Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az egyház nem tökéletes; szeresd mégis!

2022. február 23. 03:00 - Besther

community-g2d3df4cd1_1920.jpg

„Legyetek türelmesek egymással, nézzétek el egymás hibáit a szeretetetek miatt!” (Ef 4,2 NLT)

Az egység életed bármely területén – a házi csoportodban, a gyülekezetedben vagy a családodban – megkívánja, hogy reális elvárásaid legyenek.

Nagyon sok ember támaszt irreális elvárásokat az egyházzal, a gyülekezettel szemben. Azt várni bármely egyháztól vagy gyülekezettől, hogy mindig mindent jól csináljon és mindig mindenki felé tökéletesen szolgáljon, teljesen irreális dolog.

Egy gyülekezet lehet egészséges, de sosem lesz tökéletes. Egy nem tökéletes emberekből álló csoport sosem lesz képes tökéletes közösséget alkotni.

A 119. zsoltár 96. verse ezt mondja: „Semmi sem tökéletes, kivéve a te szavaidat.” (TLB)

Ezen a bolygón minden elromlott – az időjárás, a gazdaság, a testünk, a kapcsolataink, az elménk. Itt semmi sem működik tökéletesen, kivéve Isten szavát. Ha tökéletességet vársz a gyülekezetedben, akkor készülj fel egy óriási csalódásra!

Amikor az emberek ideális gyülekezetről olvasnak könyveket, akkor cinikussá válnak. Miért? Mert olyasmit remélnek, ami nem létezik. Amikor meglátod, hogy Isten milyennek tervezte az igazi közösséget, akkor könnyen elkedvetleníthet a szakadék Isten szándéka és a valóság között.

Jézus szenvedélyesen szereti az ő egyházát még annak minden hibájával és kudarcával együtt is, és azt akarja, hogy te is így tegyél. Ha te krisztusi akarsz lenni, akkor neked is szeretned kell az egyházat annak tökéletlenségei ellenére is.

Vágyakozni az ideális után, és közben kritizálni a valóságot, a szellemi éretlenség bizonyítéka. Viszont megelégedni a valósággal anélkül, hogy törekednénk az ideálisra, önteltség. Az érettség az, amikor együtt élünk azzal a feszültséggel, hogy tudod, milyen lehetne az ideális, és mi a valóság.

Gyerekneveléskor sem várod meg, hogy a gyerekek felnőjenek, hogy szeresd őket; szereted őket fejlődésük minden szintjén. Hasonlóképpen meg kell tanulnod szeretni az embereket növekedésük minden szakaszában, és meg kell tanulnod a gyülekezetedet is szeretni növekedésének minden szakaszában.

Más hívők csalódást fognak majd okozni neked, de ez nem ok arra, hogy ne szeresd őket és ne légy velük közösségben. Velük fogsz élni az örökkévalóságban – tehát már most gyakorolnod kellene, hogyan szeresd őket jobban, ahogy Jézus.

„Legyetek türelmesek egymással, nézzétek el egymás hibáit a szeretetetek miatt!” (Ef 4,2 NLT)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor kísértést érzel, hogy kritizáld a gyülekezetedet, akkor mit kellene helyette tenned? 
  • Miért fontos, hogy az emberek tanácsadók és tanácsoltak legyenek egy gyülekezetben?
  • Hogyan szerezhetsz reális képet arról, hogy milyennek kellene lennie a gyülekezetnek, illetve mi kellene, hogy legyen a te szereped ebben? 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.02.16.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása