Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Jézus csapatjátékos volt. És te?

2022. november 25. 03:00 - ReveSz

 

person in red sweater holding babys hand

"Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, föl tudják segíteni egymást. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki. Éppígy, ha ketten fekszenek egymás mellett, megmelegszenek; de aki egyedül van, hogyan melegedhetne meg? Ha az egyiket megtámadják, ketten állnak ellent. A hármas fonál nem szakad el egyhamar." (Pré 4,9-10, 12)

Isten soha nem akarta, hogy elszigetelten, mindent egyedül próbálj megtenni. A siker akkor következik be, ha másokkal együtt dolgozol.

Nehémiás többek között azért volt sikeres Jeruzsálem újjáépítésében, mert a munkát sok ember által kezelhető feladatokra bontotta. A Nehemiás könyvének 3. fejezete szerint 18 csapat segített a javításokban, és 21 alkalommal olvashatod ott a "mellette" vagy "mellettük" kifejezést.

Nehémiás azt akarta, hogy az emberek megértsenek valamit. Tartott nekik egy buzdító beszédet, ami valahogy így hangzott: "Ha elfáradtok és elcsüggedtek, csak nézzetek balra és jobbra, és látni fogjátok a mellettetek dolgozó embereket. Rá fogtok jönni, hogy nem vagytok egyedül. Egy csapat tagjai vagytok."

Segített az embereknek, hogy valami nagyobb dolog részének érezzék magukat, mint ők maguk. Ezt úgy érte el, hogy a munkához megteremtette az emberek között a csapatszellemet.

Az Újszövetség 58 alkalommal használja az "egymás" kifejezést. A Biblia azt mondja, hogy szeressük egymást, segítsük egymást, szolgáljuk egymást, hordozzuk egymás terheit, és így tovább. Így alakul ki a csapatszellem.

Miért elengedhetetlen a csapatszellem a céljaid eléréséhez?

A Biblia azt mondja: "Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, föl tudják segíteni egymást. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki. Éppígy, ha ketten fekszenek egymás mellett, megmelegszenek; de aki egyedül van, hogyan melegedhetne meg? Ha az egyiket megtámadják, ketten állnak ellent. A hármas fonál nem szakad el egyhamar." (Pré 4,9-10, 12).

Pál apostol megértette a csapatszellem kialakításának ezt az elvét. Soha egyetlen szolgálatát sem végezte egyedül. Mindig vitt magával egy csapatot. Ugyanez igaz Jézusra is. Az egész szolgálatát egy 12 fős csoporttal végezte. Valójában az első dolog, amit Jézus a szolgálatában tett, az egy kis csoport létrehozása volt.

Talán azért erölködsz a célod eléréséért, mert egyedül mentél neki. Ne feledd, hogy soha sem arra születtél, hogy közösség nélkül élj. Az a munka, amit Isten számodra szánt, mindig másokkal együttműködve fog megvalósulni.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Nézd meg azokat az embereket, akik "balra és jobbra tőled" dolgoznak. Milyen a csapatszellem érzése velük az oldaladon?
  • Milyen következményeket tapasztaltál az életedben, amikor egyedül próbáltál valamit elérni? Ha visszamehetnél, milyen változtatásokat eszközölnél?
  • Hogyan működik jobban, ha három vagy több ember - nem csak kettő - dolgozik együtt egy feladaton?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.18.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása