Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Csak azt kezelheted, amit tudsz

2022. május 17. 03:00 - Tomes Lívia

hazafele.jpg

Ne gondolja magát többnek, mint amennyinek gondolnia kell, hanem arra igyekezzék mindenki, hogy józanul gondolkozzék az Istentől kapott hit mértéke szerint.” (Róm 12,3 NIV)

A változás első és legnagyobb akadálya életed minden területén az önteltség. Ez az önelégültség visszatart attól, hogy őszintén ránézz életednek azokra a területeire, ahol változtatnod kellene.

Tény, hogy mindenkinek változnia kell. Senkinek sincs mindene meg. Nekem sem. Nem vagyok tökéletes. Akit a világon a legjobban csodálsz, még ő sem tökéletes.

A Biblia azt mondja, hogy Isten Igéjén kívül semmi sem tökéletes ezen a Földön. A bűn miatt minden megromlott . És mi csak azzal foglalkozunk, hogyan nyűgözzük le az embereket. Úgy teszünk, mintha nálunk minden tökéletes lenne.

Ha valóban tartós változást szeretnél az életedben, akkor először fel kell mérned jelenlegi állapotodat és beismerned azt, hogy nem vagy tökéletes. Félre kell tenned a nagyképűséget, és be kell vallanod, hogy problémáid vannak a pénzügyeddel, az egészségeddel, vagy egyéb területen, amivel küzdesz az életedben.

A Róma 12,3 azt mondja: „Ne gondolja magát többnek, mint amennyinek gondolnia kell, hanem arra igyekezzék mindenki, hogy józanul gondolkozzék az Istentől kapott hit mértéke szerint.

Néha nem látod a valóságot más emberek segítsége nélkül. Van-e bátorságod megkérni másokat, hogy legyenek veled őszinték? Hajlandó vagy-e megkérdezni a hozzád legközelebb állókat: „Hol kell megváltoznom?”

Miért olyan fontos, hogy pontosan ismerd önmagad? Mert csak azt tudod kezelni, aminek tudatában vagy.

Ha nem ismered a hited mértékét, nem tudsz növekedni a hitedben. Ha nem ismered egészséged állapotát, nem tudsz fejlődni és az egészségben növekedni. Ha nem tudod, hogy hol tartasz anyagilag, akkor nem tudsz pénzügyi célokat kitűzni. Ha nem tudod, hogy hol tartasz lelkileg, szakmailag vagy kapcsolatodban, akkor nem tudsz fejlődni ezeken a területeken. Csak azon tudsz változtatni, aminek tudatában vagy.

Készen állsz a valódi változásra? Akkor először tedd félre beképzeltségedet, és mérd fel pontosan, hogy hol tartasz ma. Csak így láthatod meg azokat a területeket, ahol növekedned kell.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kik azok az emberek körülötted, akikkel nyíltan és őszintén beszélhetsz?
  • Életed mely területeit kell átértékelned, hogy reális célokat tűzhess ki a változásra?
  • Hogyan mérheted le a növekedésedet és a fejlődésedet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.10.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása