Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan álljunk ellent a pusztító erőknek?

2022. november 13. 03:00 - Ivanyina Krisztina

 Odisha's Tryst With 8 Cyclones Since 1999 - odishabytes

"Többé ne legyünk kiskorúak, akik mindenféle tanítás szelében ide-oda hányódnak és sodródnak az emberek csalásától, tévútra csábító ravaszságától."(Ef 4,14)

A természetben az egyik hatalmasabb erő a szél, a vihar. A Biblia sokszor használja ezeket hasonlatként, metaforaként. Vannak viharok, amik próbákat, bajokat, konfliktusokat és kísértéseket hoznak. De Isten segít, hogy mindegyiknek ellenálljunk. Pál apostol Efézusbeliekhez írt levelében, a 6. fejezet 13. versében azt mondja:„ Vegyétek fel Isten fegyverzetét, hogy ellenállhassatok a gonosz napon, és mindent leküzdve megállhassatok.

Az "ellenállni" szó eredeti jelentése itt az, hogy "sértetlen maradni a pusztító erő hatásától”. Az egyik legjobb módja annak, hogy sértetlen maradj az élet viharaitól, ha kapcsolatban maradsz lelki családoddal.

Isten soha nem szánta neked azt, hogy egyedül vészeld át a nehéz napokat. Az egyik első dolog, amit Isten mondott: „Nem jó az embernek egyedül lenni” (1Móz 2,18). Itt most nem csak arról beszélek, hogy házastársaddal családot alapítasz-e vagy sem. Az a lényeg, hogy szükséged van egy lelki családra, akik támogatnak, és akikkel kapcsolatban tudsz maradni akkor is, amikor viharos orkánok süvöltenek körülötted. Az egyik fő ok, amiért Jézus létrehozta egyházát, az volt, hogy neked is legyen olyan családod, aki mindig támogat.

Ezt láthatod az Efézusbeliekhez írt levél 4. fejezetének 11, 12 és 14. versében: És ő „adott” némelyeket apostolokul, másokat prófétákul, ismét másokat evangélistákul vagy pásztorokul és tanítókul, hogy felkészítse a szenteket a szolgálat végzésére, Krisztus testének építésére, ... ,hogy többé ne legyünk kiskorúak, akik mindenféle tanítás szelében ide-oda hányódnak és sodródnak az emberek csalásától, tévútra csábító ravaszságától".

Ebből a részből megtudhatod, hogy Isten egyháza Isten eszköze, amit azért alkotott, hogy az embereknek jobb élete legyen. Néhány embernek olyan tehetséget adott, ami ezt segíti. Én is ezek közé tartozom. Lelkész és tanár vagyok. De az ajándékaim nem az én javamat, hanem mások javait kell szolgálják.

Egy másik dolgot is megtudhatsz ebből a részből: „az apostolok, próféták, evangélisták, lelkipásztorok és tanítók” feladata, hogy egyházát ne "fújják el" hamis eszmék és az „új tanítások mindenféle szele”. Az emberek hite könnyen megváltozik. Idén így hisznek, jövőre pedig másképp. De nemcsak az emberek elképzelései és hite változik, hanem az rendelkezésre álló információk is. Semmi sem idejétmúltabb, mint egy 10 évvel ezelőtti, a számítógépekről vagy az anatómiáról szóló könyv. Használhatatlan, mert mindig új dolgokat fedezünk fel.

De az igazság soha nem változik! Ami 2000 évvel ezelőtt igaz volt, az 2000 év múlva is igaz lesz. A Bibliában Ézsaiás könyvének 40. fejezetében, a 8. vers ezt mondja: „Elszárad a fű, elhervad a virág, de Istenünk Igéje mindörökre megmarad.”

Manapság, a kultúránkban számos "átváltoztató szél" van, amik egyértelműen megtévesztőek. Ezek csalások, hazugságok és féligazságok. Ne hagyd, hogy "kimozdítsanak és elfújjanak!". Ehelyett, maradj kapcsolatban egyházi családoddal, közösségeddel!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Láttad, hogy egy gyülekezeti család – akár a tiéd, akár másé – hogyan tud támogatást nyújtani egy nehéz időszakban?
  • Írd le azt a békesség vagy bizonyosság érzést, amit Ézsaiás próféta szavainak elolvasása után érzel: „Elszárad a fű, elhervad a virág, de Istenünk igéje mindörökre megmarad”!
  • Milyen módon hatottak rád azok az emberek, akik olyan "tévútra csábító ravaszsággal, csalással" próbálnak becsapni, amik igazságnak tűnnek” (Ef 4,14)?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.06.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása