Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan tervezzük az életünket?

2022. november 18. 03:00 - R.K.A.

2022_11_11_kep.jpg

„Mi tervezhetünk, de az Úr határozza meg a lépteinket.” (Példabeszédek 16:9, NLT fordítás)

Amikor az életedet tervezed, tudnod kell, hogy Isten sokkal nagyobb mértékben járul hozzá a terveid sikeréhez, mint te magad – de a te közreműködésed is nélkülözhetetlen. Az Ószövetségben Nehémiás jó példája az olyan embernek, aki tudja, hogy a terveinek megvalósulása Istenen múlik.

Amikor Nehémiás Artaxerxész király pohárnoka volt, meghallotta, hogy szülővárosát, Jeruzsálemet lerombolták és védtelenné vált. A hír nyugtalanította, ezért elhatározta, hogy hazamegy Jeruzsálembe és újjáépíti a városfalat. De tudta, hogy terv nélkül nem boldogulna.

A Bibliában azt olvassuk, „Mi tervezhetünk, de az Úr határozza meg lépteinket.” (Példabeszédek 16:9, NLT fordítás).

Nehémiás arra vonatkozó terve, hogy hogyan jut el Jeruzsálembe, hét lépést mutat, amelyek nekünk is segítenek abban, hogy hogyan tervezzük saját életünket. Az első két lépés a következő:

1. lépés: Kérd Isten kegyelmét az életedre.

Nehémiás tudta, hogy azt nem kérheti csak úgy a királytól, hogy engedje haza építkezni. Ezért imádkozott, és Isten kegyelmét kérte: „Uram, kérlek, hallgasd meg imámat! … Kérlek, adj ma nekem sikert és add, hogy jóindulattal legyen hozzám a király. Helyezd a szívére, hogy legyen jóindulatú hozzám.” (Nehémiás 1:11, NLT fordítás).

Isten támogatása Isten kegyelme, és erre van szükséged ahhoz, hogy a terveidet megvalósítsd és beteljesítsd. Figyeld meg, hogy Nehémiás hogyan imádkozott: „Kérlek, adj nekem sikert”. Néha azt gondoljuk, hogy nem kellene Istentől sikert kérni. De nincs abban semmi rossz, ha sikerért imádkozol, amikor bízol Istenben, hogy megtesz valamit.

2. lépés: Készülj fel egy adódó lehetőségre, majd várj.

Nehémiásnak várnia kellett, mielőtt alkalma volt beszélni a tervéről a királynak. Aztán egy nap, „négy hónappal később Artaxerxész császár étkezéséhez Nehémiás szolgálta fel a bort” (Nehémiás 2:1, GNT fordítás). Mivel Nehémiásnak előtte sok ideje volt a felkészülésre, pontosan tudta, mit akar mondani a királynak.

Amikor imádkozni kezdesz egy tervért, jövőképért, vagy álomért, amit Istentől szeretnél kapni, akkor Isten általában nem válaszol azonnal. Gyakran vár, hogy lássa, mennyire gondolod komolyan a dolgot. Vajon miközben várakozol tovább imádkozol és tervezel? Ha igen, akkor felkészült leszel arra, hogy megnyisd az ajtót, amikor a lehetőség kopogtat.

Holnap további három olyan dolgot fogunk megvizsgálni, amelyeket Nehémiás tett a terve elkészítésekor, és amelyeket te is használhatsz, amikor megtervezed az életedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj egy olyan alkalomra, amikor anélkül készítettél terveket, hogy Isten bölcsességét és kegyelmét kérted volna! Mi lett az eredménye?
  • Milyen hitbeli lépést tehetsz meg ma, miközben arra vársz, hogy megnyíljon előtted a lehetőség ajtaja?
  • Mit kellene újjáépíteni a családodban, a munkahelyeden, a közösségedben, a városodban vagy az országodban? Imádkozz és kérd Isten bölcsességét, irányítását és kegyelmét, miközben kidolgozod a tervedet.

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.11.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása