Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Jézus eljött, hogy világosságot gyújtson az életedben

2021. december 26. 03:00 - FodorImi

light-bulb-4514505_1920.jpg

„A sötétség eltűnik az életünkből, és a Krisztusban levő élet új fénye ragyogja be.” (1Jn 2,8 TLB)

Miért beszél Isten olyan sokat a világosságról a Bibliában? Mert Isten a világosság. Amikor ő az életed Ura és Megváltója, az ő szeretetének fénye reményt ad a sötét napokon: „A sötétség eltűnik az életünkből, és a Krisztusban levő élet új fénye ragyog fel” (1Jn 2,8 TLB).

Ezért kérdezem, kész vagy felcserélni a sötétséget és a sötét napokat, amelyeken keresztül mégy, Isten világosságára? Erről szól a Karácsony. Jézus eljött, hogy világosságot gyújtson az életünkben.

Jézus nem karácsonykor született. Ő mindig is létezett, mert ő Isten: „Mielőtt bármi más létezett volna, Krisztus létezett, és Istennel volt.” (Jn 1,1 TLB) Jézus az örökkévalóságban létezett. Ő teremtett mindent. Benne van az örök élet, és ez az élet ad világosságot az egész emberiségnek. Az ő élete a fény, amely keresztül ragyog a sötétségen, és a sötétség sosem tudja kioltani.

Látod, ha Isten nélkül próbálod élni az életed, akkor a sötétben élsz. Ezért nem érted a dolgokat, mert a Szent Szellem megvilágosító munkája nincs az életedben. Ezért vagy megterhelve negatív érzelmekkel. Ezért nem gyógyulsz meg az összetöretésedből. És ezért nem növekszel.

Ez a karácsony annak az ideje, hogy felkapcsold a kapcsolót, és engedd Krisztus fényét az életedbe – nem csak a sötét napjaidon, hanem életed minden napján.

Akarod-e a sötétséget világosságra cserélni? Imádkozd el ezt az egyszerű imát:

„Drága Istenem! Olyan sok sötét nap volt az életemben, és most tudom, hogy a te világosságodra van szükségem. Szükségem van a fényedre, hogy meggyógyítson, vezessen, vigasztaljon és felmelegítsen. Megvallom, hogy vétkeztem ellened, és kérlek, bocsáss meg. Szükségem van a te világosságodra, hogy növekedhessek. Úr Jézus, amennyire csak tudom, kinyitom az életemet a te szereteted fénye előtt. El akarlak fogadni téged mint Isten karácsonyi ajándékát számomra. Meg akarlak tanulni követni téged és bízni benned. Alázatosan kérlek, fogadj be engem a te családodba a kegyelmed által – nem azért, mintha megérdemelném, hanem mert a hitemet beléd vetem, a te szeretetedbe és fényedbe. Jézus nevében kérem. Ámen!”

Ha most imádságban elfogadtad Jézust, kérlek tudasd velem, írd meg nekem e-mail-ben a Rick@PastorRick.com címre! Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsen a Jézussal való közös utazásod kezdetén.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért vannak a keresztényeknek még „sötét” napjaik? Isten népének miért kell még szembenézni megpróbáltatásokkal, miután átadták az életüket Istennek?
  • Isten fénye hogyan mutatta meg számodra az utat, amint növekedtél a szellemi érettségben?
  • A következő évben mely területeken akarsz szellemileg növekedni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.12.19.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Isten fényét Isten igéjében fogod megtalálni

2021. december 25. 03:00 - Besther

christmas-g46b8e6614_1920.jpg

„Mindenkinek, aki nem tudja, merre megy, aki a sötétben tapogatózik, mondok valamit: Bízzatok ISTENBEN! Támaszkodjatok Istenetekre!” (Ézs 50,10 The Message)

A sötét napokon szükséged van Jézus fényére. Olyan napokon, amikor nem látod magad előtt az utat, amikor össze vagy zavarodva és bizonytalan vagy, amikor nem tudod, hogy mi a legjobb, amikor nem tudod, hogy mi a következő lépés, akkor van szükséged a fényére.

Amikor össze vagy zavarodva, akkor a jó szándékú emberek ezt fogják mondani: „Bízz magadban! Hallgass az ösztöneidre!” Bárki, aki már próbálta ezt, tudja, hogy a legjobb esetben is csak 50%-ban működik.

A te nézőpontod korlátozott. A te fényed gyenge. Olyan, mint a kulcstartókon lévő apró lámpa, ami nem világít meg valójában semmit sem. Mivel csak önmagadra hagyatkozol, valószínűleg nehezen hozol jó döntéseket. 

Ehelyett a Biblia ezt mondja: „Mindenkinek, aki nem tudja, merre megy, aki a sötétben tapogatózik, mondok valamit: Bízzatok ISTENBEN! Támaszkodjatok Istenetekre!” (Ézs 50,10 The Message)

Ne alapozz a saját fényedre! Bízz Isten világosságában!

Ha Isten perspektívájából, nézőpontjából szeretnéd látni a problémáidat, akkor mélyülj el a Bibliában! Olvasnod, tanulmányoznod kell azt, és eltelítődni vele elmédben és szívedben, mert Isten akarata mindig megtalálható Isten igéjében.

Mindig meglep, hogy mennyi ember vár egy jelre Istentől ahelyett, hogy csak elolvasnák azokat az utasításokat, melyeket már adott. Ha a helyes ösvényen szeretnél járni az elkövetkező évben, akkor el kell mélyedned a Bibliában.

Isten ígéri, hogy vezet téged, ha te ezt engeded. Ő mondja: „Megfogom azoknak a kezét, akik nem ismerik az utat, akik nem látják, hová mennek. Személyes vezetőjük leszek, aki átvezeti őket az ismeretlen országon. Ott leszek, hogy megmutassam nekik, milyen utakat válasszanak, hogy biztosan ne essenek az árokba. Ezeket a dolgokat fogom tenni értük – ragaszkodom hozzájuk, egy percre sem hagyom el őket.” (Ézs 42,16 The Message)

Hagyd, hogy Isten legyen a te személyes vezetőd mostantól kezdve! Soha nem kell majd a sötétben botladoznod, ha hagyod, hogy az ő Igéjének fénye megvilágítsa az életedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Életed mely része van sötétségben, hol van szükséged Isten fényére, hogy világítson és utat mutasson?
  • Mi lett az eredménye annak, ha bíztál saját ösztöneidben, és nem kerested Isten igéjében az ő akaratát?
  • Hogyan akadályoz az időbeosztásod és a sok kötelezettséged abban, hogy minden nap időt tölts Isten igéjével?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.12.18.)

Szólj hozzá!

Egyszerűsítsd le az életed, hogy végezhesd Isten munkáját!

2021. december 24. 03:00 - daniella_89

woman-with-heart-shaped-stone-hands_1153-1108.jpeg

„Aki hagyja magát eltéríteni attól a munkától, amit én tervezek neki, az nem alkalmas az Isten királyságára.” (Lk 9,62 TLB)

Számtalan emberrel találkoztam, akik azt mondták, hogy szeretnék, ha Isten használná őket, viszont túl elfoglaltak. Saját napirendjük van. Megvannak a saját terveik, álmaik és vágyaik, és nincs idejük, amit Istennek adjanak.

Amennyiben valóban elhatároztad, hogy Isten szolgálatába akarsz állni, akkor meg kell kérdezned: „Uram, mit kell elhagynom? Mit kell kiiktatnom az életemből? Mik azok a korlátok, amik visszatartanak, eltérítenek hogy megfussam azt a versenypályát, amit te jelöltél ki a számomra?”

Az egyik legnagyobb dolog, ami korlátozhat, az eltérítés. Jézus ezt mondta a Lukács 9,62-ben: „Aki hagyja magát eltéríteni attól a munkától, amit én tervezek neki, az nem alkalmas az Isten királyságára.” (TLB)

Íme, néhány dolog a sok közül, ami eltéríthet életed küldetésétől:

Más emberek elvárásai. El kell döntened, hogy kinek kedvezel elsődlegesen az életedben. Csak egyetlen legfontosabb lehet!

Hobbik. Semmi rossz nincs abban, ha az embernek vannak hobbijai. Amennyiben viszont eltérítenek a legfontosabb dologtól, akkor el kell hagyni őket.

A múltad. Talán még nem engedted el azt, ami megtörtént – akár bűn, akár megbántódás, akár gyász. Az a baj ezzel, hogy amikor leragadsz a múltban, akkor nem tudsz a jelenben lenni, és egészen biztosan nem tudsz mit kezdeni Isten számodra kirendelt feladatával. A múltad elmúlt. Vége. El kell engedned.

Mit is kell elengedned? A Biblia azt mondja az 1 Korinthus 10,23-ban: „Mindent szabad, de nem minden használ.” (HCSB) Mit is jelent ez? A következőt mondja: Sok dolog nem feltétlenül rossz, ellenben nem szükséges. Az élet gyakran egy választás e két lehetőség között: „Vajon jót cselekszem?”, vagy „Megteszem a legjobbat?”

Ha az ördög nem tud rosszá tenni, akkor elfoglalttá tesz. Annyira lefoglal, hogy nem lesz időd a fontos dologra – szolgálatra, küldetésre, saját időre Istennel.

Nem tudsz mindent megtenni. Tedd meg azt, ami leginkább számít! Egyszerűsítsd le az életed, és ne hagyd magad eltéríteni attól, hogy Isten használhasson!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik a legfontosabb dolgok az életedben?
  • Gondolj azokra a jó dolgokra, amik életedben elsőbbséget élveznek. Volt, hogy valamelyik eltérített Isten legjobbjától az életedre nézve?
  • Szerinted miért vonják el olyan könnyen a figyelmünket azok a látszólag jó dolgok, amelyek mégsem az Istentől legjobbat jelentik?

Tedd ma Istent elsővé az életedben!

Olyan eltérített életet éltél, hogy sosem álltál még meg, hogy törődj a legfontosabb dologgal, ami számít – az üdvösségeddel? Ha készen állsz arra, hogy félretedd az elterelő dolgokat, és Jézusért élj, ezzel az imádsággal elkezdheted:

„Drága Istenem, szeretnék egy igazi, mély és maradandó hitet benned, és azért élni, ami igazán számít. Megvallom, hogy bűnt követtem el, és olyan életet éltem, ami tele van eltereléssel. Szükségem van a bocsánatodra és az irgalmadra. Köszönöm, hogy annyira szeretsz engem, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon a bűneimért, és így bocsánatot nyerhettem.

Jézus, te megígérted, hogy bárki, aki hisz benned, nem fog elveszni, hanem örök élete lesz veled a mennyben. Hiszek benned, és elfogadlak Uramnak és Megváltómnak. Szeretnélek téged követni, és úgy tölteni el életem hátralévő részét, hogy abban téged szolgállak. Ámen.”

Ha elmondtad ezt az imádságot, és befogadtad Jézust, kérlek küldj egy e-mailt nekem a Rick@PastorRick.com címre, és írd meg! Szeretnék néhány ingyenes kiadványt küldeni számodra, amik segítenek téged a Jézussal járás kezdetén.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.12.17. ford.:csmsdvd, daniella_89)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Hogyan tisztelheted meg Istent a testeddel?

2021. december 23. 03:00 - Lilla:)

 achieve-1822503_1920.jpg

"Nem tudjátok, hogy a testetek a Szent Szellem temploma, aki bennetek él Isten által? Nem saját magatok ura vagytok, Isten nagy árat fizetett értetek. Ezért aztán testetekkel Istent kell tisztelnetek." (1Kor 6,19-20 NLT).

Hallottátok már a "megszentelés" szót? Ez a szó azt jelenti, hogy oda kell szánnod valamit Isten tervének. Bármit neki szánhatsz. Mondhatod, hogy "Istenem, neked szánom ezt az autót - a te szolgálatod alá vetem. Istenem, neked szánom ezt a házat - a te céljaid alá rendelem."

Isten azt várja tőled, hogy a tested is szánd oda neki. A Bibliában ezt olvassuk: "Nem tudjátok, hogy a testetek a Szent Szellem temploma, aki bennetek él Isten által? Nem saját magatok ura vagytok, Isten nagy árat fizetett értetek. Ezért aztán testetekkel Istent kell tisztelnetek." (1Kor 6,19-20 NLT).

Hogyan tisztelheted meg Istent a testeddel?

Egyszerű a válasz: Gondoskodj róla!

A "szenteld meg a tested" lényegében azt jelenti, hogy "formába hozod". Ha azt akarod, hogy Isten használjon téged, akkor formába kell jönnöd! Ugyanis minél jobb állapotban vagy, annál több energiád van és Isten annál többet tud használni.

A Zsoltárok könyvének 119. részében a 73. versben azt olvassuk, hogy "Te alkottad a testem, Uram; segíts nekem, hogy odafigyeljek törvényeidre" (TLB). Isten lefektette a jó egészséghez vezető szabályokat. Nem csak azt várja tőled, hogy tiszta szíved legyen. Azt akarja, hogy karbantartsd a tested, hogy minél hatékonyabban használhasson téged.

Néhányan nem alszotok eleget, pedig megfelelő pihenésre lenne szükségetek. Néha a legszentebb dolog, amit tehettek az, ha alszotok egyet!

Néhány embernek oda kellene figyelnie az étkezésére. A Korinthusiakhoz írt levél 6. részének 13. versében a Biblia a túlzásba vitt étkezést a szexuális erkölcstelenséghez hasonlítja: "Igaz ugyan, hogy a test egy átmeneti dolog, azonban nincs mentség arra, ha teletömöd étellel vagy paráznaságra használod. Mivel a Mester adta neked a tested, tiszteld őt meg vele!" (The Message). Talán eszedbe sem jut megcsalni a házastársad, de Isten azt mondja, hogy épp úgy ahogy a paráznaság, a mértéktelen evés is a tested ellen elkövetett bűn. Isten komolyan elvárja tőled, hogy kontrolláld az étkezésed!

Vannak, akiknek rossz a testükhöz való hozzáállása. Nem törődnek vele, elutasítják ("Isten, én másikat akarok!") vagy tökéletesíteni akarják (például ahogy néhány testépítő dicsőíti a testét). Ehelyett Isten azt akarja, hogy tiszteld és óvd a tested. Miért? Mert Ő alkotta, Jézus fizetett meg érte és a Szent Szellem él benne.

Tehát mi a motivációd arra, hogy formába hozd magad? A Biblia ezt mondja: "Minden sportoló elszánt az edzéseit illetően. Ők azért teszik, hogy díjat nyerjenek, mely majd elhalványul, mi azonban egy örökkévaló díjért tesszük" (1Kor 9,25 - NLT). Motiváljon tehát az, hogy örömet szerezz Istennek!

A sportolók csak azért tartják formában magukat, hogy díjat nyerjenek. Előtted azonban egy örökkévaló díj lebeg, amikor kihozod a legtöbbet abból, amit kaptál és odafigyelsz a testedre, hogy Isten minél hatékonyabban használhasson itt a Földön.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez

  • A kialvatlanság, hogyan lehet kihatással az egész napodra? Hogyan hat a munkádra, a kapcsolataidra, a viselkedésedre?
  • Mit tehetsz ma azért, hogy egészségesebb étkezési szokásokat alakíts ki?
  • Amikor fizikai edzést kellene tartani, vannak, akik figyelmen kívül hagyják azt, mások pedig túlzásba viszik és dicsőítik a testüket. Mi lenne az egészséges középút?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.12.16.)

Szólj hozzá!

Nem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy Isten használjon téged

2021. december 22. 03:00 - Anika Enikő

„Ha tehát valaki megtisztítja magát a gyalázatostól, akkor olyan edénnyé lesz, ami tisztességes használatra szolgál; az az ember szent lesz, a ház urának hasznos, és minden jó cselekedetre kész.” (2Tim 2,21 ESV fordítás)

Nem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy Isten használjon téged; ám meg kell tisztítanod a szívedet.

Pál második levele Timóteusnak 2. fejezetének 21. versében ezt írja: „Ha tehát valaki megtisztítja magát a gyalázatostól, akkor olyan edénnyé lesz, ami tisztességes használatra szolgál; az az ember szent lesz, a ház urának hasznos, és minden jó cselekedetre kész. (2Tim 2,21 ESV)

Isten mindenféle embert tud használni. A félénkeket ugyanúgy, mint a társaságot kedvelőket. Embereket, korra és fajra való tekintet nélkül, akik különböző élethelyzetben vannak, és akik különböző háttérből valók. Férfiakat és nőket egyaránt. Isten használni fogja az egyszerű, és használni fogja a díszített edényeket is; valamint mind a nagy, mind a kis edényeket.

Ám van egy dolog, amit nem fog használni: a koszos edényeket. Belülről meg kell tisztulnod. És íme a jó hír: nem számít ki vagy, nem számít, hogy mit tettél, tisztává tudsz válni.

Hogy hogyan is lehetséges ez? Hogyan válhatsz tisztává? Egy egyszerű szó van erre: megbánás. Augusztinusz, a keresztény vezető, aki pár száz évvel élt Jézus után a következőket mondta: „A rossz cselekedetek megvallása a jó cselekedetek kezdete.” A Biblia pedig ezt mondja János első levele 1. fejezetének 9. versében: „Ha megvalljuk bűneinket Istennek, ő megtartja ígéretét, és azt teszi, ami helyes: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minden vétkünktől. (GNT)

A ’megvallani’ szó a görögben a homologeo. A homo azt jelenti ’ugyanaz’, és a logeo pedig azt, hogy ’beszélni’, tehát a homologeo szó szerinti fordítása azt jelenti, hogy ’ugyanazt beszélni’, amit Isten tesz a bűneimmel kapcsolatban.

Azaz egyetérteni Istennel: Istenem, igazad van. Nem hiba volt. Bűn volt. Helytelen volt.

Ez nem jelenti azt, hogy alkudozol Istennel („Nem teszem meg újra”). És nem azt jelenti, hogy megvesztegeted Istent („Ígérem, hogy minden nap olvasni fogom a Bibliát, ha megbocsátasz nekem”). Csupán elismered a bűnödet.

Ez lehet, hogy túl egyszerűnek tűnik a számodra. Lehet ezt kérdezed: „Minden amit tehetek az, hogy bevallom, elismerem a bűneimet, és Isten megbocsát nekem?” Igen! Ezt hívják kegyelemnek.

Íme ez az, amit tenned kell, ha valóban szeretnéd, hogy Isten használjon téged. Ezen a héten szánj időt arra, hogy leülsz egy jegyzetfüzettel vagy a naplóddal a kezedben, és megkérdezed Istentől: „Mi az ami helytelen az életemben? Fedd fel azt a számomra! Leírom, és bevallom ezt mind, és megvallom ezeket neked, Istenem.” Aztán, amikor Isten eszedbe juttat valamit, akkor írd azt le!

Amikor én ezt először csináltam, azt gondoltam, hogy könyvet fogok írni ezekből! És ezt azóta is sokszor megtettem. Készíts egy listát, majd írd rá az 1János 1,9-et, és mondd: „Istenem, bevallom ezeket a bűneimet neked. Ezek rosszak. Nem akarom ezeket az életembe.”

Kérd Istent, hogy tisztítsa meg az életedet! Isten meg fog bocsátani neked.

Ez a kezdő lépés ahhoz, hogy Isten elkezdjen használni téged. Meg kell tisztítanod a szívedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a különbség a hiba és a bűn között?
  • Mi a különbség a tökéletesség és a tisztaság között?
  • Mit változtathatsz az időbeosztásodban ahhoz, hogy napi szinten és rendszeresen leírd megbánásodat, bűnvallásodat? Milyen egészséges szokások segítenek ezt kialakítani?

Nincs kárhoztató ítélet azok számára, akik Krisztus Jézushoz tartoznak.

János evangéliuma 3. fejezetének 18. versében ez áll: „Azok, akik hisznek a Fiúban nem ítéltetnek meg. (GNT) Pál levele a rómaiakhoz 8. fejezetének 1. verse ezt mondja: „Nincs kárhoztató ítélet azok számára, akik Krisztus Jézushoz tartoznak.”

Ha kész vagy elfogadni ezt az ígéretet, ne félj Isten ítéletétől, és bízd életedet Jézusra, majd mondd el ezt az imát:

„Drága Jézus, megígérted, ha hiszek benned, minden, amit eddig tettem megbocsáttatik, és megismerem az életem célját. Ahelyett, hogy elítélnél, befogadsz engem, és egy napon befogadsz engem örök otthonodba a mennybe.

Megvallom bűneimet, és hiszem, hogy te Isten, és az én Megváltóm vagy. Befogadlak téged mint Uramat életembe. Köszönöm, hogy nem kell megdolgoznom és kiérdemelnem a megváltásodat, hanem mint a kegyelem ajándékát csak el kell fogadnom.

Átadom neked ma az életem minden területét, és az életem hátralévő részében nem magamat, hanem téged szeretnélek szolgálni. Alázattal neked szánom életemet, és arra kérlek, hogy válts meg engem, és fogadj be  családodba. Jézus nevében. Ámen.”

Ha ezen ima elmondásakor fogadtad be Jézust az életedbe, akkor írj nekem egy emailt a Rick@PastorRick.com e-mail címre, hadd tudjak erről, mert szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, ami segít megkezdened az utadat Jézussal.

(Daily Hope by Rick Warren, 2021.12.15.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása