Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan lehet helyreállítani a kapcsolatot?

2022. május 29. 03:00 - gabormel

jason-leung-xrqlwqzcz4m-unsplash-1024x773.jpg

„Így ha áldozatot mutatsz be az oltárnál a templomban, és hirtelen eszedbe jut, hogy valakinek valami baja van veled, hagyd ott az áldozatodat az oltárnál! Menj, és békülj ki azzal a személlyel! Aztán gyere, és ajánld fel áldozatodat Istennek!” (Mt 5,23-24 NLT)

Mi jut eszedbe a megbocsátásról? Szerinted a megbocsátás azt is jelenti, hogy úgy folytatjuk a kapcsolatot, mintha mi sem történt volna? Nem! – És valójában nem is kellene ezt jelentenie.

Ha valaki jelentős sérelmet okoz, ami a kapcsolat megszakadásához vezet, a megbocsátás nem azt jelenti, hogy változtatások nélkül folytatható a kapcsolat. Valójában a megbocsátás és a kapcsolat folytatása két külön dolog.

A megbocsátás az, amit a sérelmet szenvedett fél tesz. Azonban a sérelmet elkövető személy feladata, hogy megtegye azt, ami a kapcsolat helyreállításához és újrakezdéséhez szükséges. Nem elég csak annyit mondani: „Sajnálom!”

A Biblia három dolgot tanít az elkövetőnek, hogy elkezdje helyreállítani a megromlott kapcsolatot:

A kapcsolat helyreállításához szükséges a megbánás. Más szóval igazán szomorú vagy amiatt, amit tettél. Nem csak azt mondod: „Sajnálom!”, hanem azt: „Tévedtem. Sajnálom. Kérlek, bocsáss meg nekem!” Sajnálatodat fejezheted ki, hogy elfelejtettél elintézni valamit a házastársadnak, vagy véletlenül nekimentél valakinek az élelmiszer áruházban, azonban a nagyobb vétkekhez bűnbánat szükséges. Amikor megbánsz valamit, elismered, hogy tévedtél, kifejezed valódi bánatodat, és bocsánatot kérsz.

A kapcsolat helyreállítása kárpótlást igényel. Némely esetben valamiféle fizikai kárpótlás megadása szükséges. Még ha meg is bocsátanak, nem jelenti azt, hogy azon nyomban mentesülsz a tetteid következményei alól. Előfordulhat, hogy továbbra is törlesztened kell a társadalomnak, vagy egy egyénnek amiatt, ami a tetteid által megrongálódott vagy megsemmisült.

A kapcsolat helyreállításához a bizalom újraépítése szükséges. A bizalom helyreállítása hosszú-hosszú ideig tarthat. Ha megbántottál valakit, ideális esetben az illető azonnal megbocsát neked. Azonban nem kell, hogy azonnal meg is bízzon benned. A megbocsátás a kegyelemre épül, és feltétel nélküli; a bizalmat idővel kell újjáépíteni.

Ne feledd! A megbocsátás és a kapcsolat újrakezdése nem ugyanaz. Tegyük fel például, hogy tudomásodra jut, hogy egy munkatársad vagy egy szeretted többször is hazudott rólad a hátad mögött. Amikor tudomást szerzel a sérelemről, itt az ideje megbocsátani. De ahhoz, hogy újrakezdhesd a kapcsolatot, a sértő személynek bűnbánatot kell tartania, kárpótolnia kell tettét, és dolgoznia kell a bizalom újjáépítésén.

Megbántottál valakit? Mit kell tenned, hogy ma elkezd helyreállítani ezt a kapcsolatot?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj néhány példára az életedből, amikor igazán megbántál valamit! Hogyan fejezted ki ezt a bűnbánatot?
  • Mikor tett valaki neked jóvátételt? Hogyan segített ez helyreállítani a kapcsolatotokat?
  • Van olyan kapcsolat az életedben, ahol elveszett a bizalom? Ha valamilyen módon hibás voltál, mit tehetsz a bizalom újjáépítéséért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.22.)

Szólj hozzá!

Mi is a megbocsátás valójában?

2022. május 28. 03:00 - Erika1832

im_sorry03.png

„Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit tesznek!” (Lk 23,34 - NIV)

A megbocsátás kultúránkban talán az egyik leginkább tévesen használt és leginkább félreértett fogalom. Azt hisszük, hogy tudjuk, mit is jelent pontosan, de ez valójában nem így van.

A következő teszt segít felmérni, hogy mennyire érted, mi a megbocsátás.  Döntsd el, hogy szerinted a következő állítások igazak vagy hamisak:

1. Addig nem kell megbocsátanom annak, aki megbántott, amíg nem kér bocsánatot.
2. Azzal, hogy megbocsátok, semmiségnek állítom be a sértés és az okozott fájdalom nagyságát.
3. A megbocsátásba beleértjük a bizalom és a kapcsolat helyreállítását is.
4. Addig nem igazán bocsátottál meg valakinek, amíg nem felejtetted el, hogy mivel bántott meg.
5. Amikor látod, hogy valaki mást megbántottak, neked kell megbocsátanod annak, aki a sérelmet okozta.

Ha megnézed a Bibliában, hogy mit mond Isten a megbocsátással kapcsolatban, akkor rájössz, hogy mind az öt fenti állítás hamis.

Mivel a legtöbb ember nem érti, mi a megbocsátás, a következő pár napban megnézzük, hogy az mi is valójában.

Először is, az igazi megbocsátás nincs feltételhez kötve. Nem jár elvárásokkal. Nem lehet megvásárolni, és nem lehet kiérdemelni. Nem alkudozhatunk érte. A megbocsátás nem azon az ígéreten alapul, hogy soha többé nem tesz meg valaki valamit. A megbocsátás független attól, hogy a másik bocsánatot kér, vagy sem.

Amikor Jézus kinyújtott kézzel a kereszten függött és azt mondta, "Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit tesznek", senki nem kérte Tőle azt, hogy bocsásson meg. (Lk 23,34 NIV). Senki sem mondta: "Jézus, kérlek, bocsáss meg azért, amit veled teszünk!" Ő kérés nélkül megbocsátott. Ő volt, aki ezt kezdeményezte.

Másodszor, a megbocsátás nem kisebbíti a vétség súlyosságát. Amikor valaki bocsánatot kér tőled, és te azt mondod: "nem nagy ügy, tényleg nem bántottál meg", ezzel valójában csökkented a megbocsátás jelentőségét. Ha a sérelem nem volt nagy dolog, akkor nem kell bocsánatot kérni vagy megbocsátani azért.

A megbocsátás a nagy horderejű dolgokra vonatkozik, nem az életben adódó csip-csup problémákra. Az élettel együtt járó apró dolgok csak türelmet és elfogadást igényelnek. Viszont a komoly dolgok esetén a megbocsátást kell alkalmazni, és ezeket a komoly sérelmeket nem szabad kisebbíteni. Ha egy vétség nagy dolog volt, ismerd be, hogy az volt! És akkor bocsáss meg, vagy kérj bocsánatot!

A megbocsátás megértése az első lépés ahhoz, hogy azt meg is tudjuk tenni. Tehát a következő alkalommal, amikor megbántasz valakit, vagy téged bántanak meg, emlékezz erre a két dologra: először is, a megbocsátás feltétel nélküli, másodszor, a megbocsátás soha nem jelenti a sérelem kisebbítését.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Van olyan, akinek úgy bocsátottál meg, hogy feltételekhez kötötted azt? Hogyan tudnál a feltétel nélküli megbocsátás felé haladni?
  • Miért olyan nehéz megbocsátani valakinek, aki ezt nem kéri? Hogyan tudsz megbocsátani még akkor is, ha az elkövető soha nem kéri ezt tőled?
  • Hogyan változik meg a megbocsátáshoz való hozzáállásod, amikor arra gondolsz, hogy Krisztus is megbocsátott neked?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.21.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Öt nyerő választás

2022. május 27. 03:00 - Anita.B

inspiration-g7c721057f_1920.jpg“Bárki, aki Krisztushoz kapcsolódott, új teremtés az; a régi elmúlt, új jött létre.” (2 Kor 5,17 GNT ford.)

Tegnap láttuk azt, hogy végső soron, az identitásod a döntéseiden alapszik. Most nézzünk meg öt olyan nyerő választást, amelyek rendkívül nagy hatással vannak a jövődre.

  1. Dönthetsz úgy, hogy egészségesebb leszel. Ahelyett, hogy azon siránkoznál, hogy nem olyan a tested, mint egy olimpikoné, találd meg a módját annak, hogy több legyen az energiád, kevesebbet stresszelj, többet aludj és erősebb legyél. A 119. Zsoltár 73. verse ezt mondja: “Kezed alkotott és formált engem; tégy értelmessé, hogy megtanuljam parancsolataidat.” Ha tudsz változtatni azokon a dolgokon az életedben, amelyekre befolyásod van, akkor csökkenteni tudod azoknak a dolgoknak a hatását, amelyekre nem tudsz befolyással lenni. 
  2. Választhatod a kapcsolataid elmélyítését. Az elutasítástól való félelem meggátolja a kapcsolatteremtést. Csak úgy szabadulhatsz meg a félelemtől, hogy megteszed azt, amitől a legjobban félsz. Tanulj meg jobban kommunikálni, a rossz kapcsolataidat cseréld le jókra, kezdeményezd a kapcsolatteremtést másokkal, és merd felvállalni ennek a kockázatát. A szeretet legyen a legfőbb célotok!” (Kor 14,1)
  3. Választhatod, hogy bízol Istenben, bármi történjék is. “Mindig hálát adok az Úrnak, soha nem hagyom abba az Ő dicséretét.” (Zsolt 34,1). Juss el az életedben arra a pontra, amikor azt tudod mondani, “Dicsérem az Urat, bármi történjék is.” Ez egy olyan bizalom, amihez semmi sem fogható. Ez a bizalom az Istennel való kapcsolatra épül!
  4. Megválaszthatod, min gondolkodsz. A 20. század során a tudósok úgy gondolták, a felnőtt ember agya nem változtatható meg. Amikor 2002-ben egy Nobel-békedíjas bebizonyította, hogy az agyunk újraprogramozható, a tudomány végre utolérte a Bibliát: "Engedjétek Istennek, hogy átformáljon egy új személlyé a gondolkodásotok megváltozása által.(Rom 12,2 - NLT). Énedet az emlékeid, az emlékeidet pedig a mentális szokásaid teremtik meg. Tápláld az agyadat Isten Igéjének igazságával.
  5. Választhatod Jézust Megváltódnak. Nem csak arról beszélek, hogy Jézus megment a bűneidtől, hanem arról, hogy minden nap engedned kell, hogy Jézus a Megváltód legyen. Ha hagyod, hogy Jézus megmentsen, az erőt ad ahhoz, hogy kitarts a döntéseid mellett. A Biblia azt mondja a 2Kor 5,17-ben: “Bárki, aki Krisztushoz kapcsolódott, új teremtés az; a régi elmúlt, új jött létre." (GNT ford.).

Megválaszthatod, hogy Isten mennyire áldja meg az életedet. Soha nem késő változtatni. Amikor meghozod ezt az öt nyerő döntést, Isten segít, hogy nyertes légy.

Ha készen állsz arra, hogy jobb döntéseket hozz, mondd el ma ezt az imát: „Drága Istenem, azok közül a dolgok közül, amiket az életemben Tőled, az élettől vagy más emberektől kaptam, van néhány, amit nem szeretek. De köszönöm, hogy a saját képmásodra teremtettél, és hogy tudok döntést hozni. Ma a te hatalmadban és erődben azt választom, hogy egészségesebb leszek. Azt választom, hogy olyan dolgokat csinálok, amelyektől több lesz az energiám és egészségesebb az elmém, a testem és az érzelmeim. Uram, úgy döntök, hogy egészséges kapcsolatokat építek. Halálosan félek, de meg fogom kockáztatni, hogy új, egészséges kapcsolatokat alakítsak ki. Azt akarom, hogy a szeretet legyen a legfőbb célom, és azt akarom, hogy az életem a szeretetre épüljön.

Istenem, úgy döntök, hogy megbízom benned a körülményektől függetlenül. Dicsérni foglak, bármi történjék is! Bízom abban, hogy életem minden részletét te jóvá fogod alakítani. Uram, meg fogom választani, hogy miről gondolkodom, és nem lesz több szemét a gondolataimban. Segíts, hogy életemet pozitív emlékekkel és az igazság szavával töltsem meg.

És legfőképpen, Jézus, téged választalak Megváltómnak. Szükségem van a megváltásodra, és arra is, hogy megments önmagamtól. Szükségem van rád, kérlek segíts abban, hogy megváltozzon a testem, a szívem, az elmém és a kapcsolataim, hogy életem hátralévő része jobb legyen. Jézus nevében. Ámen.”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen döntést tudsz hozni ma annak érdekében, hogy egészségesebb légy?
  • Életed mely területén kell ma úgy döntened, hogy bízol Istenben?
  • Mit jelent az, hogy úgy döntesz, hogy engeded, hogy Jézus a Megváltód legyen minden egyes nap?

*(Daily Hope by Rick Warren 2022.05.20.)

1 komment

A döntéseid meg tudják változtatni az életedet

2022. május 26. 03:00 - ReveSz

"Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál." (Róma 8:28 )

green trees beside black asphalt road

Ahogy a 139. Zsoltár 14. verse mondja, Isten "csodálatosan összetettnek" (NLT fordítás) teremtett téged. Ahhoz tehát, hogy beteljesítsd Isten veled kapcsolatos célját, elengedhetetlen, hogy életed minden dimenzióját megvizsgáld, és megértsd azt az öt tényezőt, amely befolyásolja az identitásodat.
Az elmúlt napokban azt néztük meg, hogy a kémiád, a kapcsolataid, a körülményeid és a gondolkodásod hogyan befolyásolják a személyiséged alakulását.

Ha ezeket a tényezőket egy pókerjátszmában kiosztott öt kártyához hasonlítanánk, akkor az ötödik tényező lenne a joker. Miért? Mert az ötödik tényező a döntéseid, és ez a joker-kártya befolyásolja az összes többi kártyádat. Nem tudod befolyásolni, hogy milyen lapokat kaptál, de a joker-kártyádat - a döntéseidet - felhasználhatod arra, hogy megváltoztasd az életedet.

A Biblia azt mondja, hogy Isten képmására lettünk teremtve. Egyetlen más teremtményt sem teremtett Isten a saját képmására! A kutyáknak vannak ösztöneik, de nem tudnak különbséget tenni jó és rossz között. Az elefántoknak sincs erkölcsi iránytűjük. De te eldöntheted, hogy a jót vagy a rosszat teszed. A választás szabadsága az emberiség legnagyobb áldása, de egyben a legnagyobb átka is, mert állandóan rossz döntéseket hozunk, amivel ártunk magunknak és másoknak is.

Mit csinál egy joker-kártya? Megváltoztathatja a többi kiosztott lap színét és számát. Nem te választottad a kémiádat, de te döntheted el, hogy mit teszel a testeddel. Nem te választottad a kapcsolataidat, de új kapcsolatokat teremthetsz, és javíthatod vagy ápolhatod a már meglévőket. Nem te választod a körülményeidet, de eldöntheted, hogyan reagálsz a körülményeidre. Nem tudsz változtatni azon a tényen, hogy a tudatod - a gondolataid - irányítják az életedet, de megválaszthatod, hogy mire gondolsz.

A Biblia azt mondja, hogy "akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál" (Róma 8:28). Lehet, hogy nehéz meglátni, hogy milyen jó jöhet ki azokból a lapokból, amit az élet osztott neked. De a jó döntések által, amelyeket hozol, Isten a személyiségedben lévő keményebb részeket valami jóvá munkálja.

Az személyiségedet a döntéseid alakítják. Milyen döntéseket fogsz ma meghozni, amelyek pozitívan befolyásolják az életed hátralévő részét?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az életedben milyen negatív körülmények nehezítették meg azt, hogy jó döntéseket hozz? Mire van ma szükséged Istentől ahhoz, hogy segítsen legyőzni ezeket a nehéz körülményeket? Imádkozz és kérd tőle a segítséget, amire szükséged van.
  • Milyen negatív gondolatok járnak a fejedben? Milyen pozitív dolgokra tudsz helyette gondolni?
  • Milyen lépéseket tudsz tenni ma azért, hogy javítsd vagy ápolod a kapcsolataidat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.19.)

Szólj hozzá!

A körülményeid és a gondolkodásod formálnak

2022. május 25. 03:00 - FodorImi

volume-4635711_1920.jpg

„Engedjétek, hogy Isten új emberré formáljon át a gondolkodásmódotok megváltoztatása által.” (Róma 12,2 – NLT)

Amikor megérted azt az öt tényezőt, amelyek hatással vannak a személyiségedre, elindulhatsz az úton, hogy azzá válj, akivé Isten teremtett téged. Az első két dolog, ami meghatározza a személyiségedet, az a "kémiád" (az, hogy milyennek lettél megteremtve) és az emberi kapcsolataid. Isten alkotó munkájának és az emberi kapcsolataidnak az eredménye vagy. A következő két befolyásoló tényező a körülményeid és a tudatod.

A körülmények azok a dolgok, amelyek veled és körülötted történnek – azok, amelyeket nem irányíthatsz. A trauma, a bajok, a szenvedés, a szégyen, a sokk, a nyomás és a fájdalom, amelyeken átmentél az életben, mind formáltak téged. Talán még bántalmazás is hatással volt a személyiségedre. És ha valaha megtapasztaltál katasztrófát, vagy esetleg kudarcok sorozatát élted át, akkor ezek is kitörölhetetlen nyomot hagytak azon, hogy ki vagy.

A tudatod az, ahogyan magadhoz beszélsz. A Példabeszédek 4. fejezet 23. verse azt mondja, „Vigyázz, mit gondolsz, mert a gondolataid irányítják az életedet” (NCV).

A gondolataidnak nem kell igazaknak lenniük ahhoz, hogy ártani tudjanak neked, egyszerűen csak el kell hinned, amit gondolsz. Ha azt mondod magadnak, hogy a házasságod nem tart sokáig, akkor nem is fog. Ha félsz, hogy nem tudsz megtenni valamit, akkor nem is tudod megtenni. A gondolataid irányítják az életed!

Ha olyan vagy, mint sok ember, akkor a gondolataid tele vannak hazugságokkal, amiket másoktól hallottál. Ezeket a gondolatokat ismételgeted a fejedben. Amint engeded, hogy ezek dolgozzanak és elmérgesedjenek benned, egyre mélyebbre hatolnak a tudatodba, és elkezdik formálni a személyiségedet. Az igazság az, hogy ha úgy beszélnél a barátaidhoz, ahogy magadhoz beszélsz, valószínűleg már nem lennétek barátok.

Bár igaz, hogy a gondolataid formálnak téged, az is igaz, hogy a gondolkozásmódod megváltoztatható. A Római levél 12. fejezet 2. verse ezt mondja: „Engedjétek, hogy Isten új emberré formáljon át a gondolkodásmódotok megváltoztatása által.”

Ne felejtsd el, hogy a körülményeidet nem irányíthatod, de Isten mindent a kezében tart. A gondolataid formálnak téged, de Isten tud segíteni abban, hogy jók legyenek a gondolataid!

A körülmények és a tudatod formáltak olyanná, amilyen most vagy. De a továbbiakban az fogja alakítani az életed, ahogyan reagálsz a körülményeidre és amilyen gondolatokat elhiszel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a természetes reakciód egy nehéz helyzetre vagy körülményre? Elfutsz, vagy szembenézel vele? Aggódsz, vagy bízol Istenben?
  • A környezetedben ki vagy mi befolyásolja negatívan a gondolataidat?
  • Hogyan kell változtatnod a gondolkodásmódodon?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.18.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása