Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Okos dolog türelmesnek lenni

2022. augusztus 23. 03:00 - Anika Enikő

“Okos dolog türelmesnek lenni.” (Péld 14,29 CEV)

Az életedben van apály, és van dagály. Isten néha azt akarja, hogy gyorsan cselekedj, de néha azt akarja, hogy lassíts le. Ahogy a Példabeszédek könyve 14, 29 mondja: „Okos dolog türelmesnek lenni” (CEV).

Ma és holnap megnézzük, hogy Isten milyen esetekben akarja azt, hogy lassíts le.

Először is, mindig lassan kell haladnod és cselekedned, ha nem vagy minden ténynek a birtokában. Kultúránk imádja az lobbanékonyságot és a spontaneitást. Azt mondja, hogy az azonnali, és a zsigerből hozott döntések a helyesek.

Valószínűleg többször hallottad már a mondást, hogy tedd azt, amit a szíved diktál. De a Biblia azt mondja: „Csalárdabb a szív mindennél, és gonosz az; kicsoda ismerhetné azt?” (Jeremiás 17,9 KJV).

Az érzések gyakran rossz irányba vezetnek. Tehát az önmagadon kívüli igazságra kell hagyatkoznod.

A Biblia egyértelműen ezt mondja: „Micsoda szégyen, és milyen ostobaság a tények ismerete nélkül dönteni.”  (Példabeszédek 18,13 TLB).

Tehát ha még nem ismered az összes tényt, akkor lassíts. Ne hagyatkozz az ösztöneidre, a szívedre vagy az érzéseidre. Szánj időt arra, hogy az objektív igazságot keresed.

Másodszor pedig cselekedj lassan, ha megbántottak, ha dühös vagy, illetve ha kedvetlen és lehangolt vagy. Amikor idegesek vagyunk, hajlamosak vagyunk azonnal lereagálni a dolgokat és megtorolni azokat, ahelyett, hogy inkább bölcsen cselekednénk.

Jakab levelének az első fejezetének a 19. verse azt mondja: „Legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, és késedelmes a haragra,” (NIV).

Nézd csak meg az egymásutániságot ebben a versben. Azt mondja, gyors, lassú, lassú. Ha gyors vagy a meghallásra, és késedelmes a beszédben, akkor automatikusan lassabban válsz dühössé. De ha lassú vagy a meghallgatásban és gyors a szólásra, akkor igen hamar dühös leszel.

A Példabeszédek 15, 18 elmondja mit tegyél: “Ha elveszíted a türelmed bajba kerülsz; ám ha nyugodt és türelmes mardasz lecsendesegik a veszekedés.” CEV)

A Példabeszédek 15, 28  eképpen mondja: “ Az igaz megfontolja szívében, hogy mit mondjon.” Más szóval, az istenfélő emberek előbb gondolkodnak, és csak aztán beszélnek.

Lesz idő, amikor megbántanak, amikor dühös leszel és lehangolt; de ez része az életnek. Amikor ez történik veled, akkor lassíts. A Példabeszédek 14,29 mondja: “A haragra késedelmes bõvelkedik értelemmel; aki pedig hirtelen haragú, nagyokat hibázik.”

Ne hozz gyors döntéseket, mert meg fogod bánni őket; és ugyanez igaz arra is, ha nem vagy minden ténynek a birtokában. Ahelyett, hogy csak „követnéd azt amit a szíved diktál”, szánj időt a lassításra, és hozz óvatosan döntéseket.

Ne feledd!  Okos dolog türelmesnek lenni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj arra, amikor legutóbb túl gyorsan hoztál meg egy döntést. Milyen következményekkel járt?
  • Mikor lassítottál le mostanában, annak érdekében, hogy körültekintően dönthess? Hogyan láttad, Isten miképpen vezetett téged ebben?
  • A Jakab levele 1,19 azt mondja: „ Legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, és késedelmes a haragra,” (NIV). Ezek közül melyik a legnehezebb számodra? Hogyan fogod elkötelezni magad a legnehezebb gyakorlása mellett?

Rábíztad Jézusra az életedet?

A Biblia azt mondja, hogy csak úgy juthatsz a mennybe, ha Istenben bízol; az ő Fiában, Jézus Krisztusban. Nem érdemelheted ki az utat a mennybe: „Kegyelemből üdvözültetek, hit által – és ez nem tőletek van, hanem Isten ajándéka – nem cselekedetek által, hogy senki ne dicsekedhessen” (Efézus 2. 8,9 NIV).

Ha készen állsz megvallani bűneidet, és Jézusra bízni az életedet, kezdd ezzel az imával:

„Kedves Istenem! Megígérted, hogy ha hiszek Jézusban, minden rossz, amit valaha elkövettem, megbocsáttatik; megtanulom életem célját, és egy napon majd örökké  a mennyei otthonodba fogadsz.

Megvallom bűneimet, és alárendelem magam Jézusnak, mint Megváltómnak és Uramnak. Jézusom, követni és szolgálni akarlak téged. Alázatosan neked ajánlom az életem, és arra kérlek, hogy ments meg és fogadj be a családodba. A te nevedben imádkozom. Ámen."

Ha azt iménti ima elmondásakor fogadtad be Jézust a szívedbe, kérem, írj nekem a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, amelyek segítenek elindulni Jézussal az utadon.

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.08.16)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása