Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan bocsátasz meg?

2022. június 01. 03:00 - Lencsés Tamás

„Isten mindent megtett! Elküldte Krisztust, hogy békét teremtsen közte és köztünk, és ránk bízta azt a munkát, hogy békét teremtsünk közte és mások között. Ez alatt azt értjük, hogy Isten Krisztusban volt békét és megbocsátást kínálva e világ embereinek. Nekünk pedig azt a munkát adta, hogy a békéről szóló üzenetét megosszuk. Azért küldött minket, hogy Krisztus nevében beszéljünk, és Isten könyörög, hogy hallgassátok meg az üzenetünket. Krisztus nevében beszélünk, és őszintén kérjük, hogy kössetek békét Istennel.” (2Kor 5,18–20 CEV)

1956-ban öt amerikai misszionárius indult Ecuador keleti Amazonas esőerdejébe, hogy másodszor is meglátogassa az elszigetelt Huaorani törzset. A nép kultúrája az ölés volt, és antropológiai tanulmányok szerint a törzs 54 százaléka gyilkosságban halt meg.

Nem sokkal azután, hogy a misszionáriusok kiszálltak a repülőgépből, a törzs tagjai halálra dárdázták őket. A brutális gyilkosságok az egész világot bejárták, és a Life magazin, a Time és a Newsweek címlapján szerepeltek. Számos újság beszámolt a férfiak haláláról, akik között ott volt Nate Saint és Jim Elliot is.

Néhány évvel később Elisabeth és Valerie Elliot (Jim felesége és lánya), valamint Rachel Saint (Nate nővére) beköltözött a huaorani faluba, hogy szeretetet és megbocsátást mutassanak, és szolgáljanak azoknak az embereknek, akik megölték a családjukat. Végül Mincaye, a törzs vezetője és az öt férfi, aki részt vett a misszionáriusgyilkosságban, mind keresztény lett.

Annak a fajta megbocsátásnak, amelyet Elisabeth Elliot és Rachel Saint tanúsított, nincs értelme, amíg Isten meg nem bocsátott neked. Ha már megtapasztaltad Isten megbocsátását, hogyan bocsátasz meg? Tedd meg azt a négy dolgot, amit ezek a nők tettek!

Mondj le a bosszúállás jogáról! Pál apostol levele a rómaiakhoz 12. fejezetének 19. verse azt mondja: „Ne próbálj meg bosszút állni! Hagyd, hogy Isten álljon bosszút!” (CEV) Bízd ezt Istenre! Ő majd gondoskodik róla, és sokkal jobb munkát végez, mint amire te valaha is képes lennél.

A gonoszságra jósággal felelj! Honnan tudod, hogy mikor bocsátottál meg valakinek teljesen? Tulajdonképpen imádkozhatsz azért, hogy Isten áldja meg azt a személyt, aki megbántott. A Biblia azt mondja: „Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket; áldjátok azokat, akik átkoznak titeket; imádkozzatok azokért, akik rosszul bánnak veletek!” (Lk 6,27–28 NIV)

Ismételd ezeket a lépéseket, amíg szükséges! Máté evangéliuma feljegyez egy beszélgetést Jézus és Péter között a megbocsátásról: „Péter odament az Úrhoz, és megkérdezte: »Hányszor bocsássak meg valakinek, aki valami rosszat tesz nekem? Hétszer elég?« Jézus így válaszolt: »Nemcsak hétszer, hanem hetvenhétszer!«” (CEV) Néha a megbocsátás folyamatos.

Ments meg másokat Isten megbocsátásának örömhírével! A Biblia azt mondja Pál apostol második levele a korinthusiakhoz 5. fejezetének 18–20. versében: „Isten mindent megtett! Elküldte Krisztust, hogy békét teremtsen közte és köztünk, és ránk bízta azt a munkát, hogy békét teremtsünk közte és mások között. Ez alatt azt értjük, hogy Isten Krisztusban volt békét és megbocsátást kínálva e világ embereinek. Nekünk pedig azt a munkát adta, hogy a békéről szóló üzenetét megosszuk. Azért küldött minket, hogy Krisztus nevében beszéljünk, és Isten könyörög, hogy hallgassátok meg az üzenetünket. Krisztus nevében beszélünk, és őszintén kérjük, hogy kössetek békét Istennel.” (CEV)

A megbocsátás nehéz dolog. De könnyebbé válik, ha nem próbálsz többé magadtól megbocsátani, hanem ehelyett azért bocsátasz meg másoknak, mert Isten már megbocsátott neked.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért olyan nehéz lemondani a bosszúállás jogáról?
  • Milyen kapcsolatban van szükséged arra, hogy a rosszra jóval válaszolj? Mi az egyik módja annak, hogy ezt ezen a héten megtehesd?
  • Kit ismersz, akinek szüksége van arra, hogy hallja Isten békességről és megbocsátásról szóló üzenetét?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.25.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása