Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Helyesen teszed, ha pihensz

2022. december 04. 03:00 - Antal Péter Dávid

nov27.jpg

"Emlékezz meg a nyugalom napjáról, és szenteld meg azt!" (2Móz 20,8)

Sokan nem tudják milyen értékes az elegendő pihenés. De Isten tudja, hogy megfelelő pihenés nélkül nehezen tudsz azzá válni, akinek Ő szeretne látni téged.

A pihenés annyira fontos Isten számára, hogy még a Tízparancsolatba is beleírta: "Emlékezz meg a nyugalom napjáról, és szenteld meg azt! Hat napon át dolgozz, és végezd mindenféle munkádat! De a hetedik nap a te Istenednek, az ÚRnak nyugalomnapja.” (2Mózes 20,8-10).

Ha túlfeszítve dolgozol kora reggeltől késő estig, ki fogsz égni, pedig Istennek nem ez szándéka veled. Azt akarja, hogy pihenj eleget.

A Bibliában, a Királyok első könyvében Illés prófétának komoly pihenésre volt szüksége, miután összecsapott egy bálvány istennek, Baálnak 450 istentelen prófétájával. Abban az időben Aháb király és Jezabel királyné, arra vezette Izraelt, hogy kövessék ezt a bálvány istent. Egy drámai pillanatban, Illés próféta egész Izrael előtt, arra kérte Istent, hogy küldjön le tüzet és a tűz égesse el az előkészített áldozatot, így bizonyítva, hogy Ő az egyetlen igaz Isten.

Isten elküldte a tüzet – de az élménytől Illés érzelmileg és fizikailag teljesen kimerült. Később meghallotta azt is, hogy a királynő merényletet tervez ellene, ezért elmenekült és elrejtőzött egy barlangban. Illés annyira csüggedt és levert volt, hogy arra kérte Istent, ölje meg.

Mi volt Isten megoldása Illés depressziójára? Isten enni adott neki, majd hagyta, hogy aludjon. Később Isten felébresztette, megint megetette és visszaküldte aludni. Illés evett és aludt, evett és aludt.

Talán ez lenne az, amit most neked is utánoznod kellene!

Amikor a saddlebacki gyülekezet elindításakor, egy depressziós időszakon mentem keresztül, minden szombat délután elautóztam a tengerpartra és néhány órán keresztül csak a hullámokat néztem. Megnyugtatott, és segített leküzdeni a fáradtságomat, a frusztrációmat és a félelmeimet.

Megfigyeltem akkor, hogy az apállyal a víz elmegy, de aztán a dagállyal mindig visszajön. Amikor a part leapad, a parton mindenféle szemét és törmelék, hordalék látható. A part nem néz ki túl jól, amikor a víz eltűnik. De dagálykor, a víz mindig visszatér!

Ma, ha nagyon fáradt vagy – olyan fáradt, hogy már alig bírod – ne add fel! Vissza fog jönni a dagály.

Szakíts időt a pihenésre, és emlékezz: „Örökkévaló Isten az ÚR, ő a földkerekség teremtője! Nem fárad el, és nem lankad el, értelme kifürkészhetetlen. Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi.” (Ézsaiás 40:28-29)

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Gondolj egy olyan időszakra, amikor az egyszerű étkezés és alvás nagymértékben segített egy fáradtsággal teli vagy egy depressziós időszakodban! Milyen szemmel is jó látható hatása volt ennek?
  • Van olyan hely, ahova pihenni és imádkozni jársz? Ha nincs ilyen, hol találsz olyan helyet, ahol nem zavar semmi, békés és megnyugtató?
  • Mit jelent emlékeztetni Istent az olyan ígéreteire, mint amit az Ézsaiás 40:28-29-ben olvasunk? Hogyan teheted meg ezt ezen a héten?

Jézusban ma megnyugvást találhatsz

Jézus azt mondja a Máté 11:28-29-ben: Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek.”.

A stressz legnagyobb forrása az, ha megpróbálod Jézus Krisztustól elszakadva élni életed. Ha elszakadsz Istentől, az olyan, mintha "kihúznának a konnektorból" – nincs energia az életedben.

Hogyan kapcsolódhatsz tehát Istenhez? Jézus azt mondja, csatlakozz hozzá, és add neki életedet. Ha készen állsz erre, most elmondhatod ezt ebben az imádságban: „Jézusom, sok stressz van ma az életemben. Mindet át akarom adni neked. Azt akarom, hogy életem minden területét te irányítsd. Minden gondomat és tervemet – egész életemet – át akarom neked adni, és életem Urává akarlak tenni. Tudom, hogy ez az egyetlen módja a valódi pihenésnek, és annak, hogy megvalósítsam azt a célt, amit számomra kitűztél.

„Istenem, tudom, hogy szeretsz, és lehetővé tetted, hogy veled töltsem az örökkévalóságot. Megvallom, hogy vétkeztem ellened, és saját önző vágyaim szerint éltem, és bocsánatodat kérem. Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy fizessen bűneimért azzal, hogy meghalt értem, és ezzel elfogadhatóvá tett számodra. Köszönöm, hogy felajánlottad nekem az újrakezdést és a veled való kapcsolatot. Mindezt Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, akkor kérlek, tudasd velem és írd meg nekem egy angol nyelvű emailben a Rick@PastorRick.com címre. Szeretnék küldeni neked pár angol nyelvű ingyenes anyagot, ami segítségedre lehet a Jézussal való közös utazásod megkezdésében.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.27.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása