Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A karácsony választási lehetőséget kínál

2022. december 30. 03:00 - papk

napiremeny.jpg

 „Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűnét!”János 1:29 (ESV fordítás).

A megváltás az, amikor valaki megfizet a bűneidért, hogy bocsánatot nyerj, és megigazulva távozz. Ők töltik helyetted az időt. Fizetik a büntetést. Minden olyan dologért, amit rosszul csináltál, valaki más fizetett.

 Jézus Krisztus ezt tette érted. Jézus nem csak karácsonykor jött a Földre. Tökéletes életet is élt, így az áldozata elegendő volt Isten ítéletének kielégítésére. Minden bűnöd ki lett fizetve a kereszten.

Egy napon Jézus Galileából jött, hogy Keresztelő János megkeresztelje a Jordán folyóban. Amikor János látta, hogy jön, így szólt: „Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűnét!” (János 1:29 ESV fordítás).

Minden zsidó ember ismeri ennek a versnek a szimbolikáját. A zsidó hitben évente egyszer húsvétkor egy tökéletes, makulátlan bárányt áldoztak fel a világ megváltásának jelképeként.

 Miután Jézus Krisztus meghalt a kereszten a mi bűnünkért, többé nem volt szükség jelképes állatok feláldozására. Jézus halála és feltámadása előtt azonban a más emberek bűnéért feláldozott báránynak makulátlannak kellett lennie. Csak a tökéletes élet volt elfogadható ahhoz, hogy meghaljon az emberek minden tökéletlensége miatt. És ez az oka annak, hogy Jézus – Isten Báránya, aki tökéletes életet élt – kielégíthette Isten igazságosságát a bűnnel szemben a halála által. 

Amikor a vallási vezetők, akik Jézust keresztre akarták feszíteni, Pilátushoz vitték, a római helytartó kihallgatta Jézust, és elismerte, hogy teljesen ártatlan: „Ekkor Pilátus összehívta a főpapokat és a népet, és így szólt hozzájuk: ezt az embert elém hoztátok, hogy félrevezette az embereket. És miután kihallgattam őt előttetek, íme, nem találtam bűnösnek az ellene felhozott vádjaitokban” Lk 23,13-14 (ESV fordítás). 

Pilátus nem talált hibát Jézusban. Nem látott semmilyen bűnt vagy bűncselekményt, amiért Jézust meg kellene büntetni. 

Ha nem ismerted el, hogy Jézus Krisztusnak joga van úrrá lenni az élete felett, mit találtál benne rossznak? Milyen alapon utasítod el, amit érted tett? Milyen indokkal utasítod el őt, mint Megváltódat?

Pilátus lehetőséget adott az embereknek, hogy eldöntsék, mit kezdjenek Jézussal. Miután a római katonák megkínozták Jézust, „kijött a töviskoronával és a bíborköntösben. Pilátus így szólt hozzájuk: „Íme, az ember!” János 19:5(ESV fordítás). 

Ahogyan Jézus idejében az embereket arra hívták, hogy „íme, az ember”, Isten meghív téged is, hogy nézd meg Jézust, akit elvett minden bűnödet, amit valaha elkövettél vagy el fogsz követni. 

A karácsony a valaha volt legjobb hírrel érkezik – és választási lehetőséget kínál: Mit kezdesz Jézussal? 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Hiszel abban, hogy Jézusnak joga van, hogy az egész életed ura legyen? Miért vagy miért nem?
  • A karácsony Jézus születését ünnepli, de rámutat keresztre feszítésére és feltámadására is. Miért fontos mindezt elismerni karácsonykor?
  • Kivel oszthatod meg a valaha volt legjobb hírt ezen a héten, hogy számukra ez a karácsony legyen a legjelentősebb?

Mit választasz Jézussal kapcsolatban?

A Biblia azt mondja: „Kegyelemből üdvözültetek, hit által – és ez nem tőletek van, hanem Isten ajándéka – nem cselekedetek által, hogy senki ne dicsekedhessen” Efézus 2:8-9 (NIV fordítás).

 A karácsony választási lehetőséget kínál. Elfogadod-e Isten üdvösségének ajándékát Jézuson keresztül, vagy sem? Ha készen állsz rá, hogy az életedet rászánd, akkor mondd el ezt az imát:

 „Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok, és bocsánatot kérek tőled. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Hiszem, hogy meghalt bűneimért, és te feltámasztottad őt.
Jézus, bízni akarok benned, mint Megváltómban, és a mai naptól fogva követni akarlak téged, mint Uramat. Vezesd életemet, és segíts teljesíteni akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen." 

Ha imádkoztál, hogy elfogadtad Jézust, kérlek, írj nekem a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem (angolul). Szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, amelyek segítenek elindulni Jézussal.

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.12.23.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása