Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem kell félned a haláltól!

2022. április 15. 03:00 - Lencsés Tamás

Majd így szólt: Jézus, emlékezzél meg rólam, amikor eljössz a te királyságodba! Jézus így felelt neki: Bizony mondom neked, ma velem leszel a paradicsomban.” (Lk 23,42-43)

Isten kegyelme, Isten irgalma valami olyan, amire egész életed során szükséged van, de különösen akkor, amikor elrontottál valamit, és amikor szükséget szenvedsz.

Isten kegyelmére a halál miatt van szükséged.

 A halál elkerülhetetlen. Egyszer mindannyian meg fogunk halni. A világ halálozási aránya továbbra is 100%-os!

Sokan félnek a haláltól, de Isten nem akarja, hogy te félj. Tulajdonképpen, Isten meg is mutatja, hogyan ne félj a haláltól.

Lukács evangéliumának 23. fejezete egy haldokló emberről szól, aki megkapta Isten kegyelmét. Talán emlékszel az esetre, amikor Jézust két bűnöző között a keresztre feszítették. A Biblia ezt mondja: Az egyik bűnöző, akit mellette lévő keresztre szögeltek, gúnyolódott Jézuson: „Nem te vagy a Krisztus? Mentsd meg magadat és minket is!”. A másik bűnöző azonban tiltakozott: „Nem féled az Istent? Hiszen te is ugyanazon ítélet alatt vagy! Mi ugyan jogosan, mert tetteink méltó büntetését kapjuk, de ő semmi rosszat sem követett el.” (Lk 23,39-41)

Az egyik bűnöző kigúnyolta Jézust, és úgy viselkedett, mintha a halál lenne az élet befejezése, de tévedett. A halál az örökkévalóság kezdete, akár a mennyben, akár a pokolban.

A másik bűnöző meg lényegében azt mondta: „Hát nem veszed észre a helyzeted komolyságát? Pillanatokon belül szemtől szemben fogsz állni Istennel, és te itt vagy, és becsmérled Jézust”. Aztán Jézushoz fordult, és így szólt: „Jézus, emlékezzél meg rólam, amikor eljössz a te királyságodba!”. (Lk 23,42)

Hogyan válaszolt Jézus? „Bizony mondom neked, még ma velem leszel a paradicsomban”. (Lk 23,43)

Ez aztán az utolsó pillanatos kegyelem! A tolvaj felismerte, hogy leginkább bűnei megbocsátására van szükség, nem pedig a fájdalomtól való megszabadulásra. Felismerte, hogy önmagát nem tudja megmenteni. Ezért egyszerűen azt mondta: „Emlékezz rám”. Erre Jézus azt mondta: „Ennyi bőven elegendő”. Jézus válasza megmutatta, hogy neki még a halál felett is hatalma van.

Ha elfogadod Jézus kegyelmét, nem kell félned a haláltól, annak köszönhetően, amit Jézus a kereszten tett.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mit mond neked Jézus azonnali válasza - „még ma velem leszel a paradicsomban” - arról, hogy mennyire készséges irgalmas lenni veled is?
  • Volt-e már olyan, hogy valaki kigúnyolta Jézust előtted? Hogyan reagáltál?
  • Jézus időt szánt arra, hogy kimutassa szeretetetét és irgalmát, még akkor is, amikor a kereszten haldoklott. Te is szánj időt most arra, hogy megköszönd Istennek irántad érzett mélységes szeretetét, és kérd hogy segítsen felismerni a lehetőségeket, amikor te is irgalmas tudsz lenni másokkal?

Húsvét ígérete: Nincs kárhozat azoknak, akik Krisztushoz tartoznak

Annak köszönhetően, amit Jézus tett a kereszten, nem kell félned a haláltól. Jézus már kiegyenlítette a te bűneid árát, és gyönyörű, mennyei örökkévalóságot készített neked. Azonban az örök életet nem jön magától. El kell fogadnod ezt az ajándékot úgy, hogy megbízol Jézusban. A Biblia azt mondja: „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék”. (Ef 2,8-9)

Ha még soha nem fogadtad el Isten kegyelmét, miért várnál tovább? Ha készen állsz arra, hogy átlépd ezt a vonalat, és meghozd azt a döntést, hogy Jézus követője leszel, imádkozd ezt az imát:

„Drága Istenem, szükségem van a te kegyelmedre. Tudom, hogy egy nap meg fogok halni, és szembe kell néznem az örökkévalósággal. Az itteni földi életemben sok mindent elszúrtam. Más dolgokat jobban szerettem nálad. Saját tervem szerint éltem, és nem a te terved szerint. Vétkeztem, és bocsánatodat kérem. Mostantól fogva te terved szerint akarok élni.”

„Jézus, köszönöm, hogy olyan irgalmas vagy, és hogy meghaltál értem a kereszten. Tudom, hogy nem érdemlem meg a bocsánatodat. Soha nem tudnék elég jó lenni ahhoz, hogy bekerüljek egy olyan tökéletes helyre, mint a mennyország. Ezért, akárcsak az a tolvaj a kereszten, én is azt mondom neked: „Emlékezz meg rólam.” Kérlek, hogy ments meg engem, nemcsak a pokoltól, hanem a sérelmektől, szokásoktól és megrögzöttségektől is, amelyekben újra és újra ugyanúgy elbukom.”

„Köszönöm irgalmasságodat! Kérlek, fogadj be a családodba! Mindezt azért kérem, amit Jézus tett értem a keresztfán húsvétkor. A te nevedben imádkozom. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.04.08.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása