodálatos kinyilvánítása annak, hogy életeteket és házasságotokat elkötelezitek Jézus számára.

2. Csatlakozzatok együtt egy kiscsoporthoz! A házasságotok számára szellemi kihívás kapcsolatba kerülni más keresztény párokkal. Amint együtt tanuljátok alkalmazni Isten Igéjét az életetekre és házasságotokra, erősebbé teszitek egymást szellemileg. Arra is késztetitek majd egymást, hogy vegyetek részt a szolgálatokban, és osszátok meg a hiteteket rendszeresen. A Krisztus követőjeként és házastársként való növekedés megköveteli a következetes számonkérhetőséget más hívők részéről.

3. Újítsátok meg a házassági fogadalmatokat! Ha már elkötelezted az életedet Jézusnak, vagy jelentőségteljes módon megújítottad az elkötelezettségedet mióta először elmondtad a házassági esküdet, fontold meg ennek az eskünek a megújítását! Most valószínűleg valami mást fog jelenteni számodra.

4. Imádkozzatok egymásért és imádkozzatok együtt! „Legyen ez a szokásos gyakorlatotok: valljátok meg bűneiteket egymásnak, és imádkozzatok egymásért, hogy így egységben és gyógyultan élhessetek együtt!” (Jak 5,16 MSG). Ki ne akarna egy olyan házasságot, ahol egységben és gyógyultan élhetsz együtt? A Biblia azt mondja, ez akkor történhet meg, ha megvalljátok egymásnak a tévedéseiteket, és egymásért és együtt imádkoztok.

5. Kövessétek Isten Igéjét! Amikor a házaspárok együtt olvassák Isten Igéjét, és alkalmazzák az életükben, ez átformálja a kapcsolatukat, és erős alapot ad az élethosszig tartó közösséghez.

Lehet, hogy a házasságod épp egy nehéz időszakon megy át, de még van remény. A házasságotok újra megtalálhatja az életet. De ennek azzal kell kezdődnie, hogy Jézust helyezitek a középpontba. Tegyétek meg, amit Isten az ő Igéjében mond, hogy meg kell tennetek, és a házasságotok ismét elkezd növekedni!

Bármely házasság számára Jézus a ragasztóanyag. Amikor minden más rombol és szétszakít, és úgy érzed, hogy feladod, ő együtt fog tartani titeket.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor érezted a legmélyebb szellemi intimitást a házastársaddal? Mit találsz a legnehezebbnek a házastársaddal közös szellemi növekedésben?
  • Milyen más házaspárok bátorítanak téged és házastársad szellemileg? Tervezd be, hogy időt tölts azzal a házaspárral ebben a hónapban! Ha nincs ilyen pár az életedben, keress egy gyülekezetet, ahol bemutathatnak néhány házaspárnak.
  • Milyen változásokat kezdhettek a következő héten, ami segíteni fog neked és házastársadnak kifejleszteni egy még intimebb szellemi kapcsolatot?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.12.)

(GNT, MSG: A bibliaidézetek szövege az angol Good News Translation, illetve The Message fordításból származik.)

Szólj hozzá!

Légy házastársad legnagyobb rajongója!

2021. június 18. 03:00 - Besther

seniors-2320166_1920.jpg

„Buzdítsátok egymást minden egyes napon, amíg »ma« van!” (Zsid 3,13 NCV).  

Ha te házas vagy, akkor Isten egy hihetetlenül fontos feladatot adott neked: légy házastársad legnagyobb rajongója! Ez egy olyan munka, amit csak te végezhetsz Isten óhaja szerint – és a házastársadnak borzasztóan szüksége van erre. 

Egy kritikákkal teli világban élünk. Nem kell túl messzire menned ahhoz, hogy találj valakit, aki lehúz. 

Ezért van az, hogy a bolygón mindenkinek kétségbeesetten szüksége van rendszeres megerősítésre valakitől. Isten így alkotott minket. Ha házas vagy, akkor ilyen embernek a házastársadnak kellene lennie. Egy növekvő házassághoz nélkülözhetetlen számodra és házastársad számára is, hogy folyamatosan megerősítsétek egymást.

Több, mint valószínű, hogy a megerősítés része volt házasságotoknak a kezdetekben. Talán nem is házasodtatok volna össze, ha nem így lett volna. De ahogyan egy növekvő házasság más részei is, úgy a megerősítés is gyakran elhalványul idővel.

A Biblia azt mondja A zsidókhoz írt levél 3. fejezetének 13. versében: „Buzdítsátok egymást minden egyes napon, amíg »ma« van!” (NCV). Mégis hogyan buzdíthatod a másikat? Mit kell megerősítened a házastársadban? Itt van néhány hasznos tanács, hogy miként erősíts meg valakit. Ezek nagyszerű tippek házassághoz és más szoros kapcsolathoz.

1. Erősítsd meg értéküket! Az „értékelni” szó egyik jelentése, hogy „emelni valaminek az értékét”. Akkor emeled mások értékét, amikor megbecsülöd őket. Amint megbecsülöd a házastársad, emeled az értékét és a házasságotok értékét is. A példabeszédek könyve 12. fejezetének 25. verse azt mondja: „Egy bátorító szó csodákat tesz” (TLB). Egy bátorító szó csodákat fog tenni a házasságoddal – vagy más kapcsolatoddal.

2. Erősítsd meg erősségeiket! A legjobbat fogod kihozni a házastársadból, ha rámutatsz legjobb tulajdonságára, és nem a legrosszabbat emeled ki. Válaszd, hogy álom építő leszel, és nem álom romboló! Végtére is azzá válunk, amit mások látnak bennünk. Házastársad életében senki sem hat úgy önazonosságára – és végső soron jövőjére –, mint te.

3. Erősítsd meg szolgálatukat! Te és a házastársad, mindketten hozzájárultok valami egyedivel a világhoz. Tudasd házastársaddal, hogy mennyire értékeled a szolgálatát. Szurkolj, és segíts neki abban, hogy lássa, milyen hatást gyakorol Jézus kedvéért!

Hihetetlen hatalmad van afelett, hogy házastársad hogyan ismeri meg magát. Ezt a hatalmat használhatod arra, hogy építed őt, vagy arra, hogy rombolod. Ez a te döntésed. És ez az egyik legfontosabb döntés, amit házasságod egészségéért hozhatsz.

Válaszd, hogy szántszándékkal építed ma házastársad!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan erősít egy kapcsolatot a megerősítés?
  • Mikor erősödött meg házasságod (vagy más kapcsolatod) attól, hogy társad (vagy barátod vagy családtagod) megerősített téged?
  • Te vagy házastársad legnagyobb rajongója? Ha nem, akkor milyen változtatással kezdhetnéd el most megerősíteni a társad? Ha nem vagy házas, akkor melyik ismerősödnek van szüksége tőled jövő bátorításra?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.11.)

(NCV, TLB: A bibliaidézetek szövege az angol New Century Version, illetve Living Bible fordításból származik.)

Szólj hozzá!

Hogyan élesszük újra a szeretetet?

2021. június 17. 03:00 - daniella_89

180426-holding-hands-mn-0955-2412016.jpeg

„A szereteted már nem olyan, mint kezdetben. Emlékezz vissza, hol voltál, és honnan estél le! Változtasd meg a szíved, és tedd azt, amit kezdetben tettél!” (Jel 2,4–5 NCV).

Első pillantásra nem gondolnánk, hogy a Jelenések könyvének – vadállatokkal, bárányokkal és angyalokkal teli képeivel – bármi köze is lehetne a romantikához és ahhoz a gyengédséghez, ami egy házasság fenntartásához szükséges.

Pedig van.

A Jelenések könyvében Jézus egy szerelmes pár képével jellemzi a tévútra tért gyülekezetet. Így szól az efezusi gyülekezethez: „A szereteted már nem olyan, mint kezdetben. Emlékezz vissza, hol voltál, és honnan estél le! Változtasd meg a szíved, és tedd azt, amit kezdetben tettél!” (NCV).

Nem csak gyülekezetek sodródnak el az első szeretettől. Házasságok és más fontos kapcsolatok ugyanúgy elveszíthetik azt az első szeretetet, ami kezdetben egymáshoz vonzotta a feleket.

Az a négy dolog, amit Jézus az efezusiaknak tanácsol, segíthet újra kezedbe venned a házassági kapcsolatodat: emlékezz, térj vissza, bánd meg, és tedd azt újra, amit kezdetben tettél! Ha nem vagy házas, ugyanúgy alkalmazhatod ezeket az alapelveket más kapcsolataidban is: családodban vagy a közeli barátságaidban.

1. Emlékezz! Gondolj vissza, miket csináltatok együtt az első napokban, amikor egymásba szerettetek! Gondolj vissza a boldog napokra! Ne a mostani problémákra gondolj, hanem emlékezz vissza, hogyan kezdődött a szerelmetek!

2. Térj vissza! Összpontosíts újra Istenre! Valószínűleg sok minden másra koncentrálsz, és nem Istenre: a problémáidra, a nyomásra, a stresszre, a karrieredre. De ha vissza akarsz térni az első szerelemhez, újra Istenre kell irányítanod a figyelmedet.

3. Bánd meg! Változtasd meg azt, ahogy gondolkodsz és ahogy cselekszel! A szeretet nem egy érzés, de érzéseket kelt életre - néha hatalmas érzéseket. A szeretet döntés: egy elkötelezettség, hogy másvalaki érdekeit a sajátod elébe helyezed. Bármi, ami ennél kevesebb, az nem szeretet. Isten nem parancsolná a szeretetet, ha érzés lenne. Mégis Isten újra és újra arra utasít az Igében, hogy szeressük a másikat (beleértve a házastársunkat is). Hogyha eddig nem így szerettük házastársunkat, ahogy Jézus szereti, de úgy döntünk, hogy ezután úgy fogjuk szeretni, az a megbánás.

4. Tedd azt, amit kezdetben tettél! Tedd azt, amit tettél, amikor szerelmes lettél! Az érzések mindig a tetteket követik. Könnyebb felkelteni tettekkel egy érzést, mint egy érzéssel idézni elő tetteket. Ha arra vársz, hogy gyengédséget és romantikát érezz, az ördög tesz róla, hogy soha ne érezz így. Tehát dönts úgy, hogy szeretetből fogsz cselekedni, és az érzés is visszatér.

Az a vonzalom, ami a tartós kapcsolatokhoz vezet, hajlamos kialudni a házasságokban. Egy bizonyos ponton túl szinte elkerülhetetlen. De hogyan fogod kezelni, ha bekövetkezik?

Ne sodródj távolabb attól, akit szeretsz! Inkább éleszd újra a szereteted emlékezéssel, visszatéréssel, megbánással és a kezdetben tett dolgok visszahozásával!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az első napokban mi volt az, ami miatt beleszerettél a házastársadba? Mi az, amit az első hónapokból most szívesen visszahoznál a kapcsolatotokba?
  • Mi az, ami eltérít téged és házastársadat attól, hogy Istenre összpontosítsatok? Mit tudsz megváltoztatni ezen a héten azért, hogy újra Istenre figyelhessetek?
  • Milyen gyakran használod kifogásként, hogy „Nincs kedvem hozzá”? Amikor arra csábulsz, hogy így keress kifogást, mit kellene tenned helyette?
  • Van valami, amit meg kellene bánnod a kapcsolatodban (házastársi- vagy baráti kapcsolatodban)? Tölts egy kis időt Istennel, kérd az ő megbocsátását, és aztán menj oda a társadhoz, és kérj tőle is bocsánatot!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.12. Ford.:zsófi68, daniella_89)

(NCV: A bibliaidézet szövege az angol New Century Version fordításból származik.)

Szólj hozzá!

Az alkalmazkodás, ami működteti a házasságot

2021. június 16. 03:00 - Tomes Lívia

hazassag.jpg

„A szeretetünk ne csak szavakban és beszédben legyen; igazi szeretetnek kell lennie, amely tettben mutatja meg magát.” (1Jn 3,18 GNT)

Minden házasság – és valójában minden kapcsolat – sok lehetőséget kínál az alkalmazkodásra. A közös életetek megváltozik. A gyerekeitek felnőnek. Munkahelyet váltotok. Elköltöztök. Betegek lesztek. Az élet rá fog kényszeríteni az alkalmazkodásra.

És hogy ez az alkalmazkodás sikeres legyen, szükséges, hogy önzetlenné válj. Valójában lehet, hogy az önzetlenség megtanulása a legnagyobb lecke, amit Isten meg akar tanítani neked a házasságodon keresztül.

Az önzetlenség áll középpontjában annak, amit a Biblia János első levele 3. fejezetének 18. versében tanít: „A szeretetünk ne csak szavakban és beszédben legyen; igazi szeretetnek kell lennie, amely tettben mutatja meg magát.” (1Jn 3,18 GNT).

Íme három módszer, amivel mindannyian önzetlen, szeretetteljes alkalmazkodást hajthatunk végre:

1. Gondolj arra, hogy mire van szüksége a házastársadnak! A Biblia azt mondja: „Ne csak a saját érdekeidre figyelj, hanem mások iránt is érdeklődj.” (Fil 2,4 NLT). Sajnos gyakran igaz, hogy minél hosszabb ideje vagy házas, annál kevésbé gondolsz a házastársad szükségeire. A Biblia arra ösztönöz, hogy figyelj mindenki szükségére – de különösen a saját otthonodban élők szükségeire.

2. Engedelmeskedjetek egymásnak! A Biblia felszólítja a házastársakat, hogy engedelmeskedjenek egymásnak – mondj le arról, amit igazán akarsz, annak érdekében, hogy kielégítsd házastársad szükségeit. Pál levele az efézusiakhoz 5. fejezetének 21. verse mondja: „Tiszteljétek Krisztust az egymásnak való engedelmesség által!” (TLB). Néhány férfi úgy gondolja, hogy feleségüknek kellene alkalmazkodnia a házasságban. De mint az otthon vezetőit, a férjeket szólítja fel, hogy utat mutassanak az áldozatkészségben és az alkalmazkodásban – éppen úgy, ahogy Jézus tette. Pál írja: „A férjek számára ez azt jelenti: szeresd a feleségedet épp úgy, mint Krisztus szerette az egyházat. Feladta érte az életét.” (Ef 5,25 NLT).

3. Alkalmazkodj a kis dolgokban! Talán ez azt jelenti, hogy valamivel később érkezel, vagy kicsit korábban mész el. Talán azt jelenti, hogy más időpontban fekszel le. Talán azt jelenti, hogy abba az étterembe mész, vagy azt a mozifilmet nézed meg, amit a házastársad jobban szeret. Talán azt jelenti, hogy hallgatsz, amikor a házastársadnak szüksége van arra, hogy meghallgasd, és nem csak akkor, amikor kedved van hozzá. Az igazi szeretetet azok a kicsi, mindennapi döntések fejezik ki, amelyekkel alkalmazkodsz, hogy betölthessétek egymás szükségeit.

Az igazi szeretet próbája nem abban van, amit mondasz. Hanem abban, amit teszel.

Ha a szereteted érett, akkor úgy bánsz a társaddal, ahogy Jézus tenné. János első levele 3. fejezetének 16. verse azt mondja: „Így tudjuk meg, mi a szeretet: Krisztus az életét adta értünk.” (GNT).

Alkalmazkodj, hogy úgy szeresd a házastársad, mint Krisztus! Ez a döntés mindent meg fog változtatni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miben alkalmazkodott a házastársad, ami számodra sokat jelentett? Elmondtad a házastársadnak, hogy mennyire értékeled az alkalmazkodását?
  • Miben lenne más a házasságod (vagy egyéb jelentős kapcsolataid), ha úgy szeretnéd a házastársadat, ahogy Jézus teszi?
  • Miben tudnál alkalmazkodni ezen a héten, ami tettben mutatja meg házastársad iránti szeretetedet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.09.)

(GNT, NLT, TLB: A bibliaidézetek szövege az angol Good News Translation, New Living Translation, illetve Living Bible fordításból származik.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása