Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az alázat építi a kapcsolatokat

2022. augusztus 11. 03:00 - daniella_89

 

92d0e76cb9994d568825daf92900350c-1024x575.jpeg

Légy alázatos, és tartsd többre a másikat saját magadnál.” (Filippi 2:3, NCV-fordítás)

Az öntelség tönkreteszi a kapcsolatokat. Különböző megnyilvánulási módjai lehetnek, például a kritika, a versengés, az akaratosság vagy a felszínesség.

Az a probléma az önhittésggel, a gőgösséggel az, hogy saját magunkat tévesztjük meg vele. Ha túl önközpontú vagy, nem fogod ezt észrevenni a saját életedben – viszont mindenki más igen.

A Példabeszédek könyvének 16:18-as igeverse szerint "Pusztulást hoz a gőgösség, az öntelt viselkedés romba dönt." (NCV-fordítás). Szeretem ennek az igeversnek a Message-fordítás szerinti kifejtését: „Először az elbizakodottság, azután az összeomlás – minél nagyobb az egó, annál nagyobb a zuhanás."

Míg a önteltség mérgezi a kapcsolatokat, az alázat pont az ellenkezőjét teszi: építi azokat. A Filippi 2:3 elmondja, hogyan küzdd le az önhittséget alázattal: „Légy alázatos, és tartsd többre a másikat saját magadnál.” (Filippi 2:3, NCV-fordítás)  Péter I. levelének 3:8-as igeverse ezt tovább részletezi: „Éljetek mindannyian harmóniában, legyetek együttérzőek, szeressétek egymást, legyen bennetek könyörület és alázat.”

Hogyan tudunk növekedni az alázatban? Úgy, hogy hagyjuk, hogy Jézus Krisztus elkezdje átvenni az irányítást a gondolataink, a szívünk, a magatartásunk és reakcióink felett.  Az Efezusiakhoz írt levél 4:23-24 része így szól: „Engedjétek, hogy a Szentlélek megváltoztassa a gondolkodásotokat és új emberré tegyen!” (CEV-fordítás)

A kapcsolatoknak van egy alaptörvénye: olyanná válsz, amilyen emberekkel töltöd az idődet. Ha mogorva emberekkel töltesz időt, magad is zsémbesebbé válsz. Ha vidám emberekkel, akkor te is vidámabb leszel.

Ha alázatosabb szeretnél lenni, tölts több időt Jézus Krisztussal, mert Ő alázatos. Ahogy egyre több időt töltesz vele imádság és az Ő Igéjének olvasása által, úgy egyre jobban megismered és egyre inkább hasonlóvá válsz hozzá.

A Filippi 2:5-6 így fejezi ki ezt: Ugyanaz a lelkület legyen bennetek, ami Jézus Krisztusban volt. Bár Ő Isten volt, nem úgy gondolt az Istennel való egyenlőségre, mint amihez ragaszkodnia kellene.” (NLT-fordítás)

Jézus az alázatosság tökéletes példája. Azért jött az mennyből a Földre, hogy emberré váljon, köztünk éljen, életét adja értünk és feltámadjon értünk. Amikor Ővele töltesz időt, alázatosabbá válsz. Ez az alázat pedig építi a kapcsolataidat.

 Segítők kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen közös jellemvonásaik és szokásaik vannak azoknak az embereknek, akiket alázatosnak tartasz?
  • Hogyan nyilvánul meg az, hogy másokat többre tartasz magadnál?
  • Mit gondolsz, hogyan kellene Isten Szent Lelkének változtatnia a gondolkodásmódodon, hogy jobban hasonlíts Jézusra?

 Készen állsz arra, hogy megalázd magad és elfogadd Isten bocsánatát?

Isten megígérte, hogy aki hisz Jézusban, azok számára nincsen kárhoztató ítélet. Azért küldte el Jézust, hogy megmentsen a bűneidtől. A kereszthalálával megfizetett minden rosszért, amit tettél, és amit még tenni fogsz. Azzal, hogy feláldozta magát a bűneidért és neked adta az Ő igazságát, lehetségessé tette, hogy kapcsolatod legyen Istennel, az Atyával.

És az örömhírnek itt még nincs vége. Isten feltámasztotta Jézust a halálból, bebizonyítva ezzel, hogy hatalma van a bűn és a halál felett. Ez pedig lehetővé tette, hogy az örökkévalóságot Ővele töltsd a Mennyországban.

Ha készen állsz arra, hogy megalázd magad és átadd az életed Jézus Krisztusnak, kezdd ezzel az egyszerű imádsággal: "Drága Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok, és most a bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a Te Fiad. Hiszem, hogy Ő meghalt a bűneimért, és hogy Te feltámasztottad Őt. Bízni akarok Őbenne mint Megváltómban, és követni akarom Őt mint Uramat ettől a naptól fogva. Kérlek, vezesd az életem, és segíts megtenni a Te akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.08.04.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása