Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Istent vagy a pénzt szolgálod?

2022. július 31. 03:00 - gerbeaud

"Egy szolga sem szolgálhat két úrnak... Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak." (Lukács 16,13)

Ha Isten azt mondaná neked, hogy adj oda valamit, és te azt mondanád: "Istenem, bármi mást oda tudnék adni, de ezt nem", akkor nem te birtokolod azt a dolgot - az a dolog birtokol téged.

Lukács 16,13 azt mondja: "Egy szolga sem szolgálhat két úrnak... Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak".

El kell döntened, hogy kit vagy mit fogsz szolgálni - és az adakozásod tükrözni fogja a döntésedet. Ha Isten az életed Ura, akkor a pénztárcád Urának is kell lennie.

Volt egyszer egy gazdag ember, aki a tizedét messze meghaladóan adakozott keresztény célokra. De nem volt ez mindig így vele. Évekkel ezelőtt találkozott egy pénzügyi tanácsadóval. Miután egy ideje beszélgettek, a pénzügyi tervező fogott egy papírlapot, és rajzolt egy dobozt. A dobozon kívülre két dolgot rajzolt: egy dollárjelet, amely a pénzt jelképezte, és egy keresztet, amely pedig Krisztust jelképezte.

Azt mondta: "Hallom, hogy két dolog verseng a figyelmedért. Addig nem tudok segíteni az életed megtervezésében, amíg meg nem mondod, hogy ezek közül a dolgok közül melyiket szeretnéd annak a doboznak a közepén, ami az életedet jelképezi".

A gazdag ember egy pillanatig elgondolkodott, majd azt mondta: "azt akarom, hogy Krisztus legyen az életem középpontjában". Ez volt a fordulópont - ekkor kezdett el befektetni az örökkévalóságba.

Ha valaki rajzolna egy dobozt, ami az életedet jelképezi, és megkérdezné, hogy mi van a központjában, mit mondanál? Egy keresztet vagy egy dollárjelet tennél a dobozba? A bankszámlakivonatod alátámasztaná a válaszodat? Mondhatod, hogy valami az első helyen áll az életedben, de az, ahogyan az idődet töltöd és a pénzedet költöd, elárulja az igazságot.

Amikor a pénzügyeidről van szó, két kulcsfontosságú döntést kell hoznod: Először is, ki lesz az urad? Másodszor, hova fekteted a pénzed - az örökkévalóságba vagy a jelenbe?

Jézus azt mondta: "Gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem törnek be, és nem lopják el. Mert ahol a te kincsed van, ott lesz a te szíved is." (Máté 6,20-21)

Istennek nincs szüksége a pénzedre. Neki az kell, amit az képvisel: a szíved. Megmutathatod Istennek, hogy a teljes szíved az övé azzal, hogy átadod neki a pénzed feletti irányítást. Kötelezd el magad ma arra, hogy adj neki és mások szolgálatára aszerint, amire Ő kér téged.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Miért ragaszkodnak az emberek gyakran olyan erősen a pénzhez?
 • Istennek nincs szüksége a pénzedre. Hogyan befolyásolja ennek ismerete a tized fizetéséhez való hozzáállásodat?
 • Mit szeretnél a "dobozod" központjába? Milyen változásokat igényelne az életedben ez a döntés?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.24.)

Szólj hozzá!

Ne aggódj! Bízz Istenben!

2022. július 30. 03:00 - sznezsa


kepkivagas_2.JPG

„És ugyanaz az Isten, aki gondoskodik rólam, dicsőséges gazdagságából ellát majd benneteket Jézus Krisztus által mindennel, amire szükségetek van.” (Ef 4,19 NLT fordítás)

Lehetsz hős az egyik nap, míg másnap egy senki; egy nap milliomos, de a következő napon földönfutó. Nem számít, hogy mennyit keresel és hogy mennyit spórolsz, a pénzügyi helyzetek bizonytalanok.

Szóval aggódsz. De mit mond a Biblia a pénz miatti aggódásról?

 1. Esztelenség. Máté evangéliuma 6. fejezetének 25. verse így szól: „Ne aggódjatok életetek miatt, hogy mit esztek vagy mit isztok, sem testetek miatt, hogy mibe öltöztök! Nem több az élet az eledelnél s a test a ruhánál? (NIV fordítás) Az életedben lesznek félelmeid, de a pénzhiánytól nem kell tartanod. Még a teljes csőd sem győzhet le téged! Az élet több, mint a dolgok felhalmozása. Azzal törődj, ami igazán fontos!
 2. Természetellenes. Jézus emlékeztette az embereket, hogy Isten teremtményének nem kell aggódnia. „Nézzétek az ég madarait! Nem vetnek, nem aratnak, csűrbe sem gyűjtenek – mennyei Atyátok táplálja őket. Nem többet értek ti náluk? (Mt 6, 26 NIV fordítás)
 3. Szükségtelen. (Mt 6, 30) A pénzügyi félelmek abból fakadnak, hogy félreérted Istent, és azt, hogy mit ígért neked. Felelősséget vállalt a szükségleteidért. Jézus azt mondta: „Nézzétek a mezők virágait, hogyan nőnek: nem fáradoznak, nem szőnek-fonnak… Ha Isten így öltözteti a mezei virágot… akkor benneteket nem fog sokkal inkább felöltöztetni? (Mt 6, 28-30, NIV fordítás) Isten a te Atyád; és a gyermeke vagy; gondoskodni fog a szükségleteidről.

Amikor aggódsz, Istent próbálsz játszani. Felelősséget vállalsz valamiért, amiről Isten azt mondta, hogy Ő fog gondoskodni róla. Pál az mondja a Filippieknek írt levél 4. fejezetének 19. versében: „És ugyanaz az Isten, aki gondoskodik rólam, dicsőséges gazdagságából ellát majd benneteket Jézus Krisztus által mindennel, amire szükségetek van.” (NLT fordítás)

Isten tudja, mi történik az életedben – és a pénztárcádban. Minden igényedet ismeri, még mielőtt megkérdeznéd. És bízhatsz benne, hogy gondoskodik rólad!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

 • Néha az érezhető, hogy a pénz a legfontosabb dolog az életben? De mik a valóban fontosabb dolgok az életedben a pénznél is?
 • Hogy lehet egyensúlyban tartani az Istenben vetett bizalmat és a pénzügyeid jó kezelését, a jó sáfárkodást?
 • Milyen ígéretek bátoríthatnak a Szentírásból, amikor el kezdenél aggódni a pénz miatt?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.23.)

Szólj hozzá!

Az adakozó szív négy féle magatartása

2022. július 29. 03:00 - Erika1832

„Mindenki úgy adjon, ahogyan adni_jo.pngelőre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert "a jókedvű adakozót szereti Isten". (2. Kor 9,7 NLT)

Amikor az adakozásról van szó, Istent sokkal jobban érdekli, hogy mi van a szívedben, mint az, hogy mi van a pénztárcádban. Amit igazán akar, az a te hajlandóságod – nem a vagyonod.

A Biblia azt mondja a 2. Korinthus 9,7-ben: Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert "a jókedvű adakozót szereti Isten" (NLT). Ez a vers négy kulcsfontosságú szívbéli magatartásra mutat rá, amelyeknek ott kell lenniük benned, amikor adsz.

1. Átgondoltan adj, ne hirtelen felindulásból. Az adakozás legszellemibb módja az, amikor átgondolod, imádkozol érte, majd eldöntöd, hogy mennyit adsz. Isten azt akarja, hogy az adakozásod jelentőségteljes és értelmes legyen az életedben – ezért akarja azt, hogy tervezd meg előre.

2. Adj lelkesen. Ne csak azt gondold: "Adnom kell!" Adj, mert tudod, hogy Isten valami nagy dolgot fog cselekedni a szívedben, amikor nagylelkű emberré válsz.

3. Adj önként. Bármikor, amikor valaki kényszerít téged, hogy adj, ne adj. Isten úgysem fogja megáldani az ilyen fajta adakozást. De amikor úgy érzed, hogy Isten adakozásra hív, itt az ideje, hogy nagylelkűen és önként adj!

4. Adj vidáman! Adj örömmel! A "felajánlás" egyik görög szavának ugyanaz a gyökere, mint a "vidám" szónak. Isten azt akarja, hogy élvezd az adakozást, amikor neki és másoknak adsz.

Legközelebb, amikor azon gondolkodsz, hogy adj-e, vagy mennyit adj, ne feledd, hogy Isten legnagyobb gondja a szíved. Ha megfontoltan, lelkesen, önként és jókedvűen adsz, akkor tudod, hogy ez egy ajándék, amelyet Isten megáld!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

• Isten azt akarja, hogy átgondoltan, lelkesen, önként és vidáman adj. Ezek közül melyik a legnehezebb számodra? Melyik a legkönnyebb? Miért?

• Mi az egészséges, megfelelő módja annak, hogy reagálj azokra a helyzetekre, amikor nyomást érezel, hogy adj?

 • Mit tesz Isten a szívedben a jelenlegi adakozási szokásaid és döntéseid révén?

Daily Hope by Rick Warren (2022.07.22.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Spórolj a holnapra, ne csak a mának élj

2022. július 28. 03:00 - Anita.B

pexels-maitree-rimthong-1602726.jpg“A bölcs ember spórol a jövőre, de a bolond költekezik, amire csak akar.” (Péld 21,20 TLB ford.)

John D. Rockefeller korának leggazdagabb embere volt és gyakran kérdezték őt gazdagságának titkáról. Válasza a 10-10-80 elveként vált ismertté. Elmondta az embereknek, hogy úgy gazdagodott meg, hogy a pénze első tíz százalékát elajándékozta; a második tíz százalék a megtakarításba ment, és a maradék nyolcvan százalékból élt.

A Példabeszédek 21,20 azt mondja, “A bölcs ember spórol a jövőre, de a bolond költekezik, amire csak akar” (TLB).

A megtakarítás a egyik módja annak, hogy Isten próbára tegye pénzügyeidet — hogy lássa, felelős leszel-e azért, amit adott neked. Ha most a jövőre spórolsz, helyesen teszed. Ha nem teszel félre semmit, az egyszerűen butaság. Isten azt akarja, hogy adj tizedet (jövedelmed első tíz százalékénak adományozása a gyülekezeten keresztül), majd azt akarja, hogy takarékoskodj a jövőre.

Gondolhatod azt, hogy nem tudsz megélni a bevételed nyolcvan százalékából, de ha így van, akkor valószínűleg a lehetőségeiden túl költekezel. Nem gazdálkodsz jól a pénzeddel; többet költesz, mint amennyi valójában van. Ne feledd, Isten próbára tesz téged a pénzügyeiden keresztül. Azt akarod, hogy Isten hűségesnek találjon a pénzedet illetően?

A 10-10-80 elv pontosan az ellenkezője annak, amit a legtöbb kultúra tanít. A kultúra azt mondja, hogy először fizesd ki az összes számlát — de akkor talán nem marad pénzed megtakarításra és tizedfizetésre. Isten azt mondja: “Először fizess nekem, utána magadnak (megtakarítást), és utána fizesd ki a számláidat.” Ez az a sorrend, amelyet Isten megáld — és azt akarja, hogy állíts fel olyan költségvetést, amely lehetővé teszi ezt a rendet.

Ha nem teszel félre semmit, akkor “élj a mának” mentalitásod van. Ez a fajta gondolkodásmód azt mondja:”Most megvan, ezért most elköltöm. Felejtsd el a holnapot!”

Isten nem csak azt akarja, hogy a holnapra gondolj. Azt akarja, hogy tervezd meg a holnapot, hogy legyen elég ahhoz, hogy megtedd a dolgokat, amelyekre ő elhív.

Okos dolog, ha ma elhalasztasz egy vásárlást, amivel holnap jobban meg tudod valósítani a céljaidat. És meg tudod csinálni! A megtakarítás spirituális fegyelem, és Isten megad minden kegyelmet, amelyre szükséged van a nehéz lépések megtételéhez.

Ne csak a mának élj! Tanulj meg megtenni mindent, hogy pénzt takaríts meg a jövőre nézve. Ez Isten módszere a cselekvésre.

Amikor figyelmen kívül hagyod Isten alapelveit, anyagi feszültséget szítsz. Ha Isten módszere szerint cselekszel, akkor nyugodt leszel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Mi akadályoz meg abban, hogy megtakarítsd bevételed egy részét?
 • Milyen szempontból van “élj a mának” mentalitásod a pénzügyeiddel kapcsolatban?
 • Hogyan láttad Isten gondoskodását, amikor először tisztelted meg őt tizeddel?

Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.21.

Szólj hozzá!

Hogyan kezdjük el az adósságból való kilábalást?

2022. július 27. 03:00 - ReveSz

"Ne tartsd vissza az adósságod visszafizetését."

Példabeszédek 3:27 (TLB fordítás)

Isten világosan kifejti a Bibliában, hogy mit gondol az adósságról. A Példabeszédek könyve azt mondja: "Ne tartsd vissza adósságod visszafizetését" (Példabeszédek 3:27 TLB fordítás). A Római levélben pedig ezt olvashatjuk: "Ne maradjon adósságod kifizetetlenül" (Róma 13:8 NIV fordítás).

Ezt valószínűleg már ösztönösen is tudod, de Isten világossá teszi a Bibliában: Az adósság nem jó dolog.

Mégis sok ember fuldoklik az adósságban. Továbblépve hajlandóak lennének fizetni, ha csak befejezhetnék a fizetést ott, ahol eddig voltak.

Isten is ezt akarja neked. Azt akarja, hogy visszafizesd, amivel tartozol, hogy megáldhasson a pénzügyeidben. De az adósságodból való kilábalás nem könnyű. Először is el kell kötelezned magad, hogy megteszed, aztán pedig tervet kell készítened hozzá. Nézzük meg ezt a két lépést.

Kötelezd el magad, hogy megszabadulj az adósságtól. Bizonyára észrevetted, hogy könnyű eladósodni. Még csak gondolkodni sem kell rajta. De az adósságból nem lehet csak úgy kigördülni. Meg kell fordulnod, és meg kell kezdened egy hosszú mászást vissza a hegyre. Ez kemény döntést igényel, és elkötelezettséget az idő és a fegyelem mellett, ami az adósságból való kilábaláshoz szükséges.

Könnyű egyedül érezni magunkat ezen a hegymászáson. De Isten pontosan tudja, hogy hol vagy! Ő már régen megértette, hogy ez fog történni. És a problémáid közepette is segíteni akar neked, erősíteni és növekedni akar benned. Ő veled van ebben a kihívásban. Nem vagy egyedül.

Készíts tervet az adósságból való kilábalásra. Az adósságból való kilábalás napról napra, lépésről lépésre történő feladat. És olyan szóval jár, amit a legtöbb ember nem szeret: fegyelem. Azt jelenti, hogy nem veszünk meg valamit, elhatározzuk, hogy ezt megtesszük, azt pedig nem.

A Biblia azt mondja a Példabeszédek 21:5-ben: "A jó tervezés és a kemény munka jóléthez vezet, de az elhamarkodott költekezés szegénységhez" (NLT fordítás).

Ha eladósodtál, ne hagyd figyelmen kívül a Biblia e figyelmeztetését: Vigyázz az elhamarkodott költekezéssel. Ha eladósodtál, akkor fájdalmaid lehetnek tőle - és a lehető leggyorsabban ki akarsz jutni a fájdalomból. Ez pedig csábító, hogy egérutat válasszon.

De ahelyett, hogy sietős egérutat hajszolnál, keresd Isten tervét. Aztán kötelezd el magad a terv mellett, és határozd el, hogy mindent megteszel a céljaid eléréséért.

Képzeld el, hol lehetsz egy év múlva, ha szorgalmas lépéseket teszel az adósságmentesség érdekében. Aztán határozd el, hogy minden nap megteszed ezeket a lépéseket, Isten bölcsességében és kegyelmében bízva, hogy megteszed a nehéz dolgot.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Miért küzdenek sokan azzal, hogy fegyelmezetten kezeljék a pénzügyeiket?
 • Ha most nem lenne adósságod, mi lenne más az életedben?
 • Képzeld el, hogy hol szeretnél lenni anyagilag egy év múlva. Mit kell tenned minden nap azért, hogy elérd ezt a célt?

(Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.20)

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása