Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan maradjunk lelkesek egy életen át?

2022. május 19. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„Soha ne légy híján a lelkesedésnek, hanem őrizd meg azt, szolgálva az Urat. Legyetek vidámak a reményben, türelmesek a nyomorúságban, hűségesek az imádságban."(Róm 12,11-12 NIV) 

Ahhoz, hogy elérd a céljaidat, ki kell találnod, hogyan tudod hosszú távon fenntartani a lelkesedésedet. 

Ralph Waldo Emerson azt mondta: „Soha semmi nagyot nem sikerült elérni lelkesedés nélkül." Teljes szívemből hiszek ebben, és ez az életemre is érvényes. Legyen benned szenvedély és lelkesedés, különben soha nem fogsz célba érni.  

A legtöbben lelkes embernek tartanak – és az is vagyok. Nem egy hétig vagy hónapig voltam lelkes. A lelkesedésem nem lankadt egy év, öt év vagy tíz év után sem. Több mint harminc éve folyamatosan lelkesedem a kitűzött célokért. 

Hogyan teheted meg ezt? Hogyan maradhatsz lelkes nap mint nap a késések, nehézségek, zsákutcák, problémák, nyomás és kritikák ellenére? Hogyan maradhatsz lelkes több mint harminc éven át? 

A pozitív gondolkodás nem elég. Nem elég, ha felhúzod magad a pszichológiai bakancsodnál. Nem elég optimizmussal beszélni. 

Az, ahogyan egy életen át lelkes maradsz, a „lelkesedés” szóban található, amely a görög "en theos" szóból származik . Az En a görög „bent” szó. A Theos görög szó, jelentése „Isten”. Tehát az en theos azt jelenti, hogy „Istenben lenni”. 

Amikor Istenbe kerülsz, lelkessé válsz. Ez az a fajta lelkesedés, amelyet nem befolyásol a gazdaság, az időjárás vagy a körülményeid. Örökkévaló, mert az örökkévaló Istenhez vagy kötve. Krisztusban vagy. 

Pál elmondja, hogyan légy „Istenben” – lelkesedve – a Rómabeliekhez írt levél 12. fejezetének 11-12. versében: „Soha ne légy híján a lelkesedésnek, hanem őrizd meg azt, szolgálva az Urat. Légy örvendező a reményben, türelmes a nyomorúságban, hűséges az imádságban” (NIV). 

Ha el akarod érni a céljaidat, akkor Istentől kapott lelkesedést kell szerezned azáltal, hogy boldog vagy a reményben, türelmes a nyomorúságban, és hűséges az imádságban. 

Kezdd ezzel az imával ma: „Drága Istenem, nem akarok még egy napot nélküled tölteni, és a szívem minden részét irányítani. Neked szentelem magam. Élő áldozatként ajánlom fel magamat, mint az istentisztelet lelki cselekedetét."

„Alázatosan megvallom, hogy segítségre van szükségem. Azt akarom, hogy újítsd meg az elmémet, hogy úgy tudjak gondolkodni, ahogyan szeretnéd – Krisztus elméjével. Kérlek, bocsásd meg önteltségem. Nem akarok többet gondolni magamról, mint kellene. A hitemnek növekednie kell, és szükségem van a segítségedre, hogy mérhető célokat tűzhessek ki, hogy azokat kezelhessem. Bocsásd meg, hogy egyedül próbálok változni."

„Szeretettel szeretném megtölteni az életemet. Veled szeretném kitölteni az életem. Segíts nekem, hogy örömet szerezzek mások tiszteletében, és arra koncentrálni, hogy az életemet odaadjam neked és te gondoskodhass a szükségleteimről. A lelkesedésemet szeretném táplálni azzal, hogy benned vagyok. Segíts, hogy boldog legyek a reményben, türelmes a nyomorúságban és hűséges az imádságban. Jézus nevében imádkozom. Ámen." 


Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Hogyan próbáltál saját erődből hosszú időn keresztül lelkesedni egy cél eléréséért? Sikeres volt? 
  • Mikor tapasztaltad az istenadta lelkesedést? Mennyiben változtatta meg a cél felé vezető utadat? 
  • Életed mely szakaszában kell ma örömtelinek lenni a reményben, türelmesnek lenni a megpróbáltatásokban vagy hűségesnek az imában? 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.12.) 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása