Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az alázat boldogsághoz vezet

2021. június 20. 03:00 - ReveSz

man reading book in grass field

„Bár ő Isten volt, nem gondolta, hogy az Istennel való egyenlőség olyan dolog, mint amihez ragaszkodni kell. Helyette feladta isteni kiváltságait, felvette egy rabszolga alázatos helyzetét, és megszületett mint emberi lény. Amikor megjelent emberi formában, megalázta magát az Istennek való engedelmességben, és bűnözőként halt meg a kereszten” (Fil 2,6–8 NLT).

A boldogság az egyetértésből fakad, az egyetértés pedig az alázatból. Jézus az alázatnak a lehető legjobb példája számunkra. Ha boldog és alázatos ember szeretnél lenni, akkor meg kell tanulnod feltenni ezt a kérdést: „Mit tenne Jézus?”

Mit tenne Jézus ezzel a problémával? Mit tenne Jézus azért az emberért, aki éppen szenved? Mit tenne Jézus a munkahelyeden, a golfpályán vagy a házasságodban?

Amikor megkérdezed magadtól, hogy mit tenne Jézus, a válaszod mindig egy alázatos valaki lesz, aki inkább egyetértést és boldogságot épít, mint nehézséget, vereséget, keserűséget vagy haragot.

Szóval mit jelent úgy tenni és cselekedni, mint Jézus?

1. Ne követeld azt, amit szerinted megérdemelsz! „Bár ő Isten volt, nem gondolta, hogy az Istennel való egyenlőség olyan dolog, mint amihez ragaszkodni kell” (Fil 2,6 NLT).

Tudod milyen ellentétes a kultúránkkal az, hogy feladd a jogodat valamihez? Igen, vannak jogaid, de ezeknek a jogoknak a követelése nem a legjobb módja annak, hogy kielégítsd a szükségleteid. Lehetsz kedves úgy is, hogy nem adod fel a véleményed, és lehetsz megértő úgy is, hogy nem követelsz dolgokat.

2. Keresd a módját annak, hogy szolgálhass! „Helyette feladta isteni kiváltságait, felvette egy rabszolga alázatos helyzetét, és megszületett mint emberi lény” (Fil 2,7 NLT).

Ha olyanná akarsz válni, mint Jézus, akkor meg kell tanulnod szolgálni. Hogyha nem tudod, hogy hogyan vagy hol szolgálj, akkor először elemezd az ALKAT-odat, aztán nézd meg, hogy a környezetedben kinek van szüksége segítségre!

3. Tedd azt, ami helyes, még akkor is, amikor fájdalmas!Megalázta magát az Istennek való engedelmességben, és bűnözőként halt meg a kereszten” (Fil 2,8 NLT).

Jézus az alázat végső mintája. Valójában Pál levele a filippiekhez tovább megy, hogy elmondja azt, hogy Jézus alázata miatt „Isten felemelte őt a legnagyobb dicsőség helyére” (Fil 2,9 NLT).

Amikor Jézus példáját követed, Isten meg fogja dicsőíteni a te alázatosságodat is egyetértéssel és boldogsággal.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen kapcsolat van a boldogság, az egyetértés és az alázat között?
  • Egy emberi kapcsolatban hogyan lehetsz kedves úgy, hogy nem adod fel a véleményed, és hogyan lehetsz megértő úgy, hogy nem követelsz dolgokat?
  • Milyen gyakorlati módon követheted Jézus példáját, és választhatod azt, hogy szolgálsz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.13.)

(NLT: A bibliaidézet szövege az angol New Living Translation fordításból származik.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása