Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan legyenek céljaid bizonytalan időkben?

2022. február 15. 03:00 - csmsdvd

alakok.jpg

„Terveket kellene készítenünk – számítva arra, hogy Isten irányít minket.” (Péld 16,9 TLB)

Istent nem a panaszaid, sajnálkozásaid vagy elvárásaid mozgatják, hanem a hited. Máté evangéliuma 9. fejezetének 29. verse szerint: „A ti hitetek szerint történjék veletek!”
(NIV)

Az biztos, hogy hittel cselekszel, amikor valami olyasmit teszel, amit magad erejéből nem tudsz megtenni, olyat, amiben szükséges, hogy Istenre számíts.

Hited cselekedete a célok kitűzése. Sok embernek azért nincs életcélja, mert fél a bukástól, és nincs hite hozzá.

Amikor célt tűzöl ki magad elé, az olyan mintha azt mondanád: „Istenem, a segítségeddel ezt a célt erre a napra szeretném megvalósítani.” Az ilyen típusú cél a hited kijelentése, és Isten méltányolja a hitet.

Amennyiben a mai bizonytalan helyzetben nehezen tűzöl ki célt magad elé, mivel minden olyan gyorsan változik, akkor két dolgot tehetsz.

Először is különböző lehetséges forgatókönyvekhez kötött célokat állíthatsz. Ami azt jelenti, hogy több célt és több tervet készíthetsz attól függően, mi következik be. Például: „Eddig és eddig ezt és ezt teszem, ha ez meg ez következik be. Másfelől ha amaz valósul meg, akkor eddig és eddig azt és amazt teszem.”

A forgatókönyveken alapuló célkitűzés egy bevált módszer a jövőre való felkészülésre, mindamellet, hogy a bizonytalan időkben Istenre hagyatkozol. „Terveket kellene készítenünk – számítva arra, hogy Isten irányít minket.” (Péld 16,9 TLB)

Másodszor jellembeli célokra összpontosítasz tevékenységi célok helyett. Más szóval, olyan célokat tűzhetsz ki, amelyek azt mondják, mivé szeretnél válni, ahelyett hogy azt mondanád, mit szeretnél tenni. Milyenné szeretnél válni jövő ilyenkorra? Miben szeretnél más lenni? Hogyan tudnál jobban Krisztusivá válni? Milyen gyengeségeden szeretnél javítani?

Függetlenül attól, hogy a világ mennyire elszabadultnak érezhető, mindig választhatod a változást, hogy abban növekedjél, amilyen ember lenni szeretnél.

Itt az idő, hogy munkához láss! Ne azon elmélkedj, mi következhet be, hanem cselekedj hittel! A Biblia szerint: „Hit nélkül lehetetlen kedvesnek lenni Isten számára.” (Zsid 11,6 NIV) Amikor hittel cselekszel, Isten méltányolja céljaid, és segít elérned a legmagasztosabb célt: megdicsőíteni őt.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz melyik könnyebb: forgatókönyv vagy cselekményalapú célt állítani?
  • A jövő évig milyen módon szeretnél lelkileg növekedni? Milyen első lépést teszel ma, hogy elérd ez a célt?
  • Ha forgatókönyv alapú célt állítasz fel, mit kell elhagynod?

Ha sohasem hívtad még be Krisztust életedbe, akkor ma a következő egyszerű imát mondhatod: „Istenem, megértettem, hogy szükségem van rád. Újjá szeretnék születni. Megvallom, hogy bűnt követtem el ellened, és kérlek, bocsásd meg minden bűnömet. Jézus, befogadlak életembe mint Uramat és Megváltómat. A mai nappal teljes életemet átadom neked. Követni akarlak, és azt cselekedni, amit te mondasz nekem. Szeretném látni a te jövőképedet, célodat, tervedet az én életemmel. Kérlek, fogadj be családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen!”

Ha már befogadtad Krisztust az életedbe, akkor a következőképpen imádkozhatsz: „Atyám, segíts az életet a hit szemeivel látni! Szeretném a te jövőképed szerint látni azokat a dolgokat, amiket szeretnél, hogy megtegyek. Bízni fogok benned, és számítok a te nagy dolgaidra, ahogy haladok a hit útján, hogy nagy dolgokat érjek el neked. Következetesen kitartok az életemben a te terveid mellett. Jézus nevében imádkozom. Ámen!”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.02.08.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása