Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kis csoportra van szükséged, amikor kudarcot vallasz

2022. április 01. 03:00 - Mapetso

kiscsop.jpg

„Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.” (Mt 18,20)

Amikor Jézus megkezdte szolgálatát, az első dolga az volt, hogy egy kiscsoportot alakított. Tudta, hogy nehéz idők jönnek, és neki és a körülötte lévőknek fontos volt, hogy ne legyenek egyedül.

Közvetlenül Jézus letartóztatása után Péter – a tanítványok kis csoportjának egyik tagja – nagy kudarcot élt át: háromszor is tagadta, hogy ismeri Jézust. Péter azonnal gyászolni kezdte ezt a kudarcot, majd Jézus halála még nagyobb fájdalmat okozott (Mk 16,10).

Hová tűnt Péter a kudarca után és a gyászában? Rátalált a kiscsoportjára. A Biblia azt mondja, hogy néhány nappal Jézus halála után a tanítványok még mindig együtt gyászoltak (Mk 16,10).

Péternek könnyű lett volna elszigetelődnie, úgy tenni, mintha nem vallott volna kudarcot, és nem gyászolna. De tudta, hogy nem kell egyedül végigmennie az életen. Tudta, hogy mindannyian jobbak vagyunk együtt; közösségnek lettünk teremtve. Így együtt gyászolt a többi tanítvánnyal.

Ha nagy kudarcot vallasz, kövesd Péter példáját, és állj ellen a késztetésnek, hogy magadra maradj! Ha kudarcot vallasz, talán titokban akarod tartani. De ez a legrosszabb, amit tehetsz! Nem kell elmondanod mindenkinek, de el kell mondanod néhány embernek, akik szeretnek téged, imádkoznak érted és támogatnak.

Isten megígéri Máté 18,20-ban: „Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.”

Hosszú évek óta tagja vagyok egy kiscsoportnak a Saddlebacknél. Jézus több százszor megjelent ebben a csoportban szavaink, érzelmeink és imáink által. Isten újra és újra szólt hozzám a kiscsoport többi tagján keresztül.

Neked van-e hittestvérekből álló kiscsoportod vagy egyéb támogató hálózatod? Ha nem, akkor most, az elkerülhetetlenül bekövetkező válság előtt jött el a legjobb ideje annak, hogy ezt a támogatást kiépítsd magad körül.

A földi életben mindig bántó viharok és fájdalmak lesznek – számíthatsz rá. Ez igaz volt Péterre, és igaz rád is. Szerencsére Péternek volt egy kiscsoportja, amelyben már akkor három éve benne volt. Amikor elszenvedte a legnagyobb kudarcát, odamehetett hozzájuk, és megkérdezte: „Elrontottam?” És azt mondhatták neki: „Igen, elrontottad, de mi is elrontottuk.”

Péter hagyta, hogy a kiscsoportja támogassa őt. Biztatták egymást, és együtt élték át a kudarcot.

Erre van szükséged, amikor nehéz idők jönnek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha a kiscsoportod nem épp olyan hely, ahol az emberek megosztják egymással az élet küzdelmeit, mit tehetnél az átláthatóság és a bizalom ösztönzése érdekében a csoporton belül?
  • Mit gondolsz, miért szigeteljük el inkább magunkat oly gyakran, minthogy megosszuk gyászunkat másokkal?
  • A kudarcokon való átvezetésen túl milyen egyéb támogatást tud nyújtani egy kiscsoport?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.03.25.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása