Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hét lépés az Istenfélő tervezéshez

2022. november 20. 03:00 - papk

steps-3614468_640.jpg

Ha az Úr úgy akarja, élünk és megvalósítjuk terveinket. 

Jakab 4:15(GW fordítás).

Megvizsgáltuk Nehémiás modelljét Isten által ihletett tervek elkészítéséhez. Eddig ezeket a lépéseket tanultuk meg:

1. lépés: Kérd Isten kegyelmét az életedre.

2. lépés: Készülj fel a lehetőségre, majd várj.

3. lépés: Számíts rá, hogy félni fogsz, de ne engedd, hogy ez megállítson!

4. lépés: Pontosan határozd meg a célodat!

 5. lépés: Tűz ki egy határidőt.

 Íme Nehémiás utolsó két lépése az életterv kidolgozásában. 

6. lépés: Számíts előre az akadályokra.

A tervezési folyamat magában foglalja a problémák előrejelzését. A Példabeszédek 27:12 azt mondja, "Az értelmes ember figyeli az előtte álló problémákat és felkészül rájuk." (TLB fordítás). 

Nehémiás végig gondolta az összes lehetséges problémát, amivel szembe kell néznie. Aztán azt mondta a királynak: "Hajlandó lennél nekem leveleket adni az Eufrátesz folyó nyugati tartományának helytartói számára, hogy biztonságosan tudjak utazni Júdába? Szükségem lesz még fára, hogy újraépítsem a kaput az erőd közelében, és több fára lesz szükségem a várfal megépítéshez és egy lakóhely építéséhez nekem. És hálás lennék egy levérért Ászáfnak, aki a királyi erők felügyelője. Nehémiás 2:7-8 (CEV fordítás)

Először, Nehémiás engedélyt kért a királytól, hogy Jeruzsálembe mehessen. Azután védelmet és gondoskodást kért. Nehémiás egy pohárnok volt, nem egy profi építő, mégis mivel négy hónapot töltött imádkozással és tervezéssel, előre látta az akadályokat, meghatározta az igényeit és kiszámolta a költségeket. 

7. lépés: Bízz Istenben, hogy minden szükségedet kielégíti. 

Még akkor is bízhatsz Istenben, ha a dolgok nem úgy alakultak, ahogyan tervezted. A lelki érettség jele, hogy felismered Isten kezét a számodra kedvező és nem kedvező tervek mögött. Isteni célkitűzés azt mondja," Ha az Úr úgy akarja, élünk és megvalósítjuk terveinket." Jakab 4:15 (GW fordítás). 

A király megadott mindent, amit Nehémiás kért, és Nehémiás Istent magasztalta ezért: "És a király teljesítette ezeket a kéréseket, mert Isten kegyelmes keze volt rajtam" Nehémiás 2:8 (NLT fordítás).

Nehémiás nem mondta, "Nézd, hogy elterveztem mindent!"

Ő azt mondta, "Nézd meg mit tett Isten."

Mit szeretnél, mit csináljon Isten életed elkövetkező hat hónapjában, a következő évben, vagy a következő öt éveben? A nagyszerű terv ezzel a hét lépéssel kezdődik, amit Nehémiás követett. Próbáld meg követni ezeket életedben és figyeld meg, hogy működik Isten életedben. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  •  Mik azok a mindennapi akadályok, amik megakadályozzák célod elérését? Hogy tudsz jobban előre tervezni, hogy legyőzd ezeket az akadályokat? 
  • Isten az életed mely területén adott sikereket? Szánj időt arra, hogy ezért hálát adsz Istennek, és hogy "kegyelmes keze" rajtad van akkor is, ha terveid még nem sikeresek. 
  • Hogyan tudod Jézust még hűségesebben követni, hogy az Ő bölcsessége megmutatkozzon a terveidben? Milyen lépést teszel ma ennek érdekében?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.13.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása