Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten felkészített téged az újrakezdésre

2022. február 14. 03:00 - Lencsés Tamás

„Mindened megvan, ha Krisztus a tiéd, és a Krisztussal való egységed által beteljesedsz Istennel. Ő a legfőbb Uralkodó, aki minden más hatalom felett hatalommal rendelkezik.” (Kol 2,10 TLB)

Ha készen állsz az újrakezdésre, akkor szükséges egy személyes leltárt készítened. Ez azt jelenti, hogy számba veszed és értékeled, hogy milyen képességeidre építhetsz az újrakezdésnél. Amikor személyes leltárt készítesz, tedd fel magadnak ezt a három kérdést:

Mik az értékeid?

Vedd számba a testi, a tanulmányi és a pénzügyi értékeidet, és mint Isten gyermeke ne feledkezz meg a lelki értékeidről sem! Pál levele a kolosséiakhoz 2. fejezetének 10. verse szerint: „Mindened megvan, ha Krisztus a tiéd, és a Krisztussal való egységed által beteljesedsz Istennel. Ő a legfőbb Uralkodó, aki minden más hatalom felett hatalommal rendelkezik.” (TLB)

Mit tanultál eddig?

Szánj időt arra, hogy leírod azt, amit az életről, önmagadról, a családról, Istenről vagy bármi egyébről, ami eszedbe jut, tanultál. Pál levele a galataiaknak 3. fejezetének 4. verse azt mondja: „Egyáltalán nem jelentett semmit az összes tapasztalatod?” (GNT) Nem fogod elpazarolni a tapasztalataidat, ha tanulsz belőlük.

Különösen figyelj a fájdalmat okozó élményeidre, mert Isten soha nem pazarolja el a fájdalmat. Ahelyett, hogy szánalomra adnád a fejed, tanulj a saját fájdalmadból! Írd össze a tanulságokat! Hagyd abba a sajnálkozást, a hibáid ismétlését, és kezdj el tanulni belőlük! Miért? Mert a fejlődés mindig kudarcra épül. Így ismered fel azt, ami nem működik.

Azt is gondold végig, hogy mit tanított neked a Biblia! A Biblia azt mondja Pál második levele Timóteusnak 3. fejezetének 14. versében: „Hűségesnek kell maradnod azokhoz a dolgokhoz, amit tanítottak neked. Tudod, hogy igazak, mert tudod, hogy megbízhatsz azokban, akik tanítottak téged.” (NLT)

Ki segíthet neked az újrakezdésben?

A példabeszédek könyve 15. fejezetének 22. versében ez áll: „Szerezz be minden tanácsot, amit csak tudsz, és sikerülni fog, anélkül pedig kudarcot vallasz.” (GNT)

A büszkeség gyakran megakadályozza az embereket álmaik és céljaik elérésében. Ahelyett, hogy tanácsot kérnének, ragaszkodnak ahhoz, hogy maguk találják ki a dolgokat.

A Biblia szerint a büszkeség pusztuláshoz vezet. Azt is mondja, hogy Isten kegyelmet ad az alázatosoknak. Miért? Mert az alázatosak taníthatóak. Soha nem fogsz tudni újrakezdeni, ha úgy viselkedsz, mintha már megérkeztél volna. Szükséged van másokra, akik kimondják az igazságot, rámutatnak a vakfoltjaidra, bátorítanak és segítenek emlékezni Isten ígéreteire.

Ha alapos, őszinte leltárt készítesz az életedről, látni fogod, hogy Isten hogyan készített fel téged az újrakezdésre.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Miért gondolhatod, hogy gyakran többet tanulsz a kudarcokból, mint a győzelmekből?
  • Tanulékony embernek neveznéd magad? Miért igen, vagy miért nem?
  • Mik a lelki értékeid? Mi teszi őket értékké?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.02.07.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása